1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Jihoceska univerzita ceske budejovice22Naše technologie pomáhají v průmyslu i medicíně

Jako vzdělávací a výzkumná instituce s orientací na přírodní, humanitní a sociální vědy působí již od roku 1991 v Českých Budějovicích Jihočeská univerzita, na které studuje zhruba 9-tisíc studentů.

Vybírat si mohou z více než 230 oborů v rámci bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů, které tato veřejná vysoká škola vyučuje na celkem osmi fakultách. Přestože je regionální univerzitou, věnuje se aktivně mezinárodní spolupráci, a to včetně výzkumu v rozmanitých částech světa, jako je Arktida nebo Papua Nová Guinea. Úspěšná je však i v transferu technologií do komerční sféry. „Hrdí jsme také na naše mezinárodní vědecké centrum CENAKVA ve Vodňanech, které je zaměřeno na rybářství a ochranu vod. Daří se nám je naplňovat výzkumnými aktivitami a nadále rozvíjet. Na Ekonomické fakultě jsme investovali do laboratoře pro virtuální realitu a podobným směrem šla i Zdravotně sociální fakulta, která má unikátní Simulační centrum pro zdravotnické obory včetně virtuální nemocnice. I proto jsme přesvědčeni, že máme výjimečné postavení nejen v rámci Jihočeského kraje, ale také v blízkém příhraničí. Nebojíme se dát zelenou ani těm aktivitám, které na začátku není snadné prosadit,“ říká Růžena Štemberková, vedoucí Kanceláře transferu technologií. Ta byla na univerzitě založena v roce 2012 a všem fakultám i samostatným pracovištím slouží k propojování výzkumu s komerční a průmyslovou sférou. Zároveň je kontaktním místem pro firmy, které chtějí s Jihočeskou univerzitou spolupracovat v oblasti výzkumu a vývoje.

Inovace pro kosmetiku i hudebníky

Mezi partnery univerzity patří tradiční regionální firmy, jako je Budějovický Budvar, se kterým škola spolupracuje mimo jiné na projektu zkušebního pivovaru. Dalším příkladem je mlékárenský podnik Madeta, který pro změnu podporuje činnost specializované laboratoře na Zemědělské fakultě. „Kromě těchto významných výstupů se nám daří ročně uzavřít pět až sedm licenčních smluv na výsledky vědy a výzkumu. Velmi dobře jsme zapojeni i v Národní síti transferu technologií, kde zastáváme pozici místopředsedy pro zahraniční otázky. Důvěra ostatních univerzit, které nás na tuto pozici zvolily, taktéž svědčí o našem postavení v republice,“ pokračuje vedoucí Kanceláře transferu technologií.

Jihočeské univerzitě se v poslední době povedlo transferovat nové technologie hned do několika oblastí, které s jejími obory zdánlivě příliš nesouvisejí. Jedná se o inovace, které však jednoznačně potvrzují, jak tvůrčí a nápaditá je věda. První příklad je z Fakulty rybářství a ochrany vod, jejímž odborníkům se podařilo vyvinout šetrnou technologii na získávání jiker z jeseterů. Jikry se následně využívají pro výrobu tzv. kaviárové kosmetiky. „Podařilo se nám vytvořit a licencovat unikátní denní a noční krémy, které se prodávají pod značkou Český kaviár. Patří k tomu i řada doprovodných produktů, jako jsou kaviárové masky na bázi nanotechnologií, na kterých spolupracujeme s Technickou univerzitou v Liberci,“ vysvětluje Růžena Štemberková s tím, že vědecky ověřené produkty se u zákazníků těší zvýšené oblibě.

Za dalším příkladem míříme tentokrát do hudebního průmyslu, který se přírodovědcům z Jihočeské univerzity povedlo obohatit o inovativní potenciometr, respektive o dálkovou regulaci elektronických přístrojů s využitím servomotoru. Již patentovaný nápad, za kterým stojí vědci Ladislav Ptáček a Milan Novák, ocení třeba kytaristé. Technické řešení, které se zabývá dálkovým ovládáním řídicích ovladačů neboli potenciometrů analogových hudebních zesilovačů, je konstruováno ve formě externího zařízení. Zásadní výhodou je, že na trhu neexistuje podobné zařízení, které by umožňovalo dálkovou regulaci bez zásahu do vnitřní konstrukce zesilovače. „Z dalších výstupů mohu zmínit také licenci na software pro sledování chování akvarijních ryb, který mohou využít chovatelé či prodejci. Software umí například vyhodnotit, zda mají rybky všechny živiny, které potřebují pro svůj růst,“ doplňuje vedoucí Kanceláře transferu technologií.

Roční objem uzavřených licencí se podle ní pohybuje v řádu statisíců korun. Přece jen se jedná o projekty, které jsou určené spíše pro vyhraněnou skupinu zákazníků či spotřebitelů. „Aktuálně domlouváme také licenci z oblasti fluorescenční mikroskopie, o kterou mají zájem v USA. Zpracovaný máme i evropský průmyslový vzor na ukládání zásilek ve vozidlech logistických a přepravních firem. Na světě by mohl být na jaře příštího roku. Uvidíme, jak následně dopadnou licenční jednání,“ upozorňuje Růžena Štemberková na vědecký projekt tentokrát z Ekonomické fakulty.

Nejlepší z mladých

Praktický přínos Jihočeská univerzita očekává také v oblasti výzkumu tzv. nano-struktur, kterými se zabývají v laboratořích Přírodovědecké fakulty. Jejich aktivity úzce souvisejí se stále pokračující pandemií COVID-19, neboť vědci například testují, jak se nový typ koronaviru chová na různých typech povrchů. „Výzkum nadále pokračuje, ale snad mohu prozradit, že jedním ze závěrů je, že viry mají nižší schopnost přežívat zejména na mosazných površích. S ohledem na přenášení virů jsou tyto materiály vhodnější než jiné kovy nebo dnes používané plasty. Námi zkoumané nano-vrstvy, které by dokázaly vir rychle zlikvidovat, se mohou uplatnit jak ve veřejných budovách, tak v hromadné dopravě,“ popisuje vedoucí Kanceláře transferu technologií.

Na výzkum v oblasti nanomateriálů pro biolékařské aplikace se soustředí tým Jiřího Kratochvíla z Ústavu fyziky Přírodovědecké fakulty Jihočeské Univerzity, který v loňském roce dokonce získal prestižní ocenění „Česká hlava“ v kategorii „Doctorandus za technické vědy“. Technologická agentura ČR navíc jeho přínosné vědecké aktivity podpořila částkou 8 milionů korun, takže může ve výzkumu a vývoji antivirových povrchů pokračovat. Dál rozvíjet se bude samozřejmě celá Jihočeská univerzita, která v regionu navazuje na tradici vzdělávání pedagogů a vysokoškolských odborníků pro různá odvětví zemědělské výroby i pro rybníkářství a rybářství. Už v předchozích letech vystavěla nové pavilony Přírodovědecké a Zemědělské fakulty a také Fakulty rybářství a ochrany vod. Součástí jejího areálu je i budova Vědeckotechnického parku či univerzitní školka. V současnosti se rekonstruují studentské koleje a připravuje se výstavba nové moderní auly. Kromě kvalitního výzkumu se univerzita může pochlubit publikacemi ve světových vědeckých časopisech jako Nature nebo Science.

Díky tomu všemu je Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích atraktivním pracovištěm pro zhruba 2-tisíce zaměstnanců, lákavou destinací pro studenty i vynikající vizitkou absolventů, jejichž uplatnění na trhu práce se pohybuje na úrovni 95 %. K letošnímu 30. výročí od svého založení navíc dostala vskutku originální dárek. Po získání nejvyššího možného hodnocení od Rady pro výzkum, vývoj a inovace obdržela v červnu i nejlepší hodnocení v rámci „mladých“ vysokých škol z ČR od prestižního a celosvětově uznávaného žebříčku vysokých škol The Times Higher Education (THE), ve kterém jí celosvětově patří 251. až 300. místo.

Nové předměty a studijní programy

„Velkou prestiž jsme získali také díky obhajobě ocenění HR Award, které hodnotí úroveň péče o naše zaměstnance. Je to i dobrý signál pro budoucí studenty a partnery z komerční sféry, kteří vědí, že jsme certifikovaná univerzita. Lépe jsme díky tomu hodnoceni také v projektových záležitostech a při udělování finančních podpor,“ dodává Růžena Štemberková, podle které je důležité, aby Jihočeská univerzita zůstala otevřenou institucí s prosperujícími obory, které dokážou generovat výsledky ve prospěch celé společnosti.

V akademickém roce 2021/2022 nastoupilo na Jihočeskou univerzitu bezmála 3700 nových studentů, pro které je připravena řada novinek. Jsou to nové studijní programy jako třeba Podniková informatika na Ekonomické fakultě, nové doktorské studijní programy Rybářství a Ochrana vodních ekosystémů na Fakultě rybářství a ochrany vod nebo studijní program Měřicí a výpočetní technika na Přírodovědecké fakultě. Celouniverzitní novinkou, která může oslovit studenty napříč fakultami, je pak předmět s názvem Virtuální realita.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...