1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

FORTEX – AGS, a.s.

Fortex AGS 19Rozšiřujeme výrobní program, třeba o technologie na přípravu pitné vody

Když se v roce 1968 zemědělské podniky v okolí Šumperku rozhodly, že založí Zemědělské stavební družstvo, netušily, že dávají základ firmě, která zvládne transformaci v 90. letech a vybuduje si silné postavení na trhu. Dnes má FORTEX – AGS, a.s., čtyři divize a spoustu plánů. Kromě výstavby se věnuje také kovovýrobě, kde se soustředí hlavně na dodávky pro automotive. Pevné postavení na trhu má i v segmentu čistíren odpadních vod a stále více se zaměřuje na technologie vyrábějící pitnou vodu. Investuje do vývoje nových výrobků, do moderních technologií i do svého vlastního rozvoje.

50 let je dlouhá doba a společnost FORTEX – AGS, a.s., má za sebou léta růstu i útlumu. „Nejpodstatnější pro nás je, že jsme zvládli transformaci po roce 1990 a udrželi podnik v chodu. Překonání nelehkého období považujeme za úspěch. Postupně se nám podařilo vytvořit čtyři divize a na dalším rozvoji firmy pracujeme,“ říká generální ředitel Ing. Michal Konečný.

Společnost za uplynulé více než půlstoletí několikrát změnila svůj název a spolu s ním se proměňovalo i její zaměření. V roce 1984 se přejmenovala na Agrostav, s. p. Šumperk, v roce 1990 pak na Agrostav, a.s. Šumperk, a od roku 1991 používá současné obchodní jméno. Zároveň se firma rozrůstala a přibývaly nové divize. V roce 2001 se společnost pustila do prodeje a servisu automobilů. O pět let později založila společný rusko-český podnik FORTEX – UPEC se sídlem v Jekatěrinburgu, jenž se zabývá podnikáním v oblasti čistíren odpadních vod. „Protože stavíme i bytové domy, a ne vždy jsme byli spokojení se službami realitních kanceláří, založili jsme vlastní Fortex reality. Od roku 2011 máme také vlastní lom v obci Libina, kde se těží kámen a z něho se připravují drcené směsi. Na počátku roku 2018 jsme koupili další dceřinou firmu ABA Šumperk, která se specializuje na kovovýrobu,“ upřesňuje generální ředitel.

Čtyři divize, čtyři programy

Co se týká zaměření, je firma rozdělena do čtyř divizí. „Největší je Divize stavební výroby, která se na obratu firmy podílí zhruba polovinou. Je to logické, stavebnictví nás provází od počátku. Když to dává smysl, divize mezi sebou spolupracují, pokud ale nakoupíme levněji jinde, než interně vyrobíme, dáváme přednost nákupu,“ dodává Michal Konečný. Staveb, za nimiž stojí právě Divize stavební výroby, má firma za sebou mnoho. Rekonstruovala například domov pro seniory v Moravské Třebové, což byla zakázka za 60 milionů korun. Hned ve vedlejší obci, v Lanškrounu, přistavěla odborné učebny místního učiliště. Pokračuje v přestavbě mléčné farmy v Šumvaldu, jejíž součástí jsou tři nové větrané stáje, hnojiště a několik dalších objektů – vše v hodnotě 95 milionů korun. Z dokončených průmyslových staveb stojí za zmínku rozšíření závodu REHAU v Moravské Třebové za 87 milionů korun nebo rozšíření Truck centra VOLVO v Olomouci za 20 milionů korun. „Nejvýznamnější zakázkou pro následující dva roky je stavba bytového komplexu Olomouc Šibeník za téměř 380 milionů korun,“ doplňuje generální ředitel.

Na loňském obratu 784 milionů korun se podílela i Divize kovovýroby. Ta se specializuje hlavně na dodávky pro automobilový průmysl, konkrétně jde o kovové přepravní palety. „Jak postupuje robotizace, jsou tyto speciální palety pro automobilky stále důležitější. Robot si do konkrétní palety sáhne pro díl, a tak musí být pro každou součástku jiná paleta. Proto máme i vlastní vývojové centrum. Vyrobíme prototyp, ten se vyzkouší na lince a pak se může rozběhnout sériová výroba,“ konstatuje generální ředitel. V kovovýrobě vznikají i další produkty, jsou to například cisterny pro nástavby nákladních automobilů, nerezové nádrže, průmyslové odsávání nebo manipulační technika pro skladování a transport.

Důležitou součástí firmy je také Divize čistíren odpadních vod. Ta navrhuje, vyrábí a instaluje čistírny odpadních vod pro města a obce. „Portfolio jsme nedávno rozšířili také o mobilní kontejnerovou úpravnu pitné vody, která je schopna vyrobit pitnou vodu třeba z říční vody. Kapacita je až 10 kubíků za hodinu,“ říká Michal Konečný a dodává: „Zároveň jsme schopni formou kontejneru dodávat i čistírny odpadních vod a řešit tak okamžitou potřebu mobilní čističky odpadních vod. K nadčasovým technologiím patří i naše patentovaná technologie hygienizování kalu kyslíkem. Máme za sebou už několik realizací a zájemce i ze zahraničí. Takto zpracovaný kal je možné použít pro kultivaci zemědělské půdy.“

Obchodování se zahraničním je pro firmu důležité i kvůli kovovýrobě – v tomto segmentu dodává hlavně do zemí Evropské unie, zejména do Německa a Dánska. Východní trhy potom mají zájem o čistírny odpadních vod. „Vztahy s Ruskem ovšem kvůli sankcím EU poněkud ochladly. My na místním trhu působíme dlouhodobě, což nám v této situaci pomáhá,“ doplňuje generální ředitel. Poslední a nejmladší je Divize AUTO, která vznikla v roce 2001. „Tehdy jsme se dohodli s importérem Volkswagenu, který chtěl v našem regionu působit, na spolupráci. Nabídli jsme pozemky, postavili salon a provozujeme ho. Vhodně jsme tak doplnili portfolio firmy a posílili stabilitu,“ uvádí Michal Konečný.

Každoroční investice napříč firmou

Ruku v ruce s rozvojem firmy jdou investice. Loni společnost pořídila pro Divizi stavební výroby pásový bagr KOMATSU, jenž je vybavený hydraulickými nůžkami a bouracím kladivem, takže ho lze využít na demoliční a bourací práce. Chystá se také investovat do vybudování Centra recyklace stavebních odpadů v zemědělském areálu. Výraznou investicí bylo pořízení výrobního areálu v Hanušovicích, kde firma plánuje rozšíření kovovýroby a novou práškovou lakovnu i laserové centrum. „V Divizi čistíren odpadních vod jsme přestěhovali CNC soustruh a celé výrobní portfolio firmy ABA do výrobních prostor této Divize. To je další krok ke zvyšování podílu výroby a efektivnímu využívání prostor,“ konstatuje generální ředitel. V roce 2020 se pak firma chystá na úpravu odstavných parkovišť u Divize AUTO, kde vzniknou nabíječky pro elektromobily. I nadále bude investovat do nákupu strojírenských technologií, dopravních prostředků a mechanizace, stejně jako do modernizace areálu.

S dalším rozvojem společnosti pak pochopitelně souvisí i zaměstnanci. Aktuálně jich pro firmu pracuje 340. „Vzhledem k rozšiřujícímu se výrobnímu programu a zakázkové náplni výroby současný trh práce bohužel nestačí pokrývat naše potřeby a potýkáme se s nedostatkem kvalifikovaného personálu na dělnických a technických pozicích. Snažíme se nabírat i zahraniční pracovníky, což je ale časově i finančně náročné,“ podotýká Michal Konečný, který je zároveň předsedou okresní organizace Hospodářské komory ČR, a tak ví, že stejný problém řeší i jiné firmy. Proto podnik spolupracuje s učilišti i středními školami a podílí se na odborném výcviku studentů i učňů napříč odvětvími.

Vize do další let

I přes neutěšenou personální situaci společnost nerezignovala na svůj rozvoj. Soustředit se bude na další inovace technologií v oblasti úpravy pitné vody a svoji energii směřuje i do intenzivního chovu ryb. Její vizí je být stále na špici v oblasti aerace a s již zmíněnými technologiemi expandovat na zahraniční trhy. „Zaměříme se také na vývoj robotických zásobníkových palet pro výrobu nové Škody E-Vision, na výrobu přepravních palet pro Audi, Mercedes a BMW. Plánujeme centralizaci našich výrob na dvě pracoviště a spuštění technologie práškového lakování,“ uzavírá generální ředitel.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...