1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

FOXCONN CZ, s.r.o.

Foxconn cr 15Česká základna rapidního růstu

V Pardubicích, hlavním městě stejnojmenného severovýchodního kraje České republiky, se nachází hlavní centrála regionu EMEA společnosti Hon Hai Precision Industry Co., Ltd., která nese obchodní označení Foxconn Technology Group. Tento globální smluvní výrobce elektroniky dosáhl pozice největšího světového producenta.

Pokud jste někdy vlastnili zařízení BlackBerry, iPad, iPhone, Kindle, PlayStation 4 nebo Xbox One, je téměř jisté, že se ve vaší domácnosti nacházely i komponenty značky Foxconn. Společnost Foxconn, která byla založena v roce 1974 na Tchaj-wanu (kde se stále nachází centrála celé skupiny), již několik let působí také v České republice. I přesto, že je firma hojně zastoupena i na dalších místech v Evropě, figuruje pardubický závod spolu se závodem v Kutné Hoře jako evropská výrobní centrála této společnosti. Evropský viceprezident společnosti Foxconn, Bill Campbell, si udělal čas a poskytl rozhovor časopisu Průmysl Dnes.

Položení základů expanze

První výrobní prostory v České republice byly založeny z kraje milénia, a to v květnu 2000. V září téhož roku byla odeslána první výrobní zásilka. Během tří krátkých let se stal pardubický závod osmým největším podnikem v zemi. O rok dříve oslavili zaměstnanci výrobu již miliontého počítače a otevření nové výrobní haly, která měla společnost připravit na další vlnu růstu. O pět let později, tedy do roku 2008, se společnost Foxconn dostala na pozici třetí největší firmy v ČR (na základě obratu) a zároveň se stala i druhým největším vývozcem – své produkty a komponenty rozesílala po celé Evropě. Téhož roku, kdy zbytek odvětví balancoval na pokraji celosvětové recese, byl pardubický závod svědkem dalších milníků – celkový počet vyrobených počítačů dosáhl 20 milionů a v nedaleké Kutné Hoře byl otevřen nový závod.

V pardubickém areálu jsou nyní v provozu čtyři samostatné divize:
•    Divize Component Model Movement System Group (CMMSG) vyrábí osobní počítače, notebooky, all-in-one počítače a jejich komponenty.
•    Divize Communication Network Solutions Business Group (CNSBG) zajišťuje výrobu komunikačních technologií.
•    Divize Foxconn Global Services Division (FGSD) poskytuje zákazníkům kompletní služby v oblasti podpory, servisu a oprav.
•    Divize NWE CZ L5 má na starosti výrobu mechanických dílů (včetně nejrůznějších procesů, jako je vstřikování plastů, lisování kovů, lakování plastů, lakování plechů a montáž), které jsou nedílnou součástí elektronických výrobků.
Jednoduše řečeno se společnost těší trvalému růstu, o čemž svědčí i fakt, že kvůli stoupající výrobě musel být v březnu 2014 otevřen v kutnohorském závodu nový sklad.

Česká republika – atraktivní oblast

Pod tíhou tak očividných úspěchů se nabízí následující otázka: Proč se společnost Foxconn rozhodla investovat právě v České republice? Bill Campbell ve své odpovědi uvedl hned několik důvodů, proč byla společnost založena právě v Pardubickém kraji: „Hlavním faktorem bylo, že se tato oblast nachází ve střední Evropě a je umístěna blízko našich klíčových zákazníků a jejich stěžejních trhů. Dále se zde nachází infrastruktura, která je velmi dobře rozvinuta. V neposlední řadě je zde k dispozici kvalifikovaná pracovní síla.“ Geografické a logistické výhody, které sídlo ve střední Evropě přináší, se tedy staly rozhodujícím faktorem výběru tohoto globálního výrobce, který usiloval o pozici dodavatele velkých evropských obchodních značek. K tomu si připočtěte stoupající prestiž země díky vysoce kvalifikovaným pracovníkům, kteří umí vytvořit sofistikované produkty a komponenty, a výsledek je nasnadě - společnost Foxconn se při svém výběru řídila zdravým selským rozumem.

Vezmeme-li v úvahu výsledky, kterých společnost Foxconn CZ následně dosáhla, a její pozici jedné z největších firem a vývozců v zemi (v současnosti se nachází v závěsu za Škoda Auto), nemůžeme se divit, že místní obyvatelstvo a úřady považují firmu Foxconn za vítaného usedlíka. Pravdou je, že status místní firmy je jedním z úspěchů, na který je společnost Foxconn CZ náležitě pyšná. Počet zaměstnanců společnosti se pohybuje okolo 5-tisíc, což z firmy dělá významného místního poskytovatele, který bere svou roli zaměstnavatele velmi vážně: „Pracujeme ve skvělém týmu a snažíme se, aby byli naši zaměstnanci spokojení a motivovaní – jejich zpětná vazba je pro nás důležitá.“ O pravdivosti tohoto tvrzení svědčí fakt, že společnost pravidelně získává za svůj způsob řízení lidských zdrojů nejrůznější ocenění. Právě loni to byla cena HREA, kterou společnost získala za svůj program podpory pro zahraniční kolegy. A to není zdaleka vše. V roce 2012 byla společnost Foxconn CZ vyhlášena Regionálním zaměstnavatelem roku pro Pardubický kraj a následující rok se jí podařilo získat druhé místo.

Udržení ekologické výroby

Jak tomu u většiny moderních globálních producentů bývá, tak i povědomí a péči společnosti Foxconn CZ o přírodní zdroje nekončí na úrovni lidstva, ale počítá s celou planetou. Firemní politika životního prostředí nařizuje důkladné třídění a recyklaci odpadu, který při výrobě vzniká. Výsledkem je, že české závody zajišťují třídění až 90 % opadu přímo v areálu firmy. Pokud uvážíme, že dalších 5 - 6 % odpadu je tříděno ve spolupráci s externími firmami, zbude ho ve výsledku jen velmi málo. Za tyto výsledky vděčí firma tomu, že při každém procesu změny či modernizace je brán v úvahu i dopad na životní prostředí. Při přípravách projektu rozšíření mechanické divize NWE CZ L5 bylo například jedním z požadavků na novou řadu práškových nátěrových hmot to, aby byl její vliv na životní prostředí opravdu malý. Výsledkem těchto opatření je nižší spotřeba energie a minimalizace emisí do ovzduší.

Upínání zraku do budoucna

Jak již bylo zmíněno, druhý závod v České republice společnost otevřela v roce 2008. I v průběhu celosvětové finanční krize, která vzápětí nastala, se firmě dařilo dosahovat dobrých výsledků. Jak vysvětluje Bill Campbell: „Globální krize neměla na naši činnost žádný vážnější dopad. Na rozdíl od spousty dalších firem jsme nemuseli propouštět ve velkém, ba právě naopak – stále jsme přibírali další a další zaměstnance.“ Takové vyjádření by mohlo v nejednom výrobci v odvětví vzbudit nefalšovanou závist.

Plány společnosti Foxconn CZ pro zbývající část roku 2015 počítají s dalším rozšířením pardubického závodu, včetně zpřístupnění nové, ekologicky šetrné práškové lakovny zmíněné výše. Prostory divize CNSBG budou rozšířeny i do nové druhé haly, čímž se výrobní plocha zvýší na 15-tisíc m2. Toto číslo jasně dokládá současný stav globálního výrobního sektoru telekomunikačních technologií. Investice do rozšíření závodu vyjde přibližně na 10 milionů eur a bude se vyznačovat nejnovějšími strojírenskými technologiemi, včetně montáže řízené robotem, která povede k lepší produktivitě a kapacitě firmy. Přirozený důsledek tohoto navýšení výroby je potřeba přijmout dostatečné množství pracovní síly; proto společnost doufá, že se jí letos podaří přijmout několik stovek nových zaměstnanců. Filozofie společnosti Foxconn CZ pro Českou republiku by se dala shrnout slovy Billa Campbella: „Podnikáme ve skvělé době, která nám předkládá mnoho výzev, ale také příležitostí. Pokud z nich vytěžíme maximum, přinese nám to úspěch. Tento úspěch je ale potřeba vrátit společnosti, a to prostřednictvím našich zaměstnanců a sousedů. Na to nesmíme nikdy zapomínat.“

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...