1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ICOM transport, a.s.

ICOM transport 16Stáří vozového parku je 2,5 roku, tím je nejnižší v České republice

Společnost ICOM transport se sídlem v Jihlavě působí na českém dopravním trhu již více než 20 let. Autobusová a nákladní doprava, která tvoří majoritní činnost koncernu, se na celkovém obratu koncernu podílí téměř 65 %.

 

Další neméně důležitou činností je provoz autorizovaného servisu Mercedes-Benz pro osobní, nákladní a autobusovou dopravu, a dále prodej pohonných hmot, tedy nafty a benzínu. Za více než 20 let co společnost podniká v oblasti dopravy se podle místopředsedkyně představenstva firmy MA Evy Kratochvílové podnikatelské prostředí v oboru výrazně proměnilo. Včasné dodávky jsou dnes již samozřejmostí, ale stále větší důraz se klade na ekologii, využívání informačních technologií, mimo to sílí také tlak na optimalizaci dopravy a snižování neproduktivních kilometrů.

V autobusové dopravě se projevuje snaha o vyšší komfort cestujících a zavádění dalších doplňkových služeb, jako například Wi-Fi připojení, klimatizace, pohodlné sedačky.

I v tomto velice konkurenčním oboru se společnosti ICOM transport podařilo v loňském roce rozšířit aktivity do nových oblastí a úspěch zaznamenalo vedení firmy i v nově získaných veřejných zakázkách na zajištění dopravní obslužnosti. „Získali jsme také nové zákazníky v nákladní dopravě a zřídili jsme autorizovaný servis pro osobní automobily Mercedes-Benz,“ dodává místopředsedkyně představenstva Eva Kratochvílová.

32 milionů přepravených cestujících

Autobusy s logem ICOM transport v loňském roce přepravily téměř 32 milionů cestujících a ujely 71 milionů kilometrů. Společnost pravidelně obnovuje svůj vozový park, nakoupila celkem 187 nových autobusů a 65 nákladních vozidel. „V současné době tedy provozujeme celkem 300 nákladních vozidel a 800 autobusů. Stáří vozového parku je 2,5 roku u autobusů i u kamionů, to jsou nejnižší čísla v ČR. 100 % vozového parku v nákladní dopravě splňuje emisní normu Euro 5 a Euro 6. Přitom téměř třetina našich autobusů je bezbariérových a 37 % autobusů splňuje normu Euro 6,“ popisuje Eva Kratochvílová.

187 nových autobusů

V loňském roce firma převzala 187 nových autobusů, z toho bylo 140 nízkopodlažních autobusů značky Setra. Cestující vítají právě skutečnost, že se jedná o nízkopodlažní vozidla, která jsou klimatizována a mají pohodlné vysoké sedačky. Pro řidiče je vedle klimatizace a pohodlné sedačky přínosem i vyšší komfort jízdy díky technologické vybavenosti autobusů. Autobusy Setra S 415 LE business mají moderní bezpečnostní systémy, jako jsou například antiblokovací systém ABS, regulace prokluzu kol ASR, elektronická regulace stability ESP a elektronický brzdový systém EBS.

Vzhledem k tomu, že v posledních měsících se ekonomice opět začalo dařit, promítl se tento pozitivní trend i do nárůstu objemu přeprav a tržeb z kamionové dopravy. Firma zajišťuje přepravu zboží do všech zemí Evropské unie. Vedle toho není problém zajistit přepravy i do Ruska či do pobaltských zemí. O plánování dopravy, včasné přistavení vozidel a pravidelnou komunikaci se zákazníkem se starají dispečerská pracoviště komunikující v anglickém a německém jazyce. Zárukou správného zajištění přeprav je důkladný kontrolní mechanismus. V rámci České republiky pak ICOM transport přepravuje převážně potravinářské a automobilové zboží.

1800 zaměstnanců

ICOM transport zaměstnává celkem 1800 pracovníků, z toho 1300 řidičů a nemalé procento dále tvoří mechanici. Naopak, velmi málo je ostatních zaměstnanců firmy. „Nové zaměstnance hledáme přes portály práce, různé náborové kampaně, inzeráty v tisku, ale i přes úřady práce. Nabízíme také možnost rozšíření řidičského průkazu. Posily do týmu se nám však nejlépe hledají prostřednictvím našich řidičů, kteří vědí, že jsme stabilní společnost, která nabízí nadstandardní podmínky, zázemí silné společnosti, moderní a hlavně maximálně bezpečné pracoviště řidiče, tzn. nové vozy, vyšší mzdy a k tomu spoustu benefitů,“ říká Eva Kratochvílová. Zatím poslední náborovou kampaň pro koncern ICOM transport vytvořil český malíř komiksů a rodák z Vysočiny Štěpán Mareš. Kreslenými vizualizacemi náborové reklamy na řidiče a řidičky jsou od prosince loňského roku polepeny zadní stěny vybraných firemních autobusů a kamionů.

Moderní technologie pro optimalizaci a řízení přeprav

Vedle kvalitních nákladních vozidel a autobusů disponuje firma ICOM transport i moderními technologiemi pro optimalizaci a řízení přeprav. Ve svém centrálním dispečinku v Jihlavě využívá systémy, které jsou založené na online sledování vozidel, jak autobusů, tak i nákladních vozidel. Prostřednictvím GPS probíhá dálkové vyčítání dat o provozu a vedení společnosti využívá také vozidlové sběrnice. Společnost realizovala významné investice do pořízení moderních řídících a ERP systémů, jejichž cílem bylo zefektivnění administrativních činností, automatizace procesů a úspora režijních nákladů. Nasazení systémů proběhlo úspěšně a s požadovanými efekty. Společnost tak získala významnou konkurenční výhodu v rámci aktuálně probíhajících i budoucích výběrových řízení.

Investice do těchto technologií si firma může dovolit i díky hospodářským výsledkům, které jsou dlouhodobě na velmi dobré úrovni. Roční obrat firmy každoročně přesahuje tři miliardy korun. „Z hlediska investic se firma dlouhodobě zaměřuje především na ekologii, ale i bezbariérovost a přístup k lidem. Abychom mohli zajistit maximální pohodlí našich cestujících, vybavujeme nově pořízené autobusy klimatizací,“ vyjmenovává Eva Kratochvílová.

Společnost dlouhodobě spolupracuje s neziskovými organizacemi a podporuje různé kulturní, společenské a sportovní akce. „Máme své dlouhodobé partnery, kterým se snažíme pomáhat. Například 13 let spolupracujeme s Nadací pro rozvoj v oblasti umělé výživy, metabolismů a gerontologie v Hradci Králové. Nezapomínáme ani na vlastní zaměstnance. Pro ně pořádáme pravidelné firemní kulturní akce nebo zájezdy za kulturou a sportem,“ dodává Kratochvílová.
Do budoucna se chce firma ještě více zaměřit na získávání veřejných zakázek v autobusové dopravě. Za velice důležité pak vedení firmy považuje snahu udržet si dostatek spokojených zaměstnanců, ale i cestujících a dalších zákazníků.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...