1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

HSF System, a.s.

HSF system 18Jsme zvyklí bojovat a nevzdávat se

V roce 2002 začínala jako malý dodavatel střech a fasád, dnes ovšem ostravská společnost HSF System patří mezi respektované generální dodavatele velkých stavebních projektů. Její obrat přesahoval v posledních letech miliardu korun a díky stabilní strategii se stala jednou z nejúspěšnějších firem na českém i slovenském trhu.

Přestože se o stavebnictví obecně hovoří spíše skepticky, příklad společnosti HSF System jen potvrzuje, že vždy je třeba dívat se také na detaily, ze kterých se celek skládá. „Segmenty stavebnictví, ve kterých se pohybujeme, zažívají alespoň z našeho pohledu velký rozvoj a nárůst investic,“ říká na úvod našeho rozhovoru člen představenstva HSF System, a.s., a jednatel slovenské společnosti HSF System SK, s.r.o., Ing. Jan Hasík.

Na trhu působíte již od roku 2002. Které milníky považujete ve vývoji vaší společnosti za nejdůležitější?

Před více než 15 lety jsme začínali jako malý dodavatel střech a fasád. Dnes patříme k vyhledávaným a respektovaným generálním dodavatelům velkých stavebních projektů za desítky a stovky milionů korun. K tomu nabízíme investorům komplexní servis souvisejících služeb. V roce 2010 jsme vstoupili prostřednictvím dceřiné společnosti na slovenský stavební trh a dílčí zakázky realizujeme také v Rakousku, Německu, Maďarsku a Itálii. V loňském roce jsme se přestěhovali do nového sídla. Stavba s názvem Antracit House, kterou jsme zároveň realizovali jako generální dodavatel, získala čestné uznání v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje. Od doby založení firmy jsme se stali členy Svazu podnikatelů ve stavebnictví a členem Hospodářské komory České republiky.

Jak úspěšní jste v období posledních let a jaké jsou vaše cíle?

Růst naší společnosti je postupný a dlouhodobý. První rok podnikání jsme začínali s tržbami 97 milionů korun. Za rok 2016, z kterého jsou poslední přesná čísla, jsme měli obrat 1,44 miliardy korun, i když celková stavební produkce v Česku klesla meziročně o 5,9 %. Aktuálně zaměstnáváme v Čechách a na Slovensku 98 lidí. Podle poslední ročenky TOP 2017 nám patří 33. místo mezi tuzemskými stavebními společnostmi v rámci 156 sledovaných subjektů. Podle provozní efektivity a produktivity na zaměstnance patříme dokonce do první patnáctky. Naším cílem je udržet si pozice mezi významnými generálními dodavateli a dále rozšiřovat portfolio činností o segmenty stavebnictví, jako jsou rekonstrukce staveb a občanská vybavenost.

Náročným obdobím pro stavebnictví byly roky 2008 až 2013. Vyšli jste z krize silnější?

Krizi, která silně zasáhla celý stavební trh, jsme zvládli velmi dobře. Byly to těžké časy, ale my jsme zvyklí bojovat a nevzdávat se. Jsme stabilní společností. Naší velkou oporou je skvělý tým našich kolegů a spolupracovníků, což jsou odborníci s mnohaletou praxí. Každopádně situace se na stavebním trhu za posledních 15 let výrazně zlepšila. Trh se pročistil a kultivoval. Za dobře odvedenou práci se platí v termínu. Tak to má být.

Jaká je současná skladba zakázek, kterým se věnujete?

Na začátku jsme se specializovali na dodávku a montáž střešních a fasádních plášťů průmyslových nebo skladových objektů. Generální dodávky staveb jsme začali realizovat později. Dnes tvoří až 90 % našich výkonů. I tak jsme si zachovali vlastní kapacity pro montáže opláštění a střech, kterými pokrýváme až 30 % finančního objemu některých našich generálních dodávek.

Můžete uvést, které prestižní zakázky jste realizovali a které jsou před vámi?

Celkem už jsme realizovali přes 800 zakázek. Zejména pro developerské společnosti, výrobní firmy, logistické společnosti a obchodní řetězce. V současné době se více věnujeme také státním zakázkám, jako jsou domovy seniorů, základní školy a další objekty občanské vybavenosti. Velmi důležitou zakázkou byly například stavby pro Narex v České Lípě, kde jsme začínali jako dodavatel opláštění a končili jsme čtvrtou stavbou, která už byla generální dodávkou. Další důležitou stavbou byla hala VW Bratislava či BOSAL v Brandýse nad Labem. Mezi další známější jména patří například Marlenka, Contera, Panattoni parky, Röchling Automotive, Faurecie, KIKA nebo Möbelix.

Co považujete za vaši klíčovou výhodu, která oslovuje zákazníky ke spolupráci?

Klíčovou výhodou je naše schopnost realizovat velké a komplikované projekty za příznivou cenu. S tím je spojená poměrně značná síla vlastního kapitálu a jednoduchá a pružná organizační struktura. Navíc umíme nabídnout investorům podstatný podíl vlastních prací, což vnímají jako naši obrovskou výhodu.

Daří se vám držet kvalitu a stabilitu také v personální oblasti?

Ano, dlouhodobě stavíme na stabilním týmu zaměstnanců, kteří mají inovativní a kreativní přístup k jednotlivým projektům. Máme zkušené montážní čety, vlastní výrobní stroje a montážní mechanismy. Díky tomu dochází ke zkvalitnění projektů a dosažení ekonomicky výhodných parametrů v krátkém čase.

Investujete také do vašich technických kapacit a do stavebního vybavení?

Nové technologie vstupují i do stavebnictví a my chceme být u toho. Snažíme se postupně zavádět moderní IT technologie pro projektování a přípravu výroby a samotnou výrobu. Usilujeme o to, abychom uměli v příštích letech realizovat stavby náročné ne objemem, ale technologiemi a osobním přístupem kvalifikovaného personálu. Příležitost vidím v rekonstrukcích nebo zlepšování standardů. Intenzivně pracujeme i na rozšíření našeho segmentu trhu o objekty občanské vybavenosti. Letos chceme zachovat, případně posílit, pozici naší společnosti nejen na českém a slovenském stavebním trhu, ale i v dalších zemích.

Působíte také na Slovensku. V čem spočívá rozdíl mezi tamním a českým trhem?

Na slovenském stavebním trhu působíme od roku 2010 a stali jsme se tam důležitým hráčem. V poslední ročence TOP 100 jsme podle tržeb na 24. místě mezi 100 hodnocenými stavebními společnosti na Slovensku. Jsme spolehlivým generálním dodavatelem moderních staveb, například jsme realizovali jedno z největších logistických center v blízkosti Dunajské Stredy, dále skladové haly u Žiliny, výrobní a skladové haly v Košicích nebo několik nákupních center po celém Slovensku. Rozdíl mezi trhy v oblasti soukromého sektoru, ve kterém naše česká i slovenská společnost realizuje majoritní podíl obratu, je zásadní co do objemu investic. Nicméně jinak rozdíly nepociťujeme, což je zřejmě dáno hlavně tím, že naše aktivity na Slovensku jsou provázány se společnostmi, které ve svých zahraničních zastoupeních působí na obou trzích. Dále také využíváme synergický efekt centrálního nákupu materiálu a služeb pro oba trhy. Odlišná situace je ovšem v projekční a inženýrské činnosti, kterou vykonáváme pro námi realizované zakázky. Zde jsou již rozdíly viditelné v legislativních požadavcích, které časem vznikly oddělením národních norem.

Promítají se vaše úspěchy také v aktivitách mimo stavební branži?

Vnímáme, že nežijeme pouze v průmyslových zónách, kde úspěšně realizujeme velké projekty pro naše klienty. Snažíme se aktivně pomáhat také našemu okolí, a to v různých oblastech, jako jsou školství, sociální služby, životní prostředí, zdravotnictví, sport nebo kultura. Například jsme finančně podpořili Ostravskou univerzitu v oblasti výzkumu a vývoje, Nadační fond Mathilda, který podporuje výcvik vodících psů pro nevidomé, Charitu Hlučín, ekologické sdružení Čisté nebe, Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých České republiky, Nadační fond Podejte ruku dětem, Tvůrčí centrum Ostrava a mnoho dalších. Jsme také dlouholetým partnerem mezinárodního atletického mítinku Zlatá Tretra.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...