1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

I&C Energo a.s.

I a C Energo 16Původní očekávání jsme naplnili krize nekrize

Jedno z odvětví, které si nemohlo dovolit být ochromeno koronavirovou krizí, je energetika. Klíčové zdroje musí fungovat i ve vypjatých momentech. Jednou z firem, jež v tomto segmentu působí, je I&C Energo a.s.

Ta je významným dodavatelem komplexních služeb v oblasti systémů kontroly a řízení, elektro systémů, building technologií i strojních činností pro jadernou i konvenční energetiku a průmyslové provozy. Loni mimo jiné zvítězila v tendru ČEZ na údržbu obou českých jaderných elektráren. „Úspěch v těchto zakázkách je potvrzením schopností a odborností firmy a výsledkem trvalého úsilí o budování pozice spolehlivého a respektovaného dodavatele pro jadernou energetiku,“ říká v rozhovoru Ing. Jiří Holinka, MBA, generální ředitel společnosti.

Loňský rok byl v řadě ohledů jiný a náročnější než ty předchozí. Jak pandemie koronaviru zasáhla do personální situace ve vaší firmě a jaká opatření jste přijali?

Rok 2020 byl díky riziku infekce COVIDem-19 opravdu mimořádně náročný. Každý den ve firmě realizujeme souběžně stovky jednotlivých zakázek v různých lokalitách včetně zahraničí. I počet našich individuálních zákazníků je každý rok vysoko nad stovkou. Společnost I&C Energo má aktuálně 830 zaměstnanců dislokovaných v různých lokalitách. Je samozřejmé, že dosud nepoznané riziko infekce COVIDem-19 zásadním způsobem komplikuje plánování a koordinaci našich projektových týmů, stejně jako veškerý chod firmy. Elektrárnu ani ostatní průmyslové provozy, kde aktuálně pracujeme, vypnout nemůžete. Harmonogramy odstávek jsou pevně dané a definují naše úkoly v nich. Skloubit v tomto stavu ochranu zdraví našich zaměstnanců s nutností zajistit nepřerušený postup činností trvale klade bezprecedentní nároky na operativní řízení, včetně zavádění nových interních opatření. Musím poděkovat našim zaměstnancům za jejich osobní odpovědnost a obětavost, s nimiž tuto situaci zvládají.

Jak loňský rok hodnotíte z pohledu vaší firmy? S jakými pocity a ekonomickými ukazateli jste rok 2020 uzavřeli?

Po celou dobu své existence je společnost I&C Energo a.s., ziskovou firmou s růstovými trendy základních ekonomických ukazatelů výkonnosti. Jsem rád, že navzdory neočekávaným komplikacím s pandemií nebyl ani rok 2020 výjimkou a nemuseli jsme přistoupit ke snižování našeho celofiremního plánu. Dokázali jsme naplnit původní očekávání.

Co považujete za největší úspěch roku 2020?

Přesvědčili jsme se, že umíme operativně reagovat na rizika a omezení způsobená pandemií a ze dne na den rozhodovat a přijímat opatření. Zároveň všichni zaměstnanci firmy prokazují svým přístupem vysokou míru osobní odpovědnosti a disciplíny a schopnost reagovat na nečekaná omezení a komplikace. Tím, že se pohybujeme na trhu průmyslových služeb, by případné podcenění nebo nerespektování situace ohrožovalo nejen jednotlivce, ale funkčnost celých průmyslových provozů, které jsou často součástí kritické infrastruktury státu.

Můžete být konkrétní? Na jaké projekty jste hrdý?

Pokud bych měl vypíchnout největší byznysový úspěch loňského roku, zvolil bych vítězství I&C Energo v tendrech společnosti ČEZ na údržbu Dukovan a Temelína. Uspět v těchto tendrech bylo naším jednoznačným cílem. Výsledkem je uzavření Rámcových smluv na údržbu, opravy a kontroly zařízení logických celků Elektro a Systémů kontroly a řízení v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín pro období let 2021 až 2028. Nové smlouvy přináší možnosti vyšší efektivity údržby včetně přímé zainteresovanosti společnosti I&C Energo na průběhu a výsledku odstávek. Úspěch v těchto veřejných zakázkách je zároveň potvrzením schopností a odborností firmy a výsledkem trvalého úsilí o budování pozice spolehlivého a respektovaného dodavatele pro jadernou energetiku.

A jaké jsou vaše ambice v zahraničí?

Naše společnost záhy od zahájení své činnosti v roce 1993 začala systematicky budovat svoji konkurenceschopnost na trhu mimo Skupinu ČEZ. S tím se váže i ambice pronikat do zahraničí. To bylo podle mého názoru klíčové pro vybudování aktuální pozice na trhu. Dnes zahrnují seznamy našich referencí realizované projekty ve více jak 30 zemích.

Včetně například Slovenska nebo Ukrajiny?

Ano. Organizační složka I&C Energo na Slovensku funguje přes 13 let a vidíme výrazný potenciál dalšího rozvoje. Objemově největší aktuálně běžící zahraniční zakázky máme v tuto chvíli na Ukrajině v rámci modernizace ukrajinských jaderných bloků. Celkový objem našich zakázek na Ukrajině, kde je v provozu 15 jaderných bloků, již přesáhl souhrnnou hodnotu 1,7 miliardy korun. U většiny našich ukrajinských zakázek je finanční zajištění s účastí EBRD.

V jakých dalších zemích působíte?

Kromě Ukrajiny jsme v loňském roce dokončili například záměnu dmychadel v bulharské Kozloduji, dodávku boroměrů na švédský Ringhals a jsme součástí dodavatelského modelu při probíhající záměně systému kontroly a řízení ve finské Loviise a dostavbě JE Mochovce. Nejsme výrobní závod, ale dodaná dmychadla i boroměry jsou výsledek řešení vyvinutých společností I&C Energo.

Vedle toho působíte v oblasti projektování v BIM. Předpokládám, že je to reakce na současnou situaci. Jak velký je o toto řešení zájem a jaké jsou jeho výhody?

BIM neboli informační model stavby, je oficiálně stanovený základní nástroj digitalizace českého stavebnictví. Klíčovým datem této koncepce je rok 2022, kdy bude zavedena povinnost použití BIM pro nadlimitní veřejné zakázky na projektové a stavební práce financované z veřejných rozpočtů. Zvládnout a nabízet toto řešení je pro nás logický krok daný ambicemi našeho vlastního inženýringu a návazností na naše společné reference se stavebními firmami. Jsme už nyní připraveni na realizaci projektů elektro, měření a regulaci a vybraných technologií v BIM. Nabízíme zpracování projektů v oblasti výstavby průmyslových provozů, komerčních prostorů a výstavby či rekonstrukce energetických výroben. Používáme nástroj Autodesk REVIT, který umožňuje parametrické 3D modelování a kreslení prvků při vytváření stavebních projektů. Na našem jiném vlastním softwarovém nástroji pro podporu projektování, systému správy kabeláže, jsme za roky jeho používání přesvědčivě poznali, jak obrovský přínos je mít on-line dostupná a vždy aktualizovaná data či včasnou detekci možných projektových kolizí po celou dobu životního cyklu kabeláže nebo v případě BIM stavby.

Před jakými hlavními výzvami letos stojíte?

S úderem nového roku jsme připravili komplexní organizační změnu, která stanoví zcela novou strukturu společnosti. Jedním z významných důvodů pro ni je právě smluvně zajištěná dlouhodobost našich servisních činností na jaderných elektrárnách. Proto jsme v Dukovanech i Temelíně nastavili novou organizační strukturu našich divizí, která podle našeho přesvědčení dokáže nejlépe využít potenciál pro naši vyšší výkonnost a efektivitu. Ze stejných důvodů jsme přistoupili k centralizaci našeho inženýringu, kde vidíme prostor pro další rozvoj odborností a kvalifikací. Zbývající část firmy je nově poskládána tak, abychom maximálně podpořili naplňování našich ambicí, které máme v nejaderném průmyslu, v zahraničí, stejně jako ve vztahu k novému jadernému bloku v Dukovanech.

Co od nového organizačního uspořádání očekáváte?

Věříme, že jsme díky němu lépe připraveni plnit náš záměr být pro naše zákazníky silným a respektovaným dodavatelem. Zkušenosti, reference a odbornost, kterou jako firma disponujeme, jsou naší konkurenční výhodou při hledání úspěšných obchodních strategií ve vypisovaných výběrových řízeních. Dlouholetá a pro zákazníka spolehlivá realizace servisu na jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín představuje jedinečné know-how, které v kombinaci s hluboce zažitou takzvanou jadernou kulturou tvoří základ našich ambicí v jaderné energetice. Dlouholeté zkušenosti z provozování a údržby technologie jsou zároveň cenný vstup při hledání úspor a řešení optimalizace provozu. Základním předpokladem úspěchu je schopnost reagovat na změny. S existencí v konkurenčním prostředí máme dlouholeté zkušenosti a ověřenou schopnost uspět. Díky naší výkonnosti a síle vlastnické struktury dokážeme zajistit provozní financování. Stále dokážeme získávat nové zakázky i zákazníky.

Takže ve firmě zůstáváte optimisty?

Ano. Management firmy tvoří roky praxe prověřený konzistentní tým. Klíčovým aktivem je pak kvalifikace, zkušenost a projektová spolupráce pracovníků společnosti. Proto věřím, že máme dostatek důvodů hledět do dalších let s optimismem.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...