1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ISOTHERM, s.r.o.

Isotherm 21Pro náš úspěch je klíčové sledování nových trendů

K významným dodavatelům stavebního skla jak na tuzemském, tak na zahraničním trhu patří již od roku 1994 společnost ISOTHERM, jejíž výrobní portfolio zahrnuje izolační, bezpečnostní a protipožární skla i veškeré opracování skel, jako je frézování, vrtání, broušení, leštění, opracování vodním paprskem či potisk.

V současnosti má firma celkem 288 zaměstnanců, z nichž 204 pracuje v mateřském závodě v jihočeské Kaplici a 84 v pobočce nedaleko Prahy ve městě Lázně Toušeň. „V roce 1994, kdy se začala psát historie naší společnosti, jsme vyráběli pouze izolační skla. Postupem času se však firma dále rozvíjela a reagovala tak na požadavky stále se vyvíjejícího trhu se stavebním sklem. Doplňovali jsme náš výrobní program například o opracování skla všeho druhu,“ říká na úvod Pavel Smolík, jednatel společnosti ISOTHERM, která začínala s pouhými deseti zaměstnanci. Díky dynamickému vývoji, kterým firma za více než čtvrtstoletí prošla, dnes disponuje mimo jiné komplexním výrobním programem pro zpracování stavebního skla všeho druhu.

Sklo i pro nejnáročnější partnery

„Jedním z důležitých milníků pro rozvoj firmy bylo právě rozhodnutí o rozšíření výrobního portfolia o výrobu bezpečnostních skel a opracování skel na konci 90. let, kdy vedení firmy dalo na vlastní intuici. Vize se povedlo zrealizovat, a to i navzdory názorům zkušených odborníků z oboru, kteří radili nepouštět se do tohoto segmentu,“ vrací se zpět v čase jednatel společnosti, pro kterou bylo dalším významným milníkem překonání ekonomické krize v letech 2008 až 2011. „Přesně tak dlouho byly znát důsledky ochlazení poptávky ve stavebnictví, ale nás podržela zvýšená poptávka z Rakouska a Německa,“ doplňuje Pavel Smolík. Společnost ISOTHERM následně rozhodla o další významné investici, která se uskutečnila v roce 2012. „Jako první v České republice jsme v mateřském závodě v Kaplici zavedli nejmodernější technologii pro výrobu izolačních skel s automatizovaným meziskladem řezaných skel,“ pokračuje jednatel s tím, že důležitým krokem bylo také založení pobočky v blízkosti Prahy ve městě Lázně Toušeň v roce 2015. Tato pobočka má podobný výrobní program jako mateřský závod v Kaplici.

Sortiment izolačních skel včetně například velkoformátového rozměru 3,21 x 7,5 metrů navíc nabízí firma Isosklo, do které společnost ISOTHERM vstoupila v loňském roce jako většinový vlastník. „Tím jsme rozšířili náš sortiment. Jsme rádi, že teď dokážeme uspokojit i ty nejnáročnější partnery v oblasti realizací prosklených fasád,“ upřesňuje Pavel Smolík, podle kterého se na chodu a výsledcích firmy v posledních letech nijak zásadně neprojevil ani tak závažný faktor, jako byla globální pandemie. „Trh se stavebním sklem nebyl pandemií nikterak omezen a tím pádem jsme ani nemuseli přistoupit k žádným zásadním omezením. Pravdou však je, že i jako v ostatních odvětvích, se i náš sektor potýká s nedostatkem klíčových surovin, především skla,“ vysvětluje jednatel. Nejdůležitější podle něj bylo ochránit zdraví zaměstnanců tak, aby nebyla ohrožena výroba. Proto byla zavedena přísná hygienická opatření, kterými se zamezilo například setkávání středisek a směn na pracovištích.

Co se týče výsledků, zpracovala společnost ISOTHERM v loňském roce ve svých závodech celkem 25-tisíc tun skla, což představovalo zhruba 14-% nárůst oproti roku 2019. Celkový obrat firmy pak v roce 2020 činil přibližně 770 milionů korun. To bylo o 76 milionů korun více než v roce předchozím.

Každý produkt má svého zákazníka

Na jaké cíle a priority se firma zaměřila v letošním roce? „Jako společensky odpovědné firmě nám není lhostejné životní prostředí, a proto investujeme nejen do rozvoje výrobních technologií, nýbrž také do oblasti ochrany životního prostředí. Pro letošek a rok 2022 chystáme dva projekty zaměřené na tuto problematiku. Jedním z hlavních projektů je pořízení fotovoltaické elektrárny a bateriového úložiště pro zajištění bezproblémového chodu výroby při výpadcích elektrického proudu. Další důležitou etapou bude realizace projektu recyklace odpadních vod,“ odpovídá Pavel Smolík. Jelikož oba závody spotřebovávají pro svou výrobu velké množství vody, chtěli by ji pomocí nového zařízení ve výrobním procesu znovu využít a tím docílit snížení celkové spotřeby vody. „To bude mít nejen příznivý ekonomický efekt, ale také dopad na životní prostředí,“ podotýká jednatel.

Z hlediska produktového portfolia je společnost ISOTHERM osvědčeným dodavatelem výrobků, které nacházejí uplatnění nejen ve stavebnictví, ale i v oblasti interiérového vybavení. O její produkty tedy mají zájem také přední výrobci sprchových koutů, interiérová studia, která poptávají skleněné příčky, schody či zábradlí, nebo výrobci kuchyní. Pro dosažení nejvyšší kvality výrobků používá ve svých závodech nejmodernější technologie mezinárodních značek. „Obecně platí, že každý produkt naší firmy má svého zákazníka. Pravdou však je, že v posledních letech stoupá poptávka po výrobcích, respektive sklech s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou protipožární skla, skla s protihlukovou či UV ochranou nebo s opracováním laserem či vodním paprskem,“ upozorňuje Pavel Smolík na některé z nových trendů.

Speciální sklo

Tuzemský výrobce se kromě toho v letech 2018 až 2020 podílel i na vývoji skla se speciální povrchovou úpravou na ochranu ptactva proti nárazu. „V současné době se čeká na výsledky probíhající testovací fáze produktu. Po dokončení testovací fáze bychom chtěli náš sortiment rozšířit o tento druh výrobku, který nalezne využití při výstavbě výškových budov nebo protihlukových stěn u dálničních koridorů, kde je použito velké množství skla a mnoho ptactva bohužel uhyne nárazem do těchto skleněných bariér,“ popisuje jednatel firmy, která eviduje velmi vyrovnanou poptávku mezi domácím a zahraničním trhem. Díky rakouskému majiteli má firma výhodnou pozici právě v Rakousku, ale důležitý je pro ni také německý a holandský trh.

Na obratu společnosti ISOTHERM má dlouhodobě vyrovnaný podíl segment izolačních skel, která jsou dodávána převážně výrobcům plastových a dřevěných oken, a opracovaného skla. Přesto se neustále poohlíží po nových možnostech a tržních příležitostech pro budoucí růst. „Stálé sledování nových požadavků a trendů na trhu se sklem je klíčové pro úspěch naší firmy. Nyní vidíme potenciál ve speciálních sklech, jako jsou již zmiňovaná protipožární skla či skla neprůstřelná a povrchová úprava skel laserem. Tímto směrem bychom se chtěli v příštích letech vydat,“ dodává Pavel Smolík.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...