1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

F.X. Meiller Slaný, s.r.o.

FXMeiller22Díky investicím začínáme novou etapu

S předstihem se dokázali připravit na turbulentní dobu i na významné investice, které jim pomohou v dalším rozvoji výrobních a technologických kapacit. Řeč je o společnosti F.X. Meiller Slaný, která se již od roku 1993 věnuje výrobě sklápěčů, kontejnerových nástaveb či sklápěcích návěsů a přívěsů.

Vede se jí natolik, že se postupně stala největším závodem německého koncernu F.X. Meiller, mezi jehož zákazníky patří zejména přední výrobci nákladních automobilů, které se používají ve stavebnictví, zemědělství nebo logistice. „Na úvod stojí za zmínku, že naše mateřská společnost má velmi dlouhou historii. Pořád nese jméno původního zakladatele pana Meillera a jeho rodiny, která firmu založila v polovině 19. století. Co se týče aktuálního vývoje, daří se nám přímo úměrně době, která je v posledních dvou letech velmi turbulentní. Výhodou je, že jsme se začali s předstihem připravovat jak na zásadní růst cen energií a vstupních materiálů, jako je zejména ocel, tak na významné investice. Před dokončením je nová lakovna se špičkovou technologií kataforézního lakování, díky které bude naše výroba efektivnější a kvalitnější. Stejně tak budou všechny produkty pro zákazníky ještě atraktivnější,“ říká Štefan Abdulrahman, nový jednatel společnosti F.X. Meiller Slaný, kterou vede společně s kolegou Petrem Nečasem.

Můžete nám nejprve říct něco více o personálních změnách, ke kterým ve firmě došlo?

Společnost F.X. Meiller Slaný měla dosud jednoho jednatele, ale vzhledem k vývoji v našem odvětví bylo rozhodnuto o tom, že se vedení posílí o dalšího zkušeného člověka. Kompetence ve vedení firmy byly rozděleny mezi dva jednatele s tím, že kolega Petr Nečas má na starost především obchodní část, komunikaci se zákazníky a finance. Moje pozice je zase o řízení technických záležitostí, jako je například řízení výroby, či realizace masivních investic, které nás čekají v nejbližších pěti letech. Věřím, že se mi podaří zúročit předchozí manažerské zkušenosti z firmy Alstom v České Lípě nebo Iveco Bus ve Vysokém Mýtě, kde jsme se zabývali obdobnými výrobními procesy.

Které investiční projekty jsou pro vás nyní klíčové?

Nové investiční záměry realizujeme postupně už od roku 2020. Letos je před námi hlavně dokončení moderní lakovny za zhruba 500 milionů korun, kterou plánujeme zprovoznit počátkem dubna. Jak jsem už naznačil, budeme mít nejlepší dostupnou technologii, díky které nabídneme zákazníkům ještě vyšší kvalitu, než na jakou byli u naší společnosti zvyklí. Dále poměrně zásadně investujeme do automatizace výrobních technologií, jako je svařování, které je pro nás stěžejním procesem. Jednou z významných inovací je implementace robotického laserového svařování. Vzhledem k tomu, že je v našem okolí hned několik podobně zaměřených firem, přistupujeme k tomu velmi zodpovědně. Uvědomujeme si, že je to jediná cesta, jak být nadále konkurenceschopní a plnit požadavky zákazníků. Kromě toho nás k investicím do automatizace vedou i některé další důvody.

Jaké důvody máte konkrétně na mysli?

Automatizace je pro nás zároveň možností, jak více oslovit i mladší generaci potenciálních zaměstnanců, pro které nemusely být naše dosavadní výrobní procesy tak úplně lákavé. Do roku 2020 u nás byla do značné míry zastoupena manuální práce, kterou postupně nahrazujeme dle nových trendů. Proto výrobu automatizujeme a robotizujeme, ale plánujeme třeba i rekonstrukci administrativní části našeho závodu, ve kterém pracuje celkem tisíc zaměstnanců. Budeme tak mít atraktivnější zázemí pro všechny. Díky modernizacím navíc zvýšíme výrobní kapacitu, která se nyní pohybuje na úrovni 58 výrobků denně při třísměnném provozu. Většinou se jedná o sklápěčové sety, které se následně montují u našich OEM zákazníků. V menší míře jsou to sklápěče namontované u nás přímo na nákladní automobily zákazníků. Jinak ve fázi projektových příprav máme i další investice do automatizovaného svařování, ale chceme jít krok za krokem. Rozumně a osvíceně, což je ostatně i vize našich majitelů, kteří chtějí mít ve Slaném moderní, atraktivní a štíhlý závod se špičkovou úrovní všech výrobních procesů.

Co rozhodlo o tom, že právě ve Slaném vyrostl největší závod koncernu F.X. Meiller?

V koncernu, který působí kromě Německa také v Rakousku či Polsku, dnes představujeme 40 až 50 % veškeré produkce. Dříve byl největší závod v Mnichově, kde je také centrála koncernu. Na českém trhu začal působit v 90. letech, kdy koupil bývalý areál ČKD ve Slaném s výrobou autojeřábů. Nejprve se tam měly vyrábět pouze podskupiny určené pro montáž větších celků v Německu. Česká zručnost a technická dovednost ale nakonec přesvědčila majitele o tom, že stojí za to závod dál rozvíjet a postupně z něj udělat největší výrobní základnu. Jsme patřičně hrdí na to, jak úspěšně se věnujeme tzv. černému řemeslu, kterým je zámečničina, svařování nebo lakování. Přesvědčilo je až do té míry, že montujeme i konečné produkty a díky komplexnímu rozvoji technologií jsme schopni zákazníkům dodat hotové produkty, se kterými od nás mohou odjet třeba přímo na stavbu.

Se kterými zákazníky nejčastěji spolupracujete a s jakými požadavky se na vás obracejí?

Významní zákazníci jsou především v Německu, dále například ve Francii nebo také v Česku, kde se prodává část naší produkce. Těší nás, že i čeští stavaři nebo zemědělci jezdí s našimi sklápěči. Z hlediska požadavků se přizpůsobujeme celoevropskému trendu udržitelnosti výroby, takže chceme v příštích pěti letech rovněž snižovat produkci skleníkových plynů i odpadů. U samotných výrobků chtějí zákazníci hlavně univerzálnost a využitelnost pro přepravu nejrůznějších druhů nákladů. Naši zákazníci potřebují přepravovat velké objemy i velká těžká břemena, takže mají stále rostoucí požadavky na modularitu produktů, které vyvíjíme tak, abychom jim vyšli vstříc přesně podle jejich představ. V současné době připravujeme novou produktovou řadu, se kterou již oslovujeme naše významné zákazníky. Největší zájem z jejich strany očekáváme v roce 2023.

Bavili jsme se o turbulentní době, která přináší nové výzvy. Máte recept, jak proti nim obstát?

Všichni si uvědomujeme, že jsme v mimořádné době, která je bezprecedentní. Nikdo nemohl ještě na začátku roku 2020 předpokládat, co všechno se stane. Pandemie byla a stále je faktorem, který zasáhl celý svět včetně naší firmy. Abychom byli připraveni na výzvy, které nás čekají, potřebujeme mimořádný přístup i pochopení pro změny, které už probíhají a které ještě přijdou. Přestože někdo může vnímat automatizaci a nové technologie s určitými obavami, je to způsob, jak zajistit trvale udržitelný rozvoj našeho závodu i regionu, ve kterém podnikáme. Ve Slaném jsme jako firma s tisíci zaměstnanci významným hráčem a chceme se dál rozšiřovat o nové svářeče, zámečníky nebo lakýrníky. Práce máme dost a začínáme novou etapu.

Chtěl byste na závěr ještě něco dodat?

Rád bych využil této možnosti a poděkoval všem zaměstnancům za tvrdou práci, kterou zatím odvedli. Další spousta práce nás čeká, a proto je důležité v ní společně pokračovat. Věřím, že díky šikovným lidem, které u nás máme, to všechno zvládneme. Jsou to nejen inženýři a konstruktéři, kteří pracují na inovacích produktů či na samotné myšlence automatizace, kterou uvádíme v praxi za plného provozu. Je skvělé, že v koordinaci se všemi dalšími odděleními, dokážeme výrobu modernizovat a optimalizovat tak, abychom plnili požadavky zákazníků i naše strategické záměry. To nám dělá radost, ale samozřejmě s vědomím, že ještě nejsme na konci.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...