1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jaderná elektrárna Dukovany - ČEZ, a.s.

CEZ JE DukovanyRok ve znamení posilování bezpečnosti a přípravy na další provoz

Vedení Jaderné elektrárny Dukovany má za sebou další důležitý rok. Jako červená nit se celým rokem táhl důležitý úkol – připravit první blok Jaderné elektrárny Dukovany pro další provoz po roce 2016.

Ačkoli JE Dukovany, kterou v současné době provozuje akciová společnost ČEZ, byla vybudována před více než 30 lety, v posledních letech prošla rozsáhlou modernizací a dnes je připravena na další provoz. Připravena na to, aby mohla dále bezpečně vyrábět dostatek elektrické energie.

V rámci přípravy na další provoz jednali zástupci elektrárny se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost mimo jiné ohledně formy průkazu jednotlivých zařízení a zároveň se zaměřili i na oblast týkající se personálu. Vedle toho také loni probíhaly podle plánu akce z takzvaného Akčního plánu po havárii Fukušima. „Beze zbytku jsme splnili všechny plánované investiční akce. Z těch nejdůležitějších bych rád zmínil implementaci dvou nových dieselgenerátorů a v pořadí třetího superhavarijního napájecího čerpadla,“ říká Ing. Jaroslav Jakub, projektový manažer divize výroba.

Čtyři mobilní dieselgenerátory dnes slouží pro zabezpečení elektrické energie v případě neprovozuschopnosti rozvodu 0,4 kV druhé kategorie napájení. Jsou to další dieselgenerátory, které má jaderná elektrárna k dispozici, ale na rozdíl od těch předchozích jsou ty nové určeny pro úroveň napětí právě 0,4 kV. Původní mobilní dieselgenerátory jsou určeny pro napětí 6 kV. Před uvedením do ostrého provozu musely být mobilní dieselgenerátory vyzkoušeny při odstávce tak, že se připojily na rozvodnu a prošly napěťovými a výkonovými zkouškami přesně podle předpisu.

Dnes má JE Dukovany k dispozici celkem 18 dieselgenerátorů (3 DGS na blok + 4 mobilní + 2 dodatečné DGS bez nutnosti chlazení TVD). Pořizování nových dieselgenerátorů úzce souvisí s havárií na Jaderné elektrárně Fukušima. „Po té havárii proběhly takzvané zátěžové testy a hledali jsme možnosti, jak ještě dále v dukovanské elektrárně zvýšit bezpečnost provozu. Společně s kolegy z ostatních zemí, zejména ze Slovenska a Maďarska jsme přijali návrh, že posílíme vybavenost dieselgenerátory,“ říká Jaroslav Jakub.

V roce 2014 vyrobeno 15,37 TWh elektřiny

V loňském roce Jaderná elektrárna Dukovany vyrobila 15,37 TWh elektřiny. Proti předcházejícím letům to byl druhý nejlepší výsledek. Nicméně ve čtvrtém čtvrtletí museli pracovníci elektrárny z titulu opravy potrubí odstavit dva bloky, takže nakonec se plánovaných hodnot ve výrobě elektřiny nedosáhlo. Pravidelně každý rok jsou plánovány připravované odstávky. Během nich se provádí každých přibližně 12 měsíců výměna zhruba 20 % paliva. Kromě toho musí technici provést i revizi zařízení: parogenerátorů, hlavního cirkulačního čerpadla, revize některých částí turbín, některých dalších základních zařízení, jako jsou rozvodna a dieselgenerátory.

Kontrola expertů WANO

Loni na podzim navštívili Jadernou elektrárnu Dukovany experti Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO), kteří zde provedli kontrolu. Jednalo se o tzv. Follow-up WANO kontrolu, tedy následnou kontrolu po kontrole před dvěma lety. „V roce 2012 proběhla během dvou týdnů speciální kontrola v různých oblastech činnosti Jaderné elektrárny Dukovany, jejímž výsledkem byly malé nedostatky. Po dvou letech se skupina odborníků WANO opět přijela podívat a zkontrolovat, jakým způsobem jsme se s těmito neshodami vypořádali,“ říká Jakub s tím, že některé nedostatky se podařilo odstranit. Na odstranění těch zbývajících, dlouhodobějších, se pracuje podle schváleného harmonogramu.

Podobného auditu se v roli kontrolorů zúčastňují i pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany. Elektrárna je zařazena do moskevského centra mezinárodní spolupráce WANO, proto experti jezdí kontrolovat elektrárny jak na západ od našich hranic, tak i na východ. Přínosem těchto kontrol je mimo jiné i skutečnost, že se odborníci seznámí také s některými případnými změnami oproti standardům.

Odolnost proti zemětřesení i sněhu

V rámci zvyšování bezpečnosti Jaderné elektrárny Dukovany se loni zvýšila odolnost objektů reaktoroven HVB1 a HVB2 na extrémní vlivy. Šlo o to, že střecha nad reaktorovým sálem se z pohledu seismicity musela vyztužit. Proto bylo třeba ji zevnitř reaktorového sálu dalšími prostředky posílit, aby vyhověla možným seizmickým otřesům i v případě velkého objemu sněhu a větru.

Inspirace pro studenty

Prostředí jaderné elektrárny je určitě zajímavé i pro mladou generaci. Vedení elektrárny proto často otvírá dveře studentům středních a vysokých škol, aby se s provozem elektrárny blíže seznámili. Loni už poněkolikáté probíhala v Dukovanech stáž s názvem Letní univerzita. „O tuto stáž je velký zájem, dokonce můžeme říct, že z pohledu počtu zájemců si některé studenty musíme vybírat, abychom předávali zkušenosti opravdu nadaným zájemcům. Těm umožníme se podrobněji seznámit s různými oblastmi provozu naší elektrárny,“ říká Jaroslav Jakub a připomíná, že velmi očekávanou prezentací bývá přednáška předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové.

Další zabezpečení provozu na 10 let

I v letošním roce stojí před pracovníky Jaderné elektrárny Dukovany důležité úkoly. Tím nejdůležitějším je připravit a zabezpečit další provoz prvního bloku jaderné elektrárny na dalších 10 let. „Kromě této dokumentační fáze, na které spolupracujeme se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, nás čekají standardní úkoly – splnit plánované odstávky i veškeré bezpečnostní ukazatele, které jsou bedlivě sledovány,“ uzavírá projektový manažer divize výroba Jaroslav Jakub.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...