1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Linaplast, s.r.o.

Linaplast 19Vyrábíme a inovujeme kryty řadicích pák a stropní madla

Ryze česká firma z Hané vsadila od samého počátku své historie na plastové výlisky a tato sázka se vyplatila. Výroba se rozbíhala na počátku 90. let minulého století v jedné místnosti a na pronajatém stroji. Dnes má podnik 280 pracovníků a jeho obrat letos přesáhne 600 milionů korun. „Hodně investujeme do dalšího rozvoje, do technologií a do vzdělání našich pracovníků. Proto stále rosteme,“ říká v rozhovoru zakladatel a jednatel společnosti Petr Rajchman.

V roce 1991 vaše firma začínala jako sdružení fyzických osob. Dnes máte moderní výrobní závod. Jak se vám podařilo vybudovat úspěšný podnik?

S podnikáním jsem začal v roce 1991, kdy jsem si založil živnostenský list, a v oboru jsem od roku 1993. Tehdy jsme začínali s obchodních partnerem, s nímž jsem podnikal do roku 1998. Pak šel každý z nás svou cestou, za svými prioritami. Začínali jsme v jedné místnosti a vyráběli jsme produkty na pronajatém stroji. Teď má náš podnik 280 zaměstnanců a každý rok investujeme do nových technologií. Myslím, že jsem měl štěstí na šikovné lidi a také jsme hodně investovali do vybavení a do rozvoje firmy. Proto jsme mohli růst. Proto pořád rosteme.

V popředí vašeho zájmu stojí výlisky. Co vše vyrábíte?

Vyprofilovali jsme se jako dodavatel pro automobilový průmysl úrovně Tier 1. Dodáváme přímo na výrobní linku, hlavně pro koncern Volkswagen. Naše výrobky jezdí ve Škodovkách, ve Volkswagenech, v Audi, v Porsche, Seat i v Bentley. Vyrábíme především kompletní kryty řadící páky, včetně prosvětlených rámečků. Naše výrobky můžete najít například ve všech vozech značky Škoda s automatickým řazením. Dalším naším výrobkem, který dodáváme v milionových sériích je stropní madlo, které slouží pro držení pasažérů v autě.

Jste tedy se zákazníkem od samotné myšlenky na nový výrobek až po jeho finální podobu?

Přesně tak. Zákazník za námi přijde s přáním a vizí, jak by měl produkt vypadat. Má například náčrtek nebo jen představu. My připravíme návrhy, potom je vyladíme a vytiskneme na 3D tiskárně první model. Ten si zákazník může doslova osahat, buď ho schválí, nebo ho nadále upravujeme. Když je vše odsouhlasené, připravíme konstrukční řešení pro samotnou výrobu forem a přípravků, ty vyrobíme ve vlastní nástrojárně. Pak na lisech vyrobíme plastové díly, které následně smontujeme a automobilce tak dodáme kompletní výrobek.

Máte prostor i pro inovace?

Máme celé vývojové pracoviště, několik lidí u nás pracuje na vývoji. Nejde jen o to, že připravují prvotní návrhy, ale zamýšlí se také nad tím, jak produkt a výrobu udělat efektivnější, levnější, funkčnější. Vždy je důležité splnit zákazníkovo přání.

Jaké výrobky jste v poslední době inovovali?

Byla to například už zmíněná stropní madla. Na tomto projektu jsme pracovali dva roky. V průběhu jsme zjistili, co vše měli naši konkurenti za problémy a o čem jsme do té doby nevěděli. Připravili jsme několik inovací a zákazníci s nimi byli spokojení. Jsme hrdí, že se nám podařilo výrobek vyladit ke spokojenosti našich odběratelů.

Jakými technologiemi jste závod vybavili? Mají u vás místo automatické linky nebo roboti?

Robotů a automatů máme hodně. Pracují třeba u vstřikovacích lisů, odkud vytahují produkty. Některé výrobní procesy jsou složitější, protože robot vezme například výlisek, předá ho dalšímu robotu a ten ho vloží na linku. Roboti pracují i u montážních linek. V další automatizaci a robotizaci budeme rozhodně pokračovat. Dva roky zpátky jsme založili oddělení automatizaci. Dříve jsme automaty nakupovali a nechali si je dělat od dodavatelů, ale byl s tím problém a měli jsme špatné zkušenosti. Proto jsme najali vlastní odborníky. Nyní jsme v tomto ohledu soběstační, a dokonce služby automatizace poskytujeme i externě. Firmy o to mají velký zájem, protože na pracovním trhu chybí lidé, a proto je nahrazení pracovní síly robotem jedna z cest.

Jak dbáte na kvalitu při výrobě? Jaká kritéria jsou pro vaše odběratele klíčová?

Zákazník chce mít vždy všechny kusy dokonalé. Požaduje stoprocentní kvalitu, ale tu ani při sebelepší snaze nedokážete ve výrobě splnit. Přesto se o to snažíme. Máme oddělení kvality, kde pracuje kolem 20 lidí. Každý pracovník je proškolen, aby věděl, jak má kvalitu hlídat. Pokud je problém, hned se řeší. Velmi důležitá je předsériová fáze, už v tomto momentě hledáme možnosti, jak případný problém řešit, jak mu předcházet. Hodně nám pomáhá, že u nás pracují opravdu zkušení pracovníci.

Když zmiňujete pracovníky, jak se vypořádáváte s aktuální situací na pracovním trhu?

Asi podobně jako jiné firmy. Jde o celorepublikový problém a je škoda, že ho nikdo neřeší. Máme dobrý základ, skvělé kmenové pracovníky, ale pochopitelně jak rosteme, potřebujeme nové lidi. Nyní je vážně problém najít pracovníka, který přijde do práce i druhý den po nástupu a nebude třeba rok marodit. Zvedli jsme v poslední době mzdy. Pracovníky odměňujeme za kvalitu a výkon, prémie tvoří důležitou složku platu a myslím, že máme nadstandardní ohodnocení v našem regionu.

Investovali jste v poslední době do nového vybavení podniku nebo do rozšíření výrobních kapacit?

Investujeme každý rok, řádově desítky milionů korun. Letos jsme se pustili do výstavby montážní haly a skladu, jde o projekt za 18 milionů korun. Koupili jsme také nový automat na stříhání kůží a koženek, takže nyní je tato fáze rychlejší a efektivnější. Příští rok se chystáme na stavbu nové haly pro automatizaci. Očekáváme investici mezi 40 až 60 miliony, na projektu ještě pracujeme. A pak samozřejmě obměňujeme stroje, investujeme do obráběcích center a dalšího vybavení.

Před jakými výzvami nebo vizemi nyní stojíte? Jaká jsou vaše přání ohledně dalšího rozvoje firmy?

Jsme úzce spojení s odvětvím automotive, a tak bych si přál, aby se tomuto segmentu i nadále dařilo. Zároveň se rozhlížíme i po dalších odvětvích, kam bychom mohli dodávat. Nyní si děláme průzkum. Pokud se nadále bude rozvíjet elektromobilita, chceme být u toho, i když si nemyslím, že je to správná cesta. Rozhodně budeme investovat do další automatizace, to je pro nás priorita nadcházejících let.

Je něco, co byste rád dodal?

Přál bych si, aby stát více myslel na podnikatele. Stačí, aby šel dnes někdo kolem našeho závodu, zvedl telefon a hned máme kontrolu. Jednou jsem seděl s naším zákazníkem z Německa v kanceláři a vtrhla ke mně kontrola. Jen horko těžko jsem vysvětloval, že jsme neprovedli nic špatného, že je to běžný postup. To by se mohlo zlepšit.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...