1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

GO Steel Frýdek Místek, a.s.

GO Steel FM 20Propad na trhu je viditelný, ale zůstáváme optimisty

Lašský region, jehož centrum se soustředí ve Frýdku-Místku, je dlouhodobě proslulý zpracováním kovů. Sídlí zde společnost GO Steel Frýdek Místek, a.s., tradiční výrobce za studena válcovaných ocelových plechů. Počátek podniku je spjatý se vznikem místní huti v roce 1833. Společnost později prošla znárodněním i privatizací a od roku 2018 je součástí kapitálové skupiny Stalprodukt S.A. Po celou dobu své historie se podnik věnuje hutnickému řemeslu a v současné době jsou jeho hlavním artiklem ocelové pásy izotropní a anizotropní určené pro elektrotechniku.

Ty firma vyrábí jako jeden ze 13 výrobců na světě. O tom, jak náročnou situaci prožívá těžký průmysl v této době a kam frýdecko-místecká společnost směřuje, jsme si povídali s jejím statutárním ředitelem Ing. Ivom Chmelíkem.

Jste tradičním výrobcem za studena válcovaných ocelových plechů a pásů. Jaká je po vašich produktech poptávka? A ovlivnila ji nějak současná situace?

Naše společnost vyrábí za studena válcované plechy a pásy už od 60. let minulého století, a tak máme mezi našimi odběrateli jméno i postavení. Po našich výrobcích je proto dlouhodobě stabilní poptávka – tu ale ovlivňují periodické cykly světové ekonomiky. Současná situace způsobená pandemií koronaviru se do poptávky promítla zásadním způsobem a nemá srovnání s minulými desetiletími. Například výrobní kapacitu transformátorových plechů se podařilo naplnit i v období finanční krize započaté v roce 2008. Nicméně v roce 2020 poptávka rapidně poklesla zejména ve třetím kvartále, a to na téměř 60 % našeho původního plánu. A tento výpadek výroby a prodeje se nám již do konce roku nepodařilo kompenzovat.

Jaké hospodářské výsledky s ohledem na pandemii a s ní spojené restrikce očekáváte? A s jakými výhledy jste vstoupili do roku 2021?

Za rok 2020 očekáváme kladný hospodářský výsledek, ovšem lehce pod úrovní našeho původního plánu. Co se týká výhledů v roce 2021, tak těžko říct. Záleží na celosvětovém ekonomickém vývoji. Obecně se ale předpokládá zklidnění situace a stabilizace. I my očekáváme stabilizaci v našem oboru, dokonce si dovedeme představit případný mírný růst podpořený zvyšující se výrobou transformátorů. To by mohlo vynahradit výpady výroby způsobené pandemií v roce 2020.  

Pro vaši výrobu je klíčovou surovinou ocel. Kde ji nakupujete a podle čeho ji vybíráte?

Vstupní materiál pro naši výrobu, což jsou už zmíněné válcované svitky, nakupujeme od osvědčených evropských výrobců, kteří jsou schopni zabezpečit stabilně kvalitní materiál podle specifikace a podle našich technických podmínek. To je rozhodující předpoklad pro další zpracování v našem podniku. Naši dodavatelé nám jsou také schopni garantovat kontinuální dodávky, abychom mohli uspokojovat termínové a kvalitativní požadavky našich zákazníků.  

Jaké moderní technologie při výrobě používáte? Jakou roli u vás hrají například procesy automatizace?

Automatizace je dnes už nedílnou součástí našich systémů a neobejdeme se bez ní. Programovatelné automaty tak řídí výrobní procesy od jeřábů, válcovacích stolic, žíhárny až po balící stroje. Tyto automaty nahrazují těžkou lidskou práci, zvyšují produktivitu práce a kvalitu našich výrobků.

Investovali jste v poslední době do nových strojů nebo zařízení? A chystáte se realizovat další investice i v této nejisté době?

V posledních 12 letech jsme investovali do výstavby nových výrobních linek, čímž jsme zdvojnásobili naši výrobní kapacitu. Rovněž jsme investovali do zařízení zvyšující kvalitu a užitné vlastnosti našich výrobků. Právě teď realizujeme investice do modernizace stávající válcovací stolice, což přinese zvýšení spolehlivosti zařízení. Rovněž probíhá modernizace žíhacích pecí. Tento projekt nám pomůže dosáhnout dalších úspor energetických zdrojů. Připravujeme se na to, že příští rok bude náročný. Přesto plánujeme investice, a to zejména do obnovy naší technologie a do automatizace technologických procesů. Naše investiční strategie má dlouhodobý charakter, a proto se snažíme ji v těchto krizových podmínkách jen minimálně redukovat.

Vaše produkty směřují hlavně do elektrotechniky. Jaké požadavky vaši odběratelé mají? A jaké jsou trendy v tomto oboru?

Naše výrobky používají především výrobci různých typů transformátorů a také servisní centra, která pro výrobce transformátorů produkují transformátorová jádra a případně i další komponenty k transformátorům. Naši odběratelé vyžadují kvalitu podle evropských standardů a také podle vlastních – ještě přísnějších – požadavků. U našich výrobků jsou nejdůležitější elektromagnetické vlastnosti, a právě u nich se zvyšují požadavky, především pak s ohledem k legislativě Evropské unie. Ta říká, že by transformátory měly mít stále lepší ekologické parametry a nižší ztráty elektrické energie.

Kde všude máte své odběratele? A jsou ve světě teritoria, kam byste se svými výrobky rádi pronikli?

Naši odběratelé jsou rozprostřeni prakticky na všech světových kontinentech s výjimkou Austrálie. Naším klíčovým trhem je stále evropský ekonomický prostor, a to i vzhledem k tomu, že Čína a v menší míře i USA zavedly na naši ocel cla, která nás z tamějších trhů prakticky vytlačila. S tím ale v současné situaci nedokážeme nic dělat. Odbytiště tak hledáme jinde, zejména pak ve zmíněné Evropě. 

Bez zkušených a kvalitních lidí dnes neobstojí žádný podnik. Jak se vám hledají noví zaměstnanci? A jaké výhody u vás získají?

Najít zkušené a kvalifikované lidi je dnes opravdu obtížné. Zvláště v době před koronavirovou krizí byla nezaměstnanost v našem regionu okolo 2 %. V tom nám paradoxně pandemie trochu pomůže, neboť nezaměstnanost se mírně zvýšila, a to vytváří pro zaměstnavatele příznivější situaci na trhu práce. Potencionální zaměstnance se snažíme zaujmout zaměstnaneckými výhodami. Dáváme například 5 dní dovolené navíc, přispíváme na rekondiční pobyty, na dovolenou nebo na letní tábory pro děti zaměstnanců. Máme také program „zdraví“ a program nadstandardního školení pro nové zaměstnance.

Jaké novinky nebo projekty chystáte letos?

Letos plánujeme projekty zaměřené na energetické úspory, projekty zacílené na automatizaci výrobních i nevýrobních procesů a projekty na obnovu firemních budov a zařízení.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...