1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Fremach Morava, s.r.o.

Fremach 21Největší závod ve skupině Fremach vyrábí v Česku už 20 let

Mezi výrobci automobilů je společnost Fremach Morava, s.r.o., dobře známá. Vyrábí totiž plastové díly, zejména ovládací panely klimatizací a autorádií, jež jsou součástí každého automobilu. Velkou výhodou kroměřížského závodu je, že není jen pouhou „montovnou“, ale zajišťuje kompletní technologický proces, jenž začíná vstřikováním plastů.

Česká pobočka je součástí nadnárodního koncernu Fremach International NV se sídlem v Belgii. Ve skupině je celkem pět výrobních závodů rozmístěných v Evropě, obchodní pobočky pak má v Číně a v Německu. „Loni jsme si připomněli 20. výročí založení našeho závodu. Zejména v posledních letech jsme rostli a od roku 2014 držíme stabilní obrat kolem jedné miliardy korun ročně,“ říká ředitel závodu Ing. Marian Klemsche.

Český závod vznikl v roce 2000. Loni jste oslavili 20. výročí. Připomenete počátky vaší společnosti ve Zlínském kraji?

Naše společnost Fremach Morava, s.r.o., byla založena 7. června 2000. První zmínky o Fremachu v Kroměříži, ale pocházejí již z roku 1997, kdy se ve zlínském regionu vůbec poprvé jméno Fremach objevilo. Fremach Morava, s.r.o., ale není oficiálním nástupcem předchozí firmy, a proto považujeme za oficiální datum vzniku rok 2000. Co se týká významu českého závodu, tak jsme největší pobočkou v rámci skupiny a také jedinou pobočkou koncernu v České republice. Výrobní závody jsou rovněž v Belgii, kde je i sídlo koncernu, ve Francii a na Slovensku. Obchodní kanceláře máme v Německu a v Číně.

Jak se společnost Fremach Morava, s.r.o., vyvíjela v průběhu času – z hlediska produktového portfolia, výrobních areálů či počtu zaměstnanců?

Pokud se podíváme na čísla, tak v roce svého založení měla firma obrat 2,6 milionů korun a méně než 10 zaměstnanců. Plocha, na které jsme vyráběli, čítala zhruba 1500 m². Dnes má naše společnost obrat přes 1 miliardu korun, více než 600 zaměstnanců a výrobní a skladové plochy čítají 25-tisíc m². Hlavní milníky v naší dvacetileté historii byly dva. V roce 2008 jsme rozšířili výrobní závod o 1500 m² a v roce 2012 jsme vystavěli 10-tisíc m² montážní haly a skladovacích prostor.

Zmínil jste, že dnes generujete obrat kolem 1 miliardy korun. To je pro mnoho podniků významný mezník. Kdy se vám ho podařilo překročit?

Vůbec poprvé jsme obratu přes 1 miliardu korun dosáhli v roce 2014, od tohoto roku ho udržujeme na této úrovni. V dalších letech počítáme se stejnou výší obratu. Můžeme říci, že v tomto ohledu je naše firma stabilizovaná.

Zaměřujete se na produkci plastových dílů pro automobilový průmysl. Díly ve vašich výrobních areálech vstřikujete, lakujete, dekorujete a montujete. Mohl byste blíže popsat jednotlivé výrobní procesy?

Vyrábíme zejména ovládací panely pro klimatizace a do autorádií. Produkujeme díly, s nimiž přijde do styku každý uživatel při každém použití vozidla. Jsme zejména výrobcem Tier 2, což znamená, že naše výrobky neprodáváme přímo do automobilek, nejsou ještě osazeny elektronikou, tu dodává teprve náš zákazník a poté putuje výrobek k samotnému výrobci automobilů. Část produktů dodáváme i jako tzv. Tier 1 – tedy přímo do automobilek. Naší obrovskou výhodou je, že nejsme jen „montovna“, ale zajišťujeme kompletní technologický proces, jenž začíná vstřikováním plastů. Naše vstřikolisovna má celkem 50 lisů s uzavírací silou 40 až 400 tun. Máme rovněž tři lakovací linky typu „flat bed“ pro vodou ředitelné a ředidlové barvy. Zároveň máme možnost lakování takzvaným High Gloss efektem, který je teď v automobilech velice populární. Dalším procesem, který zajišťujeme, je proces tampoprintu anebo laserování, kdy se na díl natiskne symbol – například vyhřívání sedaček a podobně, nebo se takzvaně „vypálí“ laserem. Poslední zastávkou v celém procesu jsou montážní linky, kde se všechny komponenty zkompletují do výrobku, který – poté co je otestován na finálním testeru – je odesílán koncovému zákazníkovi.

K jakým zákazníkům míří vaše produkty? A jaké trhy jsou pro vás klíčové?

K našim hlavním odběratelům se řadí například Continental, Behr-Hella Thermocontrol, Panasonic, Valeo, Faurecia a řada dalších. Všechny naše výrobky dodáváme v rámci Evropy, z toho v České republice končí asi 70 % naší produkce.

Jaká je aktuální struktura vašeho produktového portfolia? Můžete jmenovat některé zajímavé novinky?

Mezi zajímavé výrobky, které spadají do našeho portfolia, patří například ovládání klimatizace pro BMW řady 3, Mercedes třídy C a v neposlední řadě výrobky pro Škodu Octavia, Škodu Kodiaq a Škodu Karoq. Vyrábíme i takovou zajímavost, jak je třeba ovládací panel pro Lamborghini Urus.

Do jakých projektů jste v poslední době investovali a do jakých projektů plánujete investovat v budoucnosti?

V současné době se aktivně zapojujeme do programu úspor energií a plánujeme zakoupit nové technologie, které budou mít nižší spotřebu elektřiny. Současně také žádáme o dotaci na podporu výstavby fotovoltaické elektrárny, abychom byli schopni pokrývat vyšší nároky na elektrickou energii a její stoupající cenu z vlastních zdrojů. Investovali jsme do rozšíření našeho hlavního skladu o další paletová místa výstavbou nových regálů a také jsme kompletně vyměnili manipulační techniku v našem závodě. Co se strojového vybavení týče, tak stejně jako mnoho jiných firem si i my automatizujeme procesy, abychom snižovali potřebu lidské práce.

Je to z toho důvodu, že kvalifikované pracovní síly je na českém trhu nedostatek?

Ano. Také to je jeden z důvodů, proč investujeme do již zmíněné automatizace a robotizace. Snažíme se rovněž nahradit jednotvárné činnosti, které dnes vykonává člověk, technikou. Důležité je i zefektivňování všech výrobních procesů, a to s ohledem na lidský potenciál. Samozřejmě jsme kvůli nedostatku zaměstnanců na českém trhu rovněž nuceni využívat zahraniční pracovníky, a to zejména z východu Evropy, abychom pokryli potřeby, které v současné době máme.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...