1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

GEMO OLOMOUC, spol. s r.o.

GEMO OlomoucZa úspěchem na trhu stojí jasná obchodní strategie a filozofie

Stavebnictví patří k nejturbulentnějším oborům českého průmyslu. Firem, které úspěšně proplouvají nástrahami trhu už víc než čtvrt století, proto není mnoho. Patří k nim ale společnost GEMO OLOMOUC, spol. s r.o., která byla založena v roce 1990 v metropoli střední Moravy v Olomouci.

Dnes působí po celé České republice a také na Slovensku. Stojí na pevných základech, je ekonomicky silná, stabilizovaná a s téměř pěti sty zaměstnanci patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům v regionu. Společně s dceřinou firmou GEMO SLOVENSKO, spol. s r.o., která realizuje stavby na Slovensku, je součástí holdingu GEMO.

Už od svého vzniku společnost realizuje kompletní výstavbu na klíč v oboru pozemního stavitelství, přičemž se zabývá jak výstavbou nových objektů, tak rekonstrukcí těch stávajících. Kromě toho se s vybranými partnery zaměřuje i na projektovou a inženýrskou činnost. V roce 2013 společnost přešla na holdingové uspořádání, mimo jiné umožňující ještě ve větší míře uchopení zajímavých developerských příležitostí, k jejichž přípravě a realizaci byla založena i nová firma GEMO DEVELOPMENT, spol. s r.o., která se jako další člen koncernu GEMO zaměřuje výlučně na developerskou činnost. O nejzajímavějších stavbách, které firma nedávno dokončila, i o tom, jaké plány má v letošním roce jsme hovořili s ředitelem Divize Morava, Slovensko, Ing. Ondřejem Foukalem.

Pane řediteli, dvě z vašich staveb byly nominovány v soutěži Stavba roku 2016. Čím jsou podle vás výjimečné?

První z nich je Aplikační centrum Baluo v Olomouci. Jde o vědeckotechnický park Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého zaměřený na oblast vědy, technologie, inovačního podnikání a odborného vzdělávání v oblasti pohybové aktivity, prevence civilizačních onemocnění a podpory zdravého životního stylu. Je zajímavá zejména tím, že se jedná o funkční celek složený ze čtyř provozně odlišných objektů, kde jednotlivé provozy svou náplní násobí atraktivitu provozů sousedních. Sportovní aktivity jsou umožněny jak uvnitř, tak zvenku objektu, kdy například fasáda tělocvičny slouží částečně jako lezecká stěna. Další zajímavostí je například bazén s proudovou stěnou s laminárním prouděním vody a vnitřní sjezdovka v podobě lyžařského trenažeru.

Druhá stavba se jmenuje Delta Praha, což je moderní administrativní objekt, součást stávajícího BB centra v Praze. Objekt je rozdělen na dvě části, které jsou spojeny pouze v parteru a v podzemních podlažích. Těch je celkem pět a nachází se v nich dohromady 800 parkovacích míst. Od parteru výše má každá část stavby půdorys tvaru písmene H, od středů se jejich ramena lehce kónicky otevírají, aby se dovnitř dostalo co nejvíce denního světla. Konce ramen jsou spojené netradičně pojatými únikovými schodišti, čímž vznikla polozavřená atria, po jejichž čelech se pne popínavá zeleň.

Můžete připomenout ještě další zajímavé zakázky z nedávné doby? Případně zmínit i zakázky, které v současné době realizujete?

Z těch zajímavých zrealizovaných v nedávné době stojí za zmínku například rekonstrukce Trojhalí v Ostravě a Plynojem v Ostravě, jejichž autorem je architekt Josef Pleskot, obchodní domy jako jsou Central Kladno, Forum Poprad, Forum Nová Karolína v Ostravě, hokejový stadion Polárka ve Frýdku Místku, Univerzita Hradec Králové – objekt „C“ v západní straně kampusu, výstavba hobby marketu Bauhaus v bratislavské obchodní zóně Pharos u letiště, developerský bytový projekt Rezidence na Dlouhé v Olomouci – vítěz prestižní soutěže Best of Reality 2015 a spousta dalších.

V současné době stavíme například obchodní dům Central Jablonec, přístavbu obchodního centra Chodov v Praze, různé rezidenční projekty, jako například polyfunkčný komplex Polianky v Bratislavě, bytové domy Libeňské doky v Praze, bytový komplex SUOMI Hloubětín v Praze, Modřanský háj v Praze – Modřanech, bytové domy v pražské Uhříněvsi. Vedle toho se zabýváme výstavbou logistických a výrobních center, například logistický park VGP v Olomouci, výrobní areály Bernex v Brně a Clean4you v Hněvotíně u Olomouce. Dalšími významnými současnými projekty jsou administrativní budovy AFI v pražských Vokovicích a AB DOCK 02 v Praze Libni.

Co považujete za největší konkurenční výhody vaší firmy?

Naší obrovskou výhodou je skutečnost, že jsme ekonomicky stabilní a zdravou stavební společností, založenou na principech poctivého obchodního styku, přičemž se snažíme vybudovat rovnocenný vztah se všemi našimi partnery a investory. Skupina GEMO prostřednictvím svých firem už od svých počátků zvolila jasnou obchodní strategii i filozofii, která stojí za jejím úspěchem na trhu. Na první místo staví kvalitu stavebního díla, neustále zkoumá potřeby a očekávání svých zákazníků. Se zákazníky buduje a udržuje dlouhodobé vztahy a úspěšnost firmy staví na tradici i rozvoji zavedeného systému jakosti. Naší velkou výhodou je v neposlední řadě přímé firemní o-perativní řízení.

Další naší konkurenční výhodou je významná základna vlastních HSV pracovníků, tedy zednických profesí, které umíme operativně nasadit na stavby, kde nastane aktuálně jejich potřeba. Trendem dnešní doby je veliký nedostatek těchto kapacit na stavebním trhu. Disponujeme také vlastními specializovanými středisky, jako jsou středisko elektro, zdravotechnika a vytápění, středisko monolitických konstrukcí, zámečnických konstrukcí, sádrokartonových konstrukcí a středisko inženýrských sítí. V Hněvotíně u Olomouce máme vlastní logistický park, kde sídlí mimo výše uvedených odborných středisek i vlastní výrobna stavební výztuže, půjčovna strojů a drobné mechanizace, půjčovna bednění a zázemí autodopravy.

Hovořil jste o nedostatku HSV pracovníků. Jak náročné je ale získat i další nové a zkušené zaměstnance? Spolupracujete při výchově technických a stavebních profesí se školami? Nabízíte studentům ve vaší firmě stáže?

V současnosti je velmi obtížné na trhu práce najít šikovné stavaře se zaměřením na pozemní stavby, a proto naše firma cíleně pracuje s budoucími absolventy a nabízí studentům stavebních oborů možnost různých forem spolupráce. Středoškoláci mají zájem především o brigády v období letních prázdnin. Jedná se většinou o administrativní výpomoc přímo na stavbách, kde studenti přicházejí poprvé do kontaktu s praxí.

S vysokoškoláky, kteří studují stavební obory zejména na VUT v Brně, ČVUT v Praze a VŠB-TU v Ostravě, navazujeme cílenou spolupráci prostřednictvím Trainee programu, který se nám v praxi velmi osvědčil. Program je určen pro studenty posledních ročníků bakalářského a magisterského studia a zájemcům umožňujeme flexibilní spolupráci formou dohody o pracovní činnosti na pozici asistenta stavbyvedoucího a přípraváře. Díky našemu programu si ověří své teoretické znalosti ze školy v praxi, vyzkouší si svou budoucí profesi tak trochu nanečisto a mohou si tak snáze stanovit profesní směr, kterým se po absolvování studia chtějí ubírat. V neposlední řadě umožňujeme na základě požadavků škol exkurze na našich stavbách a druhým rokem spolupracujeme se stavební fakultou VUT v Brně při zajišťování povinné odborné praxe studentů.

Nezapomínáme ani na učňovské školství a nabízíme pro učně vybraných profesí praktické vyučování/výcvik v našich prostorách, při kterém mohou využít moderní technologie a pracovní nástroje. Tímto způsobem se snažíme vzbudit zájem o řemeslo a zároveň podpořit budoucí nábor dělníků, kterých je v současné době na trhu práce nedostatek. Tato forma spolupráce se školami se nám postupně osvědčuje, protože většina studentů k nám plynule přechází do hlavního pracovního poměru. K setrvání u naší firmy po ukončení studia je motivuje práce v týmu odborníků, účast na velkých projektech a především znalost firemní kultury a kolegů, kteří jim při jejich nástupu pomáhali zorientovat se ve firmě.

Můžete připomenout hospodářské výsledky firmy v uplynulých letech? Co nejvíce ovlivňuje vaše ekonomické ukazatele?

Hospodářské výsledky skupiny GEMO pravidelně uveřejňujeme v odborných časopisech. V letech 2017 až 2018 očekáváme tržby naší společnosti v obdobné výši jako v posledních dvou letech. Naše výrobní kapacity máme dlouhodobě vytížené na 100 % a s vývojem zakázkové náplně pro nejbližší dva roky můžeme být už dnes spokojeni.

Podívejme se ještě do budoucna. Co očekáváte od roku 2017?

Podle našeho názoru by se segment stavebnictví v roce 2017 v České republice měl chovat obdobně jako v letech 2015 a 2016, tedy zjednodušeně řečeno „žádná sláva“. Jde o jediný segment průmyslu, jehož výkonnost neustále dlouhodobě klesá, stejně tak i zaměstnanost v něm. Prostřednictvím vlastních developerských projektů chceme „sanovat“ případné drobné výpadky naší běžné stavební činnosti. Jak jsme uvedli výše, s nižším obratem však nepočítáme, stejně chceme udržet i stávající zaměstnanost.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...