1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

LE & CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o.

LE CO Jiri Lenc CR 15Ryze česká firma vyrábí kvalitní šunku

Rodinný podnik, který se zaměřuje na výrobu kvalitních masných výrobků, jako je například šunka s vysokým obsahem masa, začínal ve skromných prostorách. V současné době firma sídlí ve vlastních výrobních halách v průmyslové zóně Jirny u Prahy a za letošní rok očekává obrat přes 2,3 miliardy korun.

Svoji výrobu přizpůsobuje požadavkům zákazníků – protože roste zájem o balené masné výrobky, investoval podnik v poslední době zejména do nářezových a balících linek.

Závod LE & CO založil v roce 1990 Ing. Jiří Lenc. „Otec začínal doslova od píky jako většina podnikatelů v této době. Byly to velmi pionýrské začátky v dvougaráži rodinného domku. V roce 1993 otec přistavěl první halu a výroba se rozrostla. V následujících pěti letech přibyly další dvě výrobní haly, což opět vedlo k rozšíření výroby. Zároveň jsme začali se specializací – široké spektrum výrobků, jako jsou párky, klobásy nebo salámy, jsme zúžili na šunky a další masné speciality,“ sdělil Ing. Aleš Lenc, generální ředitel společnosti LE & CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o.

V roce 2000 se podnik rozšířil o další dvě haly, které byly vystavěné na přikoupených pozemcích sousedících s původní výrobnou. V této době se už závod řadil mezi středně velké podniky v České republice. „Velmi nešťastné ale bylo, že nám stavební úřad vydal povolení na stavbu výrobního závodu a zároveň o 200 metrů dál povolil výstavbu rodinných domků na bývalém poli. Protože masný průmysl je hlučný a z tepelného opracování vzniká kouř, sousedé si začali stěžovat. V roce 2004 jsme se rozhodli, že celý podnik přestěhujeme. Hledali jsme vhodný pozemek a shodli jsme se na tom, že to musí být jedině v průmyslové zóně. Vybrali jsme vhodné místo v průmyslové zóně Jirny, kde jsme dosud. S výstavbou výrobních prostor jsme začali v roce 2006 a o rok později jsme se stěhovali do zcela nového závodu,“ upřesnil generální ředitel.

Export směrem na východ

S rozrůstajícími výrobními prostory se logicky navyšoval i objem výroby. V současné době podnik produkuje 80 až 120 tun masných výrobků denně. Z toho je asi 15 až 18 % určeno na vývoz. Největší objem exportu putuje na Slovensko, zbývající část pak do Polska, Rumunska nebo Maďarska. Další obchodní příležitosti společnost spatřuje především v zemích na východ od České republiky. „Proniknout na západní trhy je velmi těžké, protože například v Rakousku či v Německu jsou spotřebitelé velkými patrioty a dávají přednost místním výrobků,“ uvedl Aleš Lenc.

K hlavním odběratelům masných produktů značky LE & CO patří nejen velké mezinárodní řetězce, ale i výrobci baget nebo lahůdek. Produkty je možné najít také na pultech malých řeznictví, pekáren nebo ve specializovaných prodejnách či gastronomických zařízeních. Okruh zákazníků, kteří dávají přednost masným výrobkům LE & CO se neustále rozšiřuje a společnost pružně reaguje na požadavky spotřebitelů, kteří požadují stále vyšší kvalitu potravin.

Nároky na masné výrobky rostou

Proto společnost za poslední rok a půl vylepšila většinu masných výrobků. „Tím mám na mysli zejména to, že jsme zvýšili obsah masa u masných výrobků a vyvinuli jsme nové produkty. Jedná se například o šunky nejvyšší jakosti, které musí obsahovat 16 % čistých svalových bílkovin, což odpovídá 90 % obsahu masa. V poslední době jsme na trh uvedli například šunku dušenou v páře, Sedláckou šunku nebo Venkovskou šunku,“ sdělil generální ředitel. Aby byl výsledný produkt kvalitní, zaleží nejen na průběhu výroby a receptuře, ale také na surovinách. „Máme jasně specifikované interní požadavky na konkrétní druhy komodit, které nakupujeme,“ uvedl Aleš Lenc a dodal: „Před vstupem České republiky do Evropské unie v roce 2004 jsme veškeré suroviny nakupovali v tuzemsku, protože stát byl ve výrobě vepřového masa soběstačný. V současné době je stav takový, že Česká republika je soběstačná asi ze 40 či 50 %. Tím nutí domácí výrobce nakupovat za hranicemi. K našim největším dodavatelům masa patří jatka v Německu, Dánsku, Rakousku nebo ve Španělsku.“

Investice do technologií

Trendy v oblasti masného průmyslu směřují k vyššímu zájmu spotřebitelů o balené výrobky. Také v tomto směru společnost LE & CO vychází svým zákazníkům vstříc. Za poslední čtyři roky největší objem investic směřoval právě do nákupu balících linek a nářezových technologií. Letos podnik zprovoznil další, v pořadí již desátou, nářezovou linku. „Kromě toho jsme investovali do nákupu poloautomatické varné a zchlazovací komory. Obě investice mají pozitivní vliv na kvalitu a hladký průběh výroby,“ upřesnil generální ředitel. Současně společnost investovala v roce 2014 do výstavby centrálního skladu pomocného materiálu, který podniku pomohl zvýšit kapacitu takového materiálu, jako jsou folie, etikety, ingredience potřebné k výrobě šunky, různé přísady nebo soli. „Tím jsme reagovali opět na zvýšený zájem o balené masné výrobky. Zvyklosti zákazníků se proměňují, stále více spotřebitelů poptává výrobky v plátkové verzi – proto musíme mít velkou skladovou zásobu etiket, kartonů i fólií. A to i s ohledem na skutečnost, že každý řetězec, resp. zákazník má o obalu jiné představy,“ vysvětlil Aleš Lenc.

Kvalita na prvním místě

Od zahájení výroby v roce 1990 je pro firmu LE & CO nejvyšší prioritou kvalita. Ta je mj. zaručena certifikovaným systémem ISO 9001. Veškeré systémy, procesy a zařízení jsou rovněž ve shodě s požadavky IFS Standardu. Nejvyšší kontrola v oblasti zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin je potvrzena systémem ISO 22.000, který byl společnosti udělen v roce 2006 jako jedné z prvních potravinářských firem v tuzemsku. Nedávno společnost dosáhla dalšího certifikátu – standard FSSC 22.000.

Ke kvalitě výroby přispívá špičkové technologické vybavení i dispoziční řešení nového závodu. Při jeho plánování totiž bylo přihlédnuto k dlouholetým zkušenostem s výrobou masných produktů i k názoru předních odborníků z celé Evropy. Dodejme, že celou výrobou prochází systém několikastupňové mezioperační kontroly, včetně důsledné vstupní kontroly masa a pomocných surovin a výstupní kontroly samotných výrobků.

Podnik věnuje velkou pozornost i kolektivu pracovníků (ve firmě aktuálně pracuje 450 zaměstnanců). Neustále dbá na zvyšování odborné způsobilosti a vytváří prostředí, které umožňuje profesní růst i odvádění kvalitní a dobře provedené práce. K hlavním zaměstnaneckým výhodám patří mimo jiné nadprůměrná mzda v jednotlivých profesích, možnost firemní půjčky, ubytování v bytovém domě nebo svoz pracovníků firemním autobusem z Prahy.

Zůstat rodinnou firmou

Jak jsme zmínili úvodem, firma LE & CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o., která dnes patří k nejvýznamnějším výrobcům masných produktů v tuzemsku, začínala jako malý rodinný podnik. „Rádi bychom i nadále zůstali ryze českou a soukromou rodinnou společností. Věřím, že se nám podaří v tomto trendu pokračovat,“ vyjádřil své přání na závěr rozhovoru generální ředitel podniku Aleš Lenc.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...