1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KENDRION s.r.o.

Kendrion21Doba je nevyzpytatelná, věříme v integraci a technologie

Od roku 1999 se v prostějovské společnosti KENDRION s.r.o., vyrábí elektrická zařízení, především solenoidy. Některé z výrobků míří do hydraulických zařízení, jiné se používají v automobilech. Během své historie se společnost rozrůstala a investovala do rozvoje, zejména do výrobních technologií.

A z těchto investic nyní těží. „Současná doba je nevyzpytatelná, ale věřím v integraci, digitalizaci a synergii s ostatními závody,“ říká v rozhovoru jednatel společnosti Tomáš Soldán.

Společnost KENDRION vznikla před 21 lety. Zavzpomínáte na začátky firmy? Proč byla pro její založení zvolena Česká republika, respektive Prostějov?

Rozhodnutí německé matky Kendrion Villingen-Schweningen založit naši pobočku v Prostějově se zrodilo v 90. letech a 10 let po Sametové revoluci vznikl náš výrobní závod tak říkajíc na „zelené louce“. K tomuto rozhodnutí mimo strategických finančních cílů přispěla rovněž výborná logistická dostupnost do celé Evropy. Ze začátku byla výroba zaměřena na klasické solenoidy v základních velikostech a v základním provedení jako spínací nebo proporcionální. Tyto solenoidy se používají v řadě hydraulických systémů v kombinacích s hydromotory a hydraulickými pumpami, zejména pak v zemědělských nebo stavebních finálních aplikacích. Postupem času jsme do výroby zaváděli produkty, jejichž finálními aplikacemi jsou osobní automobily. Klíčovým se stal rok 2008, kdy bylo strategicky rozhodnuto o zdvojnásobení výrobní plochy a rozšíření administrativních prostor. S narůstajícím objemem hydraulických solenoidů i solenoidů určených pro finální automobilové aplikace se výrobní prostory začaly zaplňovat novými pracovišti a výrobními linkami. Dalším důležitým milníkem byl rok 2013, kdy byly zahájeny práce na řadě interních aktivit s využitím implementace nástrojů štíhlé výroby, jejichž hlavním cílem bylo zefektivnění výroby pracovních linek. Tyto projekty přetrvávají do současnosti.

Už jste zmínil, že se váš závod zabývá výrobou elektroniky, spínacích a proporcionálních elektromagnetů. Kolik druhů výrobků máte ve svém portfoliu?

U nás v Prostějově se vyrábí kolem 250 typů nejrůznějších provedení v objemech od jednotek tisíců po statisícové objemy za rok. Segment solenoidů pro oblast hydrauliky je dost konzervativní a není tak turbulentní jako segment solenoidů uplatňujících se v osobních automobilech. Produkty, jejichž finální aplikací jsou osobní automobily, jsou vlivem neustálého vývoje zatíženy řadou změn a obměnou trhu novými vozy. Ale i u těchto aplikací jsou zjevné výjimky, co se délky výroby týče, zejména pak v oblasti tlumičů. Nosnými produkty pro tento segment jsou právě solenoidy pro tlumičové aplikace osobních automobilů. Zde se již bavíme o objemech od desetitisíců až po milion kusů za rok. Oba tyto segmenty jsou pro prostějovský závod klíčové.

Jak se vám s výrobky daří konkurovat?

Konkurence ve výše uvedených segmentech samozřejmě existuje ať už v rámci České republiky nebo celé Evropy. V celosvětovém měřítku je konkurence značná. V této oblasti nám velmi pomáhá skutečnost, že KENDRION je celosvětovou organizací, a proto má možnost některé z aplikací výrobně lokalizovat v místech s největší poptávkou.

Jak ještě vám skutečnost, že jste součástí koncernu KENDRION, pomáhá? Jaké jsou ve skupině synergie?

Aktuální chápání celé skupiny je o integraci prováděných strategických kroků a o přijímání rozhodnutí za celou skupinu, protože jako jednotlivci, tedy původně nezávisle se tvářící výrobní závody, v globálním světě již neobstojíme. Toto řešení má samozřejmě řadu výhod (například v oblasti strategického nákupu), ale i řadu úskalí, která naopak vedou k větší míře disciplíny (například z hlediska využívání a poskytování zdrojů a s tím spojených nákladů). Synergické efekty výše uvedeného jsou již zřejmé z projektů rozšiřování výroby v Asii a Severní Americe.

Chystáte v dohledné době nějaké inovace nebo nové produkty?

Segment hydrauliky, tedy klasických solenoidů, je velmi konzervativní, jak už jsem zmínil. Ovšem i zde pozorně sledujeme trendy vývoje a zavádíme inovace. Zajímavou oblastí se jeví vysokotlaké aplikace, které koncepčně směřují k využití jiných metod spojování základních materiálů použitých v řídícím systému solenoidu. Zde jsme už zahájili první kroky a navázali jsme spolupráce s předními českými univerzitami a instituty. V segmentu solenoidů pro tlumičové aplikace osobních automobilů se jedná o zajímavé modifikace a rozšiřování funkcionalit, a to zejména u stávajících výrobků pro oblast tlumičů. I zde hraje významnou roli výzkum a vývoj.

Jak důležité jsou pro vaši firmu moderní technologie a investice? Investovali jste do rozvoje závodu nebo podobné projekty chystáte?

V dnešní době jsou investice do moderních technologií základním předpokladem konkurenceschopnosti. Tam, kde to je možné, jsou nahrazována pracoviště moderními automatizovaným nebo robotickými výrobními zařízeními. Od roku 2018 jsme implementovali pět robotických pracovišť a zavedli jsme velký počet automatizací. Všechny implementace jsou v souladu se zavedenou štíhlou výrobou. Tento trend nikdy nekončí. V blízké budoucnosti lze očekávat další inovace. Obrovskou investicí, kterou jsme v roce 2020 uvedli do provozu, je nová průběžná pec pro kapilární pájení. Je to naprosto unikátní technologie ve skupině KENDRION.

Jaké očekáváte ekonomické výsledky i s ohledem na probíhající koronavirovou krizi?

Samozřejmě, že mírný pokles ekonomických výsledků, jakožto logického důsledku toho, co se dělo s globální ekonomikou na jaře 2020, očekáváme. Avšak vzhledem k tomu, že se dopady koronavirové krize projevovaly spíše segmentově, a to ještě i v rámci segmentů tak říkajíc zákazník od zákazníka, je těžké aktuálně předpovídat, jak nás ve finálním výsledku tento fenomén zasáhne.

Bez zkušených a kvalitních lidí dnes neobstojí žádný podnik. Jak se vám hledají noví zaměstnanci? Jaké pozice nejčastěji obsazujete?

Regionálně je dostupnost kvalifikované pracovní síly velkým problémem v mnoha místech České republiky, Prostějovsko nevyjímaje. Kvalitních lidí je na trhu práce a zejména v našem regionu čím dál méně, toho jsou si firmy v okolí dobře vědomy. Se zajištěním nových pracovníků nám nyní pomáhají i personální agentury. Nejčastěji obsazovanou pozicí je u nás výrobní operátor, tedy pracovník montáže. Lidí schopných provádět velmi rozličnou a na přesnost a svědomitost náročnou práci, je opravdu minimum. Proto se KENDRION velmi snaží udržet si v této oblasti určitou vysokou kvalitativní úroveň kmenových zaměstnanců. S tím je spojený i zajímavý balíček našich zaměstnaneckých benefitů, mezi něž patří například firemní stravování, pět týdnů dovolené, dobré finanční ohodnocení plus prémie za výkon a kvalitu, flexi passy na zdraví, relaxaci, sport a kulturu, odborné a jazykové vzdělávání, firemní a teambuildingové akce.

Nepodporujete jen své zaměstnance. Věnujete se i sociálně prospěšným aktivitám.

To je pravda, naše firma nezapomíná ani na město, ve kterém působí. Vnímáme stále větší důležitost sociální odpovědnosti, která se u nás projevuje například šetrným přístupem k životnímu prostředí a jeho zdrojům, etickým chováním či podporou místních sdružení v sociální oblasti. Již několik let podporujeme prožitkové programy pro žáky s ohledem na prevenci rizikového a závislostního chování, šikany a stále aktuálnější kyberšikany. Také spolupracujeme s Centrem pro dětský sluch, sdružením, které nabízí komplexní odbornou i sociální podporu a pomoc rodinám s dětmi se sluchovým postižením. A v neposlední řadě se podílíme na výstavbě bezpečnostních hodin na dětských hřištích v Prostějově. Hodiny nejen ukazují čas, ale díky bezpečnostnímu hlásiči mohou děti či rodiče v případě nebezpečí přivolat včas pomoc záchranné služby či policie.

Jaké jsou vaše vize a přání do následujícího období? Na co se budete soustředit?

Současná doba je tak trochu nevyzpytatelná, a proto zejména v rámci skupiny KENDRION věřím v integraci, která bude mít trend udržitelnosti pro naši budoucnost. Zejména v oblastech digitalizace a synergie s ostatními závody, přitom ale se stálým důrazem na bezpečnost práce a neustálé zlepšování podmínek všech našich zaměstnanců. Je jasné, že jako jednotlivci (tj. jednotlivé výrobní závody) si svou existenci v globálním světě již neuhájíme a že jedině neustálým zvyšováním efektivity výroby a hledáním cest k udržitelnosti a finanční efektivitě celého výrobního závodu, si zajistíme dlouhodobou budoucnost. To vše pochopitelně není možné bez skvělých pracovníků. Proto bych rád vyjádřil upřímné poděkování všem zaměstnancům, kteří mají zásluhu na tom, kde je společnost KENDRION dnes. Bez firemní kultury založené na vzájemné podpoře a týmovém duchu, jež jsou klíčovou ingrediencí úspěchu, bychom dnes neznamenali nic.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...