1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s.

heluz 16Ročně zpracujeme zhruba milion tun surovin

Ve výrobním programu společnosti HELUZ cihlářský průmysl najdeme tradiční stavební materiál. Dnes už to nejsou jen cihly z pálené hlíny, ale komplexní cihelný stavební systém, se kterým lze postavit celou hrubou stavbu domu. Při výrobě klade vedení firmy velký důraz na výběr kvalitních a cenově dostupných surovin.

A právě suroviny se jako červená nit táhly celým rozhovorem s ředitelem nákupu Ing. Janem Kramplem.

Vyrábíte a dodáváte cihelný systém pro hrubou stavbu. Jaké používáte suroviny?

Našimi základními výrobky jsou cihly z pálené hlíny. Součástí komplexního stavebního systému je i keramobetonová prefabrikace. Tím jsou určeny i potřebné suroviny. Základní surovinou na výrobu cihel je hlína, kterou těžíme v okolí výrobních závodů. Závody jsou postaveny přímo u ložisek hlíny. Příměsi hlíny zajišťují vylehčení základní suroviny, a ty musíme do našich výrobních závodů dovézt. Používáme několik různých příměsí v různých poměrech. Největší objem tvoří piliny, dále pak papírenské kaly (buničina), sláma či uhelný prach. Pro prefabrikaci potřebujeme cement, písek, kamenivo a betonářskou ocel.

Používáte domácí suroviny, nebo je dovážíte ze zahraničí?

Jak jsem již zmínil, závody jsou postaveny na ložiscích hlíny a natěžená hlína je pak přímo haldována u přípraven surovin. Je to tedy jednoznačně domácí surovina. Zpracováváme však i velký objem příměsových surovin, jejichž cena značně narůstá s dopravou. Můžeme říci, že doprava je největší položkou tvořící výslednou nákladovou cenu na surovinu. Proto se snažíme nakupovat surovinu, přesněji řečeno příměsi do suroviny, co nejblíže. Jsou využívány zejména domácí zdroje pilin a slámy. Papírenské kaly, buničinu, však nakupujeme i ze zahraničí. Například ze Slovenska či Rakouska. Řada domácích výrobců totiž omezila či úplně uzavřela provoz.

Jaké množství surovin ročně zpracujete? Mění se toto množství během let?

Roční množství zpracované hlíny je tři čtvrtiny milionu tun. Toto množství se meziročně příliš nemění. Příměsi tvoří dalších 20 až 30 % tohoto množství, tedy další čtvrt milionu tun. Celkem tedy zpracujeme přibližně milion tun surovin ročně.

Kdo jsou vaši hlavní dodavatelé?

Naši hlavní dodavatelé jsou dodavatelé energií – plynu a elektřiny. Externími dodavateli zajišťujeme také těžbu a dopravu základní suroviny na straně jedné a dopravu hotových výrobků k našim zákazníkům na straně druhé. Velmi důležití jsou dodavatelé příměsových surovin a dopravy příměsových surovin, dodavatelé obalových materiálů, zejména palet a fólií. Nakupujeme též polystyren pro plnění cihel řady HELUZ FAMILY 2in1. Průběžně se nakupují opotřebitelné součásti výrobních linek, jako jsou kotouče pro broušení cihel, pláště válců, pasy a podobně. V době rozšiřování či výměny technologie pak vstupují do hry i dodavatelé technologií.

Co je pro vás při výběru dodavatelů rozhodující?

Stabilita, jistota zajištění dodávek a cena.

Jak důležitá je právě cena při nákupu surovin?

Dodavatele vždy prověřujeme a zjišťujeme jeho možnosti z hlediska dlouhodobého zajištění požadované kvality a dlouhodobého zajištění množství. Pokud je toto splněno, nastupuje kritérium ceny. První dvě podmínky jsou tedy nutné, nikoliv však postačující. Cena je tedy velmi důležité kritérium, nikoliv však jediné.

Jak může kvalitní či méně kvalitní surovina ovlivnit celkovou kvalitu výsledného výrobku?

Kvalita surovin a jejich příměsí je pro nás zásadní otázkou, a to jak pro plynulost výroby a nastavení výrobního procesu, tak pro dodržení výsledných parametrů výrobku. Změna dodavatele nebo parametrů jím dodávané suroviny vede vždy k přenastavení výrobní směsi a procesu. Je nutno hledat nové optimální řešení. Změnou surovin může dojít například ke změně ve výtlakových poměrech na lisech, dále ke změně smrštění výrobku v procesu sušení, tím dojde k nežádoucí změně rozměrů, ke vzniku trhlin a podobně.

Jak kontrolujete kvalitu dodávaných surovin?

Každá dodávka je zapsána do systému sběru výrobních dat. Je posouzena její jakost. U hlíny je zjišťována hmotnost vážením ve lžíci, u pilin se hodnotí velikost a nečistoty. Pro papírenské kaly (buničinu) je rozhodující čistota a obsah vody.

Používáte při zpracování surovin nějaké speciální technologie?

Ano, v závodě Hevlín máme speciální technologii pro drcení slámy. Linka vznikla jako vývojové zařízení a byla podpořena dotačním titulem. Ostatní části přípravny suroviny též stojí za zmínku. Jedná se o robustní zařízení s velkým výkonem a více stupni zpracování suroviny. Tím je dosaženo stálé kvality suroviny s přesně daným a požadovaným stupněm vylehčení – konstantní rozptýlení příměsi. Jedině z takové suroviny lze vyrobit výrobky řady FAMILY, které dosahují nejlepších tepelně-izolačních vlastností a zároveň mají i vysokou pevnost.

Jaký byl loňský rok pro společnost HELUZ z pohledu sortimentu?

Na našem výstavním stánku na výstavě IBF Brno jsme společně s firmou Maxit představili nový systém zdění na maltovací desky zakrápěné vodou. Do našeho portfolia jsme zařadili zimní maltové směsi od firmy Cemix dodávané pod značkou HELUZ určené jak pro zakládací vrstvu malty, tak pro lepení broušených cihel. Pro komínové systémy HELUZ IZOSTAT a HELUZ MULTI jsme vyvinuli nová dvojitá komínová dvířka umožňující komfortnější používání. Byl aktualizován i náš kalkulační program. Pracujeme i na nových výrobcích, ty jsou ve fázi zkoušení.

Budoucnost spatřujete v nízkoenergetických, pasivních domech či domech s téměř nulovou spotřebou energie. Vaše výrobky tyto požadavky splňují. Jak se vám daří upravovat i další detaily komplexního systému, který by splňoval nároky na minimální spotřebu energie?

Ano, máte pravdu. Obecně shrnuto, úsporné domy jsou domy budoucnosti. Téměř nulové spotřeby energie není však v rodinném domě dosaženo pouze dokonalou izolací ve stěnách díky cihlám, které vyrábíme, ale musí být řešeny i stropní a podlahové konstrukce a návaznosti těchto konstrukcí na vodorovné konstrukce, dále okna a jejich napojení na obvodové zdi - ostění. Těmto detailům věnujeme velkou pozornost. Vyrábíme krajové cihly a dodáváme i izolant vkládaný do krajových cihel v místě osazení okenního rámu. Máme řadu CAD detailů s řešením izolace překladů, stropních konstrukcí, zdiva nad základovou deskou, kde mimo jiné izoluje ve svislém směru i tepelně-izolační zakládací malta a plněné cihly řady FAMILY 2in1, které dodáváme.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...