1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

GOLDBECK Prefabeton, s.r.o.

Goldbeck 16Lídr v železobetonových konstrukcích inovuje a roste

Z rozsáhlého areálu společnosti GOLDBECK Prefabeton, s.r.o., ve Vrdech u Čáslavi putují železobetonové konstrukční prvky na stavby velkých hal, logistických center, rodinných a bytových domů. Více než polovina výrobků směřuje do zahraničí.

Podnik zakládá svůj úspěch na tradici, kvalitě a jedinečném know-how. Firma se vypracovala na lídra ve svém oboru a díky vlastnímu vývoji udává nové trendy. Více nám o společnosti prozradil její jednatel a generální ředitel Petr John.

Vaše společnost nevznikla na zelené louce. Navázala na původní průmyslovou výrobu betonových dílců. Přiblížíte klíčové milníky vývoje vašeho podniku až do současnosti?

Průmyslová výroba betonových dílců byla v místech, kde nyní sídlí náš podnik, zahájena v roce 1957. Provozovna tehdejší Prefy Praha byla vybudována na místě pily Východočeských dřevařských závodů, které byly znárodněny. Prvními výrobky byly prostý beton a silniční panely. Po roce 1990 Prefa Praha zaznamenala propad a musela se přeorientovat na export. Výrobky jsme vyváželi hlavně do Německa, kde jsme navázali styk s německými firmami a získali zkušenosti s místními stavebními normami. Když byla Prefa navrácena původním majitelům a ti se rozhodli podnik prodat, hledal se silný zahraniční partner. Tím se stala nadnárodní společnost GOLDBECK, která firmu zakoupila v roce 1994, a tak se začala psát nová kapitola dějin podniku.

Jaké výhody vám přineslo silné zázemí partnera i dlouhodobá tradice, na kterou vaše společnost navázala?

Investice umožnily rozvoj výrobního závodu i poskytovaných služeb. Výsledky se brzy dostavily v podobě zvýšené produktivity práce i zlepšení hospodářských ukazatelů. Klíčová je pro nás tradice a know-how, které je předávané z generace na generaci. Ceníme si i toho, že naši spolupracovníci, kteří jsou v podniku zaměstnáni, pochází z blízkého okolí. Tyto faktory nám přináší ekonomickou, finanční a personální stabilitu.

Proslavili jste se jako producent železobetonových konstrukčních prvků. Představíte výrobní program vašeho podniku?

Železobetonové konstrukce nejen vyrábíme, ale také koncipujeme, navrhujeme a projektujeme. Naše stavební prvky nacházejí uplatnění u všech typů staveb – ať už jde o průmyslové haly, výrobní nebo logistické areály, občanskou a bytovou výstavbu. Našimi zákazníky jsou tedy velké stavební firmy i drobní investoři – například lidé, kteří se rozhodli postavit rodinný dům svépomocí. Zákazníci u nás dostanou různé železobetonové konstrukce, jako jsou třeba stropní dílce, stěny, sloupy nebo schodišťové a balkonové dílce. V posledních letech jsme nabídku významně rozšířili a doplnili o montáž našich konstrukcí.

Jaké jsou přednosti vašich produktů? Jaké výhody stavebníkům přináší?

Je to především rychlost výstavby, protože stavebníci nejsou limitováni nebo omezováni ročním obdobím. S našimi železobetonovými prvky mohou stavět v létě i v zimě. Zakládáme si rovněž na kvalitě našich produktů. V neposlední řadě zdůrazním i ekonomickou výhodu, protože obestavěný metr čtvereční vychází mnohdy lépe než u jiného druhu stavební konstrukce.

V podniku se věnujete i vývoji nových stavebních systémů. Jaké novinky jste uvedli na trh?

Poukázal bych na konstrukční systém SKELETSYSTEM. Ten vychází ze zkušeností, jež jsme získali od velkých investorů, kteří staví logistické nebo výrobní haly. Inspirovali jsme se, abychom podobnou konstrukci poskytli i drobným stavebníkům. SKELETSYSTEM je tak primárně určený například pro stavbu bytových a rodinných domů, menších kancelářských nebo obchodních prostorů. Investorům nabízíme konstrukci s veškerým servisem od návrhu přes výrobu až po montáž. Tento výrobek vyvíjíme a postupně na trh uvádíme už sedm let. Zatím máme pozitivní reakce a vypadá to, že tento produkt má perspektivu.

Jste exportérem. Jak velký podíl produktů putuje do zahraničí?

Ročně obsloužíme zhruba 4-tisíc zákazníků a vyrobíme více než 100-tisíc kubíků prefabrikovaných konstrukcí. Asi 55 % výrobků vyvážíme za hranice České republiky. Nejčastěji naše produkty směřují do Německa, Rakouska, Polska nebo Slovenska. Dodávali jsme například i železobetonový stavební materiál do Švédska, kde byl použit k výstavbě logistické haly pro švédského výrobce nákladních automobilů a autobusů Scania. Výstavbu na klíč zde zajišťovala naše dceřiná společnost GOLDBECK Bau, s.r.o.

Prozradíte, jak velký je roční obrat vaší společnosti? A do čeho nejčastěji investujete?

Obrat podniku GOLDBECK Prefabeton byl v roce 2014 1,4 miliardy korun. V roce 2011 jsme zakoupili ještě závod v Tovačově na Olomoucku, který dosahuje obratu 300 milionů korun. Od roku 1995 jsme do rozvoje firmy investovali 1,1 miliardy korun. Investice v poslední době směřujeme zejména do nových výrobních prostor a do zvyšování skladových a logistických kapacit.

Kolik lidí aktuálně zaměstnáváte a o jaké profese je z vaší strany největší zájem?

V podniku ve Vrdech je zaměstnáno 390 pracovníků. V Tovačově máme 160 zaměstnanců. Jsme dodavatelem pro stavební trh a stavební prvky vyrábíme průmyslovým způsobem. Hodně našich kolegů má zkušenosti, praxi nebo vzdělání z oblasti strojírenství. Pracují u nás ale i tesaři, montéři nebo zedníci. Myslím, že jsme v regionu lídrem v oblasti odměňování, což pro naše spolupracovníky představuje významnou výhodu. Kromě toho jim poskytujeme ekonomickou jistotu, stabilitu a perspektivu do budoucna.

Najdou u vás uplatnění i absolventi? Potýkáte se s nedostatkem kvalifikovaných technických pracovníků?

Na technické pozice přijímáme i absolventy vysokých škol, kteří u nás mají šanci získat zkušenosti a naučit se klíčové dovednosti od zkušenějších kolegů. Pracuje u nás asi 40 lidí s vysokoškolským titulem, což považujeme za úspěch. Jsou to třeba statici, konstruktéři, projektanti nebo hlavní stavbyvedoucí. Především na počátku 90. let jsme se potýkali s nedostatkem kvalifikovaných technických pracovníků, ale jak naše postavení v branži rostlo, začalo se nám hlásit stále více kolegů, kteří chtěli pracovat právě u nás.

Umístili jste se na předních pozicích v prestižním žebříčku TOP STAV 100. Co pro vás toto ocenění osobně znamená? Jaká další ocenění váš podnik získal?

V žebříčku TOP STAV 100 se umisťujeme pravidelně v posledních deseti letech, protože patříme k největším výrobcům stavebních konstrukcí v Evropě a v oboru stavebnictví jsme zavedená firma. Určitě nás každé takové ocenění těší – je to pro nás důkaz, že svoji práci děláme dobře. Kromě toho nás ocenila i agentura Bisnode, která sleduje ekonomickou sílu a zdraví podniků. Získali jsme certifikát CZECH Stability Award AAA za stabilitu v oblasti financí a ekonomiky. To je, myslím, pro zákazníky dostatečný signál, že jsme silnou a finančně zdravou firmou a že zvládneme jakkoli velké projekty. Musím také dodat, že nemáme žádné úvěry nebo dluhy. Investice vždy financujeme z vlastních zdrojů.

Co nového v podniku chystáte?

O novinkách, které chystáme, bych se nerad zmiňoval, protože patříme k lídrům v našem oboru a udáváme trendy. Nicméně prozradím, že rozhodně plánujeme zvýšit naše výrobní kapacity, a to buď ve stávajícím areálu, nebo zakoupením nových prostorů. Poslední roky se soustředíme také na to, abychom byli ještě kompetentnější a ve větší míře nabídli trhu naše know-how v souvislosti s koncipováním konstrukcí. Snažíme se o to, aby trh ještě více pochopil, že jsme podnik, který navrhuje, vymýšlí nové výrobky, vyrábí je ve vlastních závodech a zabezpečuje i stavební část. Vše dodáváme z jedněch rukou bez mezičlánku.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...