1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Hansen Electric, spol. s r.o.

Hansen electricsSvětová dvojka prožívá výjimečně dobrý rok

Mezi důležitými obchodními cestami do Ruska a Bosny a Hercegoviny si na rozhovor našel čas ředitel opavské společnosti Hansen Electric Josef Šimeček. Jeho nabitý pracovní program svědčil o tom, že se firmě, která se již od 90. let zabývá výrobou špičkových nevýbušných elektrických zařízení pro důlní provozy s nebezpečím výbuchu, daří. A to velmi dobře, protože atraktivními zakázkami má pokrytý celý letošní rok a s optimismem hledí i do dalších let.

Z průmyslového předměstí Opavy dnes Hansen Electric dodává do světa zejména transformátorové a spínací soupravy, vakuové stykače a řídicí systémy pro různá důlní technologická zařízení. V opavských výrobních provozech pracuje více než 200 zaměstnanců a zhruba 100 dalších pracovníků pracuje v sedmi zahraničních dceřiných firmách. Jen tuzemská výroba elektrozařízení, po kterých roste poptávka hlavně na ruském trhu, by měla v letošním roce vygenerovat obrat přes 500 milionů korun. „Proto říkám, že letošní rok je pro nás výjimečně dobrý. Naším cílem je udržet si významné postavení na mezinárodním trhu. Vždycky tvrdím, že jsme světová dvojka mezi firmami, které v naší branži podnikají. Na první místo řadím německý Becker, kterému hodně šlapeme na paty,“ otevírá rozhovor Josef Šimeček, který ve vedení společnosti Hansen Electric působí od počátků, kdy se ze státního podniku Ostroj vyčlenila původní Divize elektrozařízení.

Vyrábíte zejména pro důlní průmysl, který si prošel krizí, ale postupně se zvedá. Je to znát i na vašich výsledcích?

Co se týče hospodářských výsledků, loni nám chybělo jen několik málo milionů k tomu, abychom měli obrat ve výši 500 milionů korun. Nejlepší výsledky jsme měli v roce 2013, kdy mimo jiné společnost OKD intenzivně investovala a modernizovala veškeré poruby. To jsme měli obrat kolem 600 milionů. Letos si myslím, že hranici půl miliardy pokoříme. Počítat ovšem musíme i s našimi sedmi společnostmi v zahraničí, kde se velmi dobře rozvíjí například dceřinka, kterou jsme založili před třemi lety v Polsku. Dnes v ní pracuje kolem 30 zaměstnanců a další nabírá. Obhospodařuje nejen polský, ale i běloruský trh. Kdybychom sečetli obrat celkově včetně dceřiných společností, budeme se blížit k 750 milionům.

Co je pro vás nyní klíčové v oblasti výroby?

Pro doly tradičně zabezpečujeme nevýbušná elektrozařízení v plném rozsahu, kromě metanometrie, vyhledávání pracovníků a svislé dopravy. S přibývajícími roky se ale více zaměřujeme na transformátory a spínací techniku v jednom bloku. Hlavně v Rusku se zakázky dostaly na takovou úroveň, že nestačíme dodávat. Naším největším partnerem je společnost SUEK, přední ruská energetická firma, s jejímiž zástupci jsme se počátkem června setkali na mezinárodní výstavě v Novokuzněcku. Na základě toho předpokládáme, že i v roce 2020 budeme mít hodně zakázek a nových témat. Naše účast na výstavě byla velmi úspěšná.

S ruským trhem jsou obecně spojeny zejména mezinárodní sankce. Ty nejsou komplikací?

V Rusku teď narážíme spíše na problémy s certifikací, u které se změnila pravidla. Dříve ruské orgány uznávaly naše zkoušky z Fyzikálně technického ústavu v Ostravě-Radvanicích, ale od ledna letošního roku vyšlo rozhodnutí, že veškeré zkoušky se musejí uskutečnit v Rusku. Při našich objemech zakázek je to komplikace. Avšak ve spolupráci s firmou, která má akreditaci podle ruských i evropských norem, už prověřujeme technické podmínky zkoušek. Vidíme možnost, že by nám mohli certifikát vydat i na základě zkoušek, které budou probíhat v Radvanicích. Jinak obchodní sankce, které zmiňujete, nepociťujeme a nevnímáme žádná omezení našich dodávek. Naopak máme s našimi partnery v Rusku velmi dobré a dokonce až rodinné vztahy.

Regionálním partnerem je pro vás společnost OKD. S ní máte jaké vztahy?

OKD je důležitý partner, který navzdory avizovanému útlumu stále těží kolem 4 až 5 milionů tun uhlí ročně. Zvládli jsme i náročné období jejich insolvence, což pro nás znamenalo ztráty v řádu několika milionů korun. Potřebná zařízení jsme ale dodávali dál a pokračovali také v opravách elektromotorů. Díky tomu se nám ztráty postupně vykompenzovaly. Teď OKD znovu funguje velmi spolehlivě a my víme, že naše dodávky budou minimálně do roku 2023 pokračovat. Zatím totiž nemají schválený výhledový plán, takže není jisté, zda budou těžit i po roce 2023, tedy do roku 2030 nebo 2035.

Jakým směrem budete vaše výrobky rozvíjet?

Jedním z hlavních výrobků jsou pro nás transformátory, které prozatím nakupujeme, ale letos se už pokoušíme některé vyrábět přímo u nás ve firmě. Do budoucna bychom chtěli zvládnout výrobu kompletně, protože se jedná o obrovské finanční objemy. Výkonových transformátorů potřebujeme kolem stovky ročně, přitom jeden stojí v průměru kolem 700-tisíc korun. Dalším výrobkem jsou vakuové stykače, které patří do našeho výrobního programu více než čtvrt století. Používají je veškeré firmy, které se zabývají elektro-vybavením pro plynující doly. Vakuové stykače dodáváme do Jižní Afriky, Ruska, Německa či na Ukrajinu, ale poptávka byla i z Jižní Koreje. Jedná se zkrátka o celosvětově uznávaný výrobek, který nám přináší dobrý zisk a stabilní práci.

Hledáte práci i mimo uhelné doly, které se pravděpodobně budou utlumovat?

Přestože nyní vyrábíme nevýbušná elektrozařízení převážně pro uhelné doly, metan se vyskytuje také tam, kde se těží soli, ale třeba i diamanty. Všude tam se mohou uplatnit naše nevýbušná zařízení. Nedá se tedy říct, že výsledky naší firmy závisí na možném útlumu či konci těžby uhlí. Přirozeně chceme naše aktivity přenést do podobných odvětví tak, abychom s klesající těžbou uhlí dokázali navyšovat produkci výrobou jiných zařízení. Budujeme další pilíř, o který se budeme moci opřít. Máme například skupinu odborníků, kteří vyrábějí a opravují generátory pro vodní elektrárny. V tomto směru jednáme také s firmou Siemens, pro kterou bychom mohli vyrábět budiče pro generátory vodních elektráren větších výkonů.

Budete potom přijímat nové zaměstnance?

Určitě bude třeba nové lidi nabrat. Prozatím bychom potřebovali posílit hlavně obchodní útvar pro ruský trh, který je pro nás stěžejní. Vím, že to není jednoduché, protože na trhu práce kvalitní lidé chybí. Věřím však, že další zaměstnance postupně nabereme, a to díky nabídce atraktivních pracovních podmínek. V Opavě máme dvě výrobní divize, centrálu a opravy elektromotorů. Právě tam bychom chtěli v budoucnu soustředit kooperační výrobu pro Siemens.

Jaké pracovní podmínky lidem nabízíte?

Víte, u nás nemáme fluktuaci, což vypovídá o tom, že lidé pracují ve firmě rádi a jsou dobře zaplaceni. Pracují v prostředí na úrovni a mohou ve firmě růst. Odborněji zaměření pracovníci mají možnost výjezdů do zahraničí a nabízíme také výuku cizích jazyků. Proto se neobávám, že bychom nové lidi nesehnali. Z hlediska výrobních pozic je pro nás důležitá spolupráce s učilištěm v Opavě, odkud k nám žáci chodí na praxi. Těm šikovným pak nabídneme práci. Myslím si, že nám to přináší dobré výsledky.

Co se vám vybaví, když se ohlédnete za skoro 30 lety podnikání?

Ukázalo se, že spolupráce s německými firmami byla dobrým řešením, i když cesta byla složitá. Bylo mi jasné, že bez nich nemůžeme přežít. Později jsme se sice ze seskupení firem těžce vykupovali, ale dnes jsme úplně samostatní. Jsem rád, že to tak vyšlo a že jsme se zařadili v branži nevýbušných elektrozařízení na druhé místo ve světovém žebříčku. Těší mě,

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...