1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

GRANITOL akciová společnost

Granitol 22Všechny fólie vyrábíme pod jednou střechou

V Moravském Berouně už přes 50 let vznikají fólie, a to od myšlenky až po finální výrobek. Poptávka se v posledních měsících trochu proměnila, zvýšil se zájem o obalové materiály. GRANITOL, a.s., tak očekává stabilní výsledky, s nimiž koronavirová krize nijak zvlášť nezamávala.

„Naše široké portfolio zahrnuje tisíce položek fólií, sáčků, tašek nebo PP pásek. Fólii si vyfoukneme, potiskneme, slaminujeme a svaříme,“ říká v rozhovoru obchodní ředitel Robert Haman.

Jste největším výrobcem polyetylenových fólií a vázacích PP pásek v České republice. Jaká je vaše výrobní kapacita? A jaké produkty patří k vlajkovým lodím vaší firmy?

Naše kapacita výroby vyfukovaných PE fólií je 30-tisíc tun za rok. S instalací nového tiskového stroje pak dosáhneme kapacity potisku 7-tisíc tun ročně. K našim vlajkovým lodím patří zejména fólie pro skupinové balení GRANOTEN®, které se primárně využívají ke skupinovému balení nápojů v PET lahvích či plechovkách a také pro balení dřevěných briket či postelových matrací. Úspěch slaví i HDPE fólie MIKROTEN®, které vyrábíme již 45 let a využívají se jako vnitřní vložky papírových pytlů nebo jako polotovar pro výrobu sáčků či košilkových tašek. Z dalších produktů musím zmínit fólie pro paletizaci a stretch hood FLEXOTEN® sloužící k fixaci a ochraně zboží na paletách. Nejnovějším produktem v našem sortimentu jsou flexibilní laminované obaly a pytle pro Pet Food LAMIBAG®. Jde o laminované pytle z různých materiálů a s různými typy uzávěrů určené primárně pro segment krmiv pro domácí mazlíčky. A zapomenout nesmím ani na PP vázací pásky GRANOFLEX®, které slouží k ručnímu či strojnímu vázání zboží, paletizaci či balení materiálů do svazků.

Výrobků máte opravdu hodně. Kolik z vaší produkce zůstává v České republice a kolik jde na export?

Vývoz našich produktů je pro nás poměrně zásadní, na export jde asi 50 % z celkové produkce. Zboží dodáváme do 26 zemí světa. Nejvíce zákazníků máme v evropských státech a vůbec nejvzdálenější zákazník je z Tádžikistánu.

Změnila koronavirová krize nějak poptávku po vašich výrobcích?

V průběhu koronavirové pandemie se jednoznačně zvýšila spotřeba svařovaných výrobků, jako jsou mikrotenové sáčky či košilkové tašky. Obchody a supermarkety začaly z hygienických důvodů balit pečivo a nabádaly k využívání jednorázových rukavic či sáčků při manipulaci s pečivem, ovocem a zeleninou. Jinak se poptávka po našich výrobcích během posledních měsíců nijak výrazně nezměnila.

Zásadním tématem všech průmyslových podniků je ekologie. Vy například vyrábíte EKO tašky.

Ano, vyrábíme odnosné tašky, které jsou ze stoprocentního regranulátu a jsou stoprocentně recyklovatelné. Naše firemní EKO taška s potiskem SE MNOU POMÁHÁŠ PŘÍRODĚ znázorňuje životní cyklus tašky, který je k přírodnímu prostředí šetrný a splňuje principy cirkulární ekonomiky. Zákazník díky motivu ví, co s taškou udělat, jakmile doslouží a co se s taškou poté stane. Taška je z jedné strany potisknuta motivem v českém jazyce a z druhé strany motivem ve slovenštině.

Plánujete další ekologizaci výrobků nebo výroby?

V areálu firmy máme regenerační linku na zpracování našeho fóliového odpadu a také jsme schopni odkupovat naše použité fólie od zákazníků. Tím získáváme vlastní tříděný regranulát, který dále využíváme při výrobě ekologických fólií s podílem regranulátu. K tomu ještě musím dodat, že tyto ekologické fólie s podílem regranulátu budeme nově označovat registrovanou obchodní známkou ECOTEN®.

Chystáte další investice do nákupu technologií, do výroby nebo do vašeho areálu?

Neustále se snažíme investovat do nových technologií a modernizovat strojní zařízení. Vše máme zpracováno ve strategii společnosti, kterou každoročně revidujeme podle požadavků zákazníků a trendů na trhu. V roce 2016 jsme započali rozsáhlé investice za více než 140 milionů korun. Ty zahrnovaly kromě výstavby nové výrobní haly, která splňuje náročné požadavky na výrobu fólií pro potraviny, také pořízení nových linek na výrobu vícevrstvých fólií a linek na další zušlechťování fólií. Součástí investic bylo pořízení pětivrstvé vyfukovací linky na výrobu LDPE fólií, která byla zprovozněna začátkem roku 2017. V témže roce jsme pořídili desetibarvový flexotiskový stroj. Začátkem roku 2019 jsme pak zprovoznili linku na výrobu pytlů z laminátů LAMIBAG®. Nezaháleli jsme ani letos, kdy jsme vybudovali novou míchárnu barev včetně moderní myčky štočků. Na konci roku začneme s instalací dalšího desetibarvového flexotiskového stroje . V plánu máme i výstavbu nové haly na výrobu flexibilních obalů. S tím jsou spojené i další investice do strojního zařízení.

Na trhu jste přes 125 let. Stojíte tedy na pevných základech. Co dalšího můžete zákazníkům nabídnout?

Naše firma vznikla v roce 1895. Za své dlouholeté působení si prošla různým zaměřením. Od výroby koženek, umělých textilií, rolet, podlahových krytin, svařované galanterie přes výrobu hadic do vysavačů až po produkci kašírovaných výrobků. Od roku 1967 se GRANITOL zabývá výrobou polyetylenových fólií z LDPE. V roce 1976 pak rozšířil výrobu také o produkci HDPE fólií pod značkou MIKROTEN®. Zákazníkům můžeme určitě nabídnout služby spolehlivého a stabilního obchodního partnera, který si vše vyrábí pod jednou střechou. Fólii si vyfoukneme, potiskneme, slaminujeme a svaříme. Máme vlastní oddělení vývoje, které se snaží vyvíjet nové receptury podle požadavků zákazníků. Několikafázová kontrola a certifikace ISO 9001:2015 a ČSN EN 15593:2008 je samozřejmostí. Naše široké portfolio zahrnuje tisíce položek LDPE a HDPE fólií, laminovaných fólií, sáčků, tašek a PP pásek.

Zmínil jste vývoj. Máte vlastní laboratoře a dokážete vše vyrobit pod jednou střechou. Na jakých novinkách nyní pracujete?

Poslední novinkou v našem sortimentu jsou pytle pro Pet Food LAMIBAG®. Jsme největší výrobce těchto pytlů v České republice. Flexibilní pytle z laminovaných fólií se používají jako flexibilní obal splňující náročné požadavky na bariérové vlastnosti, vzhled a funkčnost. Jsou primárně určené k balení suchých krmiv pro segment Pet Food. Zároveň jsou opatřeny nejmodernějšími prvky, které zaručují efektivní a komfortní spotřebitelské užívání. Pytle je možno potisknout až deseti barvami, povrch opatřit matným či parciálním lakem.

Jaké trendy ve svém oboru pozorujete a jak na ně reagujete? Jaká bude budoucnost obalových folií?

Trendem je cirkulární ekonomika a ekologie. Zákazníci, především ti nadnárodní, tyto principy aplikují do svého podnikání a snaží se na ně přecházet a respektovat je i v oblasti obalů. Proto i my nabízíme svým zákazníkům fólie s podílem regranulátu ECOTEN®. Na to se v následujícím období zaměříme.

Kolik lidí pro vás pracuje a jak pečujete o své zaměstnance?

Zaměstnáváme 320 „granitoláků“, kteří pracují v areálu firmy v Moravském Berouně a od roku 2020 máme nově obchodní zastoupení v Rumunsku. Lidem nabízíme řadu benefitů, které se snažíme každý rok rozšiřovat. Od dotovaného stravování, přes 5 dnů dovolené navíc, příspěvky na volnočasové aktivity a penzijní připojištění, vstupenky na bowling a fotbal, výhodné telefonní tarify i pro rodinu, firemní ubytování, výrobky za zvýhodněnou cenu. Každoročně také pořádáme firemní ples, den pro zaměstnance, turistický zájezd, turnaj v bowlingu a mnoho dalšího. Ještě dodám, že stále hledáme nové kolegy na zajímavé pracovní pozice, které zveřejňujeme na firemním webu.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...