1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Isolit-Bravo, spol. s r.o.

Isolit Bravo 15Závod, který jde vlastní cestou

Vyrábí plastové výlisky, vstřikovací a lisovací formy, zpracovává plasty i kovy. Produkty ze společnosti Isolit-Bravo putují do celé řady průmyslových odvětví, ať už se jedná o automotive, elektrotechnický nebo medicínský průmysl. Pod značkou Bravo firma dodává na trh české elektrospotřebiče, které se vyznačují vysokou kvalitou.

Neustále přitom vyvíjí nové výrobky, nezapomíná na investice do technologií a propracovala unikátní motivační program pro své zaměstnance.

Závod Isolit v Jablonném nad Orlicí byl založen v roce 1921 jako lisovna bakelitu pro firmu Telegrafia, která vyráběla telefonní přístroje. Podnik patřil Moravské bance a kolem roku 1930 zaměstnával 70 pracovníků. Závod produkoval různé výrobky z bakelitu, jednalo se například o telefonní kryty nebo galanterní zboží. Během 2. světové války závod značně technicky vyspěl. V této době vyráběl přesné dílce pro Ostmarkwerke Kbely, polní termoláhve a další výrobky. Po roce 1945 byl podnik začleněn do firmy Kablo Bratislava a do roku 1990 se jeho zařazení několikrát změnilo. Byl součástí MEZ Postřelmov nebo OEZ Letohrad. V 50. letech 20. století měl Isolit pověst jednoho z nejlepších výrobců výlisků z bakelitu ve střední Evropě. Výrobní sortiment zahrnoval kliky, stavební kování, díly motorů a součástky pro elektrotechniku.

Podnik nikdo nechtěl

Devadesátá léta minulého století byla v podniku Isolit, stejně jako v dalších státem vlastněných závodech, ve znamení změn. „Po roce 1990 v závodu původního ředitele nechtěli. Tehdy jsem pracoval v podniku OEZ Letohrad, pod který závod spadal, na pozici konstruktéra. Do konkurzu na ředitele se nikdo nepřihlásil a Občanské fórum (OF) mě žádalo, ať se přihlásím já. Nechtěl jsem. Na druhé straně jsem si řekl, nejdřív jsme všichni nadávali na komunisty a teď jejich pozice nikdo nechce převzít, to je přece k smíchu. Tak jsem se přihlásil. Konkurenti nebyli, takže jsem vyhrál,“ vzpomíná Ing. Kvido Štěpánek, ředitel společnosti Isolit-Bravo, spol. s r.o., na své počátky ve firmě.

Závod byl podle platné legislativy osamostatněn na stání podnik. Následovala privatizace. „Do veřejné soutěže se nikdo nehlásil. Tak jsem řekl, dáme dohromady 50 lidí, vytvoříme společnost s ručením omezeným a závod koupíme. A lidé, když přišlo na konkrétní kroky, nakonec couvli. Nakonec jsme byli tři – já, Pavel Prokopec a Zdeněk Najman. Půjčili jsme si z banky 24 milionů korun proti rodinným domkům. V prvním kole to bylo málo, účetní hodnota byla 36 milionů korun. Nikdo nevyhrál. Přišlo druhé kolo, nikdo jiný se nepřihlásil, tak jsme to v roce 1993 vyhráli,“ líčí ředitel firmy průběh privatizace. Po 15 letech v podniku se jeho společníci už cítili unaveni a chtěli skončit, proto je v srpnu 2008 Kvido Štěpánek vyplatil a stal se tak 100-% majitelem firmy.

Zpracování plastů i kovů

Společnost Isolit-Bravo se zaměřuje na zpracování plastů, které nacházejí uplatnění v celé řadě průmyslových oborů. Závod provozuje mj. i nástrojárnu, kde se vyrábí vstřikovací a lisovací formy určené například pro automobilový a elektrotechnický průmysl. V případě zpracování plastů se v podniku uplatňuje hned několik technologií. „Využíváme technologie vstřikování termoplastů, vakuové pokovení plastových dílů, lisování pomocí dusíku, přímé lisování termosetů. Zákazníkům poskytujeme i potisk plastových výlisků metodou hot print, sítotiskem nebo tampoprintem. Plastové výlisky lze rovněž roboticky opracovat,“ vysvětluje Kvido Štěpánek. Podnik zpracovává kromě plastů také kovy. I v tomto případě poskytuje společnost Isolit-Bravo svým zákazníkům široké spektrum služeb. Jedná se například o zpracování kovů pomocí hlubokých tahů, ostřihy a ohyby dílů normálními i postupovými nástroji, nanášení práškových barev, teflování nebo švové svařování.

Jak jsme již podotkli, zákazníci podniku se rekrutují z různých průmyslových oblastí. „V případě automotive patří k našim předním zákazníkům například společnost Škoda Auto, Volkswagen nebo Automotive Lighting. Výrobky dodáváme firmám působícím v elektrotechnickém průmyslu, jako je třeba Woehner nebo TE. Z oblasti Household Industry patří k našim zákazníkům například společnosti Philips nebo Kaercher. Výrobky ale dodáváme i do medicínského průmyslu atd.,“ vypočítává ředitel společnosti. Dodejme, že zhruba 65 % výrobků je určeno na export. Zboží z podniku Isolit-Bravo putuje nejen do většiny evropských zemí, ale i do Austrálie, Mexika, Argentiny nebo Ruska.

Spotřebiče Bravo

Připomeňme, že značka Bravo, která se objevuje i v názvu společnosti, je spojena s českými elektrospotřebiči vyráběnými právě v podniku Jablonném nad Orlicí. Divize kuchyňských přístrojů zde byla založena v roce 1991, kdy byl v podniku vyroben i první fritovací hrnec. Od té doby prošel výrobní program řadou proměn. Kuchyňské přístroje si od počátku výroby udržují řadu předností. „Na prvním místě bych zdůraznil kvalitu – spotřebiče vyrábíme a zkoušíme jako poslední výrobce v ČR. V poslední době jsme na trh uvedli nové typy rychlovarných konvic, žehliček, produkty určené k úpravě vlasů a mnoho dalších přístrojů. Úplně poslední novinkou je univerzální řezák, který na trhu najdete pod názvem Quadkut,“ říká Kvido Štěpánek. To, že společnost Isolit-Bravo neusíná na vavřínech a neustále přemýšlí nad inovacemi a vývojem nových produktů, dokazuje i její vynález Motúčko. „Jedná se o elektrické kolečko, což je opravdu unikátní výrobek. V tomto produktu vidíme velký potenciál. Další možnosti rozvoje obchodních aktivit pochopitelně spatřujeme i v nástrojařině, lisování nebo pokovování plastů,“ konstatuje ředitel společnosti.

Motivační program pro zaměstnance

Roční obrat společnosti v roce 2014 dosáhl částky zhruba 1,2 miliardy korun. Podnik samozřejmě ve svém finančním plánování nezapomíná na investice do dalšího rozvoje. „Nejvíce investujeme do technologií a nových strojů. Loni jsme mimo jiné pořídili sedm nových vstřikovacích lisů vybavených šestiosými roboty, pokovovací linku či vyvrtávací centrum do nástrojárny. Investice plynou i do objektů. Postavili jsme novou výrobní halu, rozšířili halu pro pokovení a letos plánujeme stavbu nové skladovací a expediční haly. Sečteno a podtrženo, investice za poslední dva roky přesahují 330 milionů korun,“ informuje Kvido Štěpánek.

V popředí zájmu vedení podniku stojí i zaměstnanci, kterých v závodě pracuje přibližně 550. Firma realizuje rozsáhlý a propracovaný systém péče o zaměstnance. „K nejvýznamnějším aktivitám patří penzijní připojištění, které je mezi našimi spolupracovníky vnímáno jako velmi výrazný motivační faktor. Zaměstnancům poskytujeme dotované denní stravování a těm, kteří bydlí v okruhu mimo denní dojíždění, zajišťujeme ubytování. Provozujeme také Sportovní klub a podporujeme další společenské aktivity. Zaměstnancům rovněž poskytujeme bezúročné půjčky (za posledních 5 let přesáhly částku 9,4 milionů korun),“ vysvětluje ředitel a dodává: „Vrcholným bodem motivačního programu je systém Znalostních spolupracovníků, kdy se zaměstnanci ukládá výdělek mimo jeho mzdu. Výše uložená částka je stanovena dle pracovního zařazení. Po skončení kalendářního roku je možné vyplatit 25 % z ročně uložené částky, po 10 odpracovaných letech 50 % z celé uložené částky. Při odpracování 20 let či odchodu do důchodu je zaměstnanci vyplacena částka v plné výši. V současné době je do programu zahrnuto 346 spolupracovníků. Celkem je na jejich účtech uloženo cca 30 milionů korun.“

Podnik, který vybočuje

Společnost Isolit-Bravo přijala společenskou odpovědnost v různých směrech – na dobročinné aktivity poskytuje ročně téměř 3 miliony korun. Celkově na dobročinnost poskytla již kolem 50 milionů korun. Mimo jiné firma založila Nadační fond nadaných. Ten například v roce 2011 rozdělil 703-tisíc korun mezi 21 studentů, 18 postižených dětí a dalších 31 lidí a organizací. Fond se primárně zaměřuje na potřebné spoluobčany, pomáhá například studentům ze sociálně slabých rodin. Podnik vybočuje i v dalších směrech. „Nejsme tuctovou firmou. Uvědomujeme si, že základem jakéhokoli úspěchu je filozofie a morálka, které jsou v dnešní době tolik přehlíženy. Nad naší firmou vlaje ukrajinská vlajka, která tam zůstane až do demokratického vyřešení konfliktu. Každý rok v březnu vyvěšujeme i vlajku tibetskou, pro niž platí to samé,“ uzavírá povídání o společnosti Isolit-Bravo její ředitel Kvido Štěpánek.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...