1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

LINET, spol. s r.o.

Linet 15Opět hlásí úspěšný rok

Společnost Linet má za sebou další úspěšný rok. Ačkoli hospodářský rok společnosti končí až 31. března, už dnes její jednatel a spolumajitel Ing. Zbyněk Frolík hovoří o více jak 20-% nárůstu tržeb, které se pohybují kolem 2,75 miliardy korun v české části skupiny. Z hlediska ziskovosti očekává nárůst též okolo 20 %.

Celá skupina Linet, která je řízena z Nizozemí, meziročně poroste také o 20 % k 175 milionům eur. Podle slov Frolíka se jedná o globálně fungující firmu, která své výrobky v oblasti zdravotnictví prodává ve více než sto zemích světa na všech kontinentech. „Usilujeme o rovnoměrné rozprostření našich trhů a o expanzi do dalších zemí neuvažujeme. Jen například v České republice a na Slovensku pokrýváme přes 70 % trhu a dalo by se říci, že jsme v jistém slova smyslu dodavatelem tvořícím trh. Přesto dodávky do ČR a SR tvoří pouze 5 % z našeho skupinového obratu.“

Mezi největší trhy, na které firma dodává, patří Německo, Francie, Spojené státy americké, Holandsko, dále Mexiko, Brazílie, ale i Katar nebo Saúdská Arábie. Pro firmu je export výrobků životně důležitý, nicméně skutečností zůstává, že firma vyrábí velmi výklenkový produkt, pro nějž je třeba pečlivě vyhledávat zákazníky. Například ve Švédsku se ročně prodá jenom zhruba 2-tisíce nemocničních lůžek. Je proto velmi náročné vytipovat nemocnice, které vypisují výběrové řízení na dodávku lůžek, kterého se zúčastní řada dalších konkurenčních firem. „K tomu, abychom realizovali náš plánovaný obrat, musíme ročně prodat 75 až 80-tisíc lůžek, což znamená, že musíme vyhrát řádově 1500 veřejných soutěží v různých zemích a v různých podmínkách. 40-tisíc lůžek pro nemocnice a stejný počet pro domovy důchodců. Proto musíme získávat informace o veřejných zakázkách v mnoha zemích na světě,“ vysvětluje Zbyněk Frolík. Společnost Linet se řadí mezi tři největší firmy ve svém oboru na světě a je největším evropským výrobcem. „Na rozdíl od našich konkurentů, kteří stagnují, naše firma roste přibližně o 20 % ročně,“ dodává.

Bez inovací to nejde

Firma ročně uvádí na trh několik nových nebo inovovaných výrobků. Do budoucna bude i nadále pokračovat v rozvoji dalších inovací svého současného portfolia lůžek a ostatního mobiliáře pro nemocnice a pro ústavy sociální péče. Firma již dnes vyrábí mimo jiné i špičkové matrace pro antidekubitní péči, které jsou buď vybaveny zabudovaným kompresorem, nebo jsou nezávislé a použitelné na různých postelích. Tyto matrace Precioso, Virtuoso anebo Symbioso jsou vlajkové produkty firmy a v dané oblasti představují světovou špičku.

Dnes lůžka v nemocnicích získávají podle Frolíka úplně nové funkce. Mají různé vlastnosti, aby mohli být pacienti na lůžku rehabilitováni, aby mohli rychleji a snadněji vstávat, či aby se snížilo riziko úrazů sester při manipulaci s pacientem. Lůžka jsou dnes vybavena chytrými antibakteriálními povrchy a dalším příslušenstvím. „Naše lůžka jsme obohatili o takzvaný Vital Monitor, který umí bezkontaktně sledovat srdeční tep, pohybovou aktivitu pacienta na lůžku, a tím pádem i doporučit vhodný typ matrace, aby se neproležel. Sleduje také dech pacienta a monitoruje další životní funkce, čímž se zvyšuje bezpečnost péče. Lůžko je navíc vybaveno různými dalšími senzory, které zaznamenají opuštěná lůžka pacientem a jeho nenavrácení se do určité doby. V takovém případě upozorní sestru na displeji v sesterně či na mobilní telefon. Kromě toho sleduje i celou řadu situací, které mohou být pro pacienta nebezpečné nebo rizikové a umožňuje celou řadu nastavení pro různé klinické terapie do stran, laterální náklon a podobně, čímž se urychluje léčba a rekonvalescence po operačních zásazích a podobně,“ popisuje Zbyněk Frolík.

Výsledky měření nitrolebního tlaku pomocí senzorů je přesné

Při vývoji Vital Monitoru výzkumníci společnosti Linet zjistili, že použitými senzory nebo jejich modifikací lze měřit celou řadu dalších funkcí v lidském těle, mimo jiné i to, jak stoupá nebo klesá nitrolebeční tlak. Se vznikem otoku na mozku stoupá nitrolební tlak a mozek se v mozkomíšním moku nemůže pohybovat a pulzovat. A tuto pulzaci lze měřit senzory. Takže pokud mozek otéká, pulzace se snižuje a dochází ke zvýšení nitrolebního tlaku. „Výsledky, které zatím máme k dispozici, jsou velice přesné, ale stojí před námi ještě celá řada zkoušek a certifikací, abychom měli jistotu, že informace, kterou na základě tohto měření poskytneme, je relevantní, aby se podle ní mohli lékaři svědomitě rozhodovat,“ říká jednatel společnosti Linet.

Linet si zaměstnance hýčká

Společnost Linet v České republice zaměstnává 615 pracovníků a k tomu využívá asi 130 brigádníků a agenturních zaměstnanců. Celá skupina má pak přes 1200 zaměstnanců. Ve firmě je kladen velký důraz i na rovné příležitosti pro ženy a muže, k dispozici je už šest let firemní školka, ženy mohou využívat home office, zkrácené pracovní úvazky či různé formy e-learningu a podobně. Firma se snaží také motivovat mladé studentky, aby studovaly i technické obory. „Výroba sofistikovaného lůžka, které má dnes hodnotu 20 až 30-tisíc dolarů, by se dala přirovnat k výrobě automobilu. Má několik tisíc dílů, je to poměrně složité zařízení, a to znamená, že i jeho návrh je poměrně komplikovaný a tím i zajímavý. Lůžka se vyrábějí jako automobily na linkách a každých pět minut sjede z nějaké linky jedno lůžko. Denně vyrobíme třeba lůžka pro dvě nemocnice. Dnes máme už řadu žen, které pracují ve výrobě, ale i v technickém oddělení či tam, kde se zaměřujeme na výzkum a vývoj. Proto se snažíme podporovat studium technických oborů a říkáme, že se techniky dívky nemusejí bát, že je to bude bavit,“ popisuje Zbyněk Frolík.

Budoucnost? Nárůst obratu i spokojení zákazníci

Vedení firmy Linet hledí do budoucna s optimismem. Plány vytváří na období pěti let a jeden takový by měl v příštím roce skončit. Zatím poslední plán firmy měl za cíl zvýšit obrat o 80 % za pět let. Za dalších pět let by se obrat celé skupiny měl dostat nad 300 milionů eur a Linet v České republice by měl vykazovat obrat kolem pěti miliard korun ročně. „Z hlediska společenské vize bychom chtěli dosáhnout toho, aby vnější hodnocení naší společnosti našimi zákazníky metodou NPS překročilo 70 % a stali se tak skutečným předmětem touhy. Pak bychom patřili mezi společnosti, které mají u svých zákazníků velmi dobrý zvuk, jako je třeba Amazon nebo Google,“ uzavírá Zbyněk Frolík, jednatel a spolumajitel společnosti Linet.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...