1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

LINET spol. s r.o.

Linet 16Slavíme 30 let, výroba jede naplno a rozrůstáme se

Výrobce nemocničních lůžek, společnost LINET spol. s r.o., letos slaví 30. výročí od svého založení. Když v roce 1990 vznikala, zdálo se téměř nemožné na mezinárodním trhu prorazit. Firmě se to ale podařilo a dnes je ve svém oboru evropskou jedničkou a světovou trojkou. Letošní fiskální rok plánuje uzavřít s tržbami, které se budou blížit 10 miliardám korun.

Společnost LINET spol. s r.o., sídlí v Želevčicích nedaleko Slaného v okrese Kladno, celá skupina LINET Group pak našla zázemí v Holandsku. Firma nyní vyrábí naplno a je aktivní i na poli akvizic. V červenci letošního roku koupila například rakouskou firmu CubileHealth, která vyvinula podložku, jež umí bezkontaktně snímat dynamické signály lidského těla, jako je dech, srdeční tep a další. Software zařízení vše následně analyzuje a poskytne ošetřujícímu personálu o pacientovi důležité informace. Společnost LINET toto zařízení zabuduje přímo do svých výrobků.

Právě moderní technologie jsou směrem, kterým chce společnost nadále kráčet. „Jedním z našich akvizičních cílů jsou technologické firmy, jejichž nápady nám pomohou inovovat a rozšiřovat naši produktovou nabídku. Už dávno neplatí, že jsme pouze výrobcem lůžek, která sama o sobě nic neumí,“ vysvětluje strategii společnosti její výkonný ředitel Tomáš Kolář.

Inovovaná a designová lůžka

Byl to právě výzkum a vývoj, který společnost LINET doslova katapultoval na špičku v oblasti zdravotních a nemocničních lůžek. Mimo jiné se podílí například na úspěšném vývoji a na využití elektrické impedanční tomografie (EIT) na platformě svých lůžek. Toto řešení je použitelné i pro léčbu pacientů postižených syndromem akutní dechové tísně, tedy rovněž pacientů trpících COVID-19. EIT je nejnovější funkční zobrazovací metoda plic, která bez negativních efektů dokáže v reálném čase mapovat distribuci vdechovaného vzduchu a okamžitě tak informovat o vývoji stavu plicního poškození i o efektu léčby. „Jako první na světě jsme nabídli lůžka s možností náklonu až o 30 stupňů. Umožňují efektivně polohovat pacienty, kteří mají především plicní potíže. EIT nám umožňuje polohování důsledně využívat k léčení pacientů,“ vysvětluje Martin Ričl, který ve společnosti vede oddělení klinického výzkumu a dodává: „Částečnou alternativou k EIT může být CT vyšetření. Vzhledem k možné radiační zátěži pacienta je však možné jej použít jen jednou denně. Vyšetření pomocí EIT probíhá kontinuálně a nevyžaduje riskantní převoz pacienta.“

Nejen technologie dělají lůžka LINET tím, čím jsou. Firma od začátku dbala na design. I proto se jí podařilo uspět v konkurenci. „Design se dostal vlastně i do našeho firemního motta „Být předmětem touhy, nikoliv pouhé volby“. Ačkoliv jsem byl od počátku hlavně technikem a inovátorem, design vnímám jako součást výrobku. Inovace bez špičkového designu je v zásadě k ničemu. Pracujeme s nejlepšími – Ivanem Dlabačem, Jiřím Španihelem či Pavlem Šťastným, kterého znám jako tvůrce loga Občanského fóra,“ vzpomíná zakladatel společnosti Zbyněk Frolík.

Na distribuci záleží

Vedle výzkumu a vývoje společnost vsadila také na budování vlastní obchodní sítě a rozšiřování distribuce. Do té Zbyněk Frolík výrazně investoval už od začátku podnikání – celkově ho tento krok stál přes miliardu korun, ale vyplatil se. „Obchodní síť, to je hlavní rozdíl mezi námi, českými producenty, a zahraniční konkurencí. Máme leckdy výrazně lepší výrobky, ale neumíme je prodat na velkých trzích s vysokou marží. Bylo mi jasné, že musíme mít vlastní obchodní zastoupení – investovali jsme hodně, ale po celém světě dnes máme stále silnější obchodní síť, na velkých trzích pak vlastní pobočky,“ říká.

Společnost je zastoupena třeba na americkém trhu, kde dosahuje tržeb kolem 50 milionů dolarů ročně. Na přelomu září a října přibylo nové zastoupení ve Švýcarsku. LINET Group tam koupila zavedenou společnost Bigla Care, která existuje již od roku 1904. „Je to náš dlouhodobý distribuční partner – dává nám smysl začlenit ho plně do naší celosvětové obchodní sítě. Slibujeme si od toho posílení naší přítomnosti na velmi konkurenčním švýcarském trhu,“ dodává Tomáš Kolář. Díky velmi silné obchodní síti umí LINET pružně reagovat i na akutní poptávky vyvolané současnou pandemií koronaviru. Proto se v posledních měsících soustředí na zvládnutí často panických poptávek z celého světa. Svá lůžka, vedle běžných kontraktů, LINET dodával například do pandemií nejpostiženějších míst, tedy do Itálie, Španělska, Velké Británie i Spojených států amerických.

Úspěch stojí na lidech

Klíčovým předpokladem úspěchu jsou vedle know-how, inovací a silné obchodní sítě lidé. Toho si byl zakladatel firmy LINET od začátku vědom. Celá LINET Group, kam patří i LINET spol. s r.o., má nyní téměř 1900 zaměstnanců ve čtyřech výrobních závodech a 20 pobočkách po celém světě. Díky tomu dokáže obsloužit více než stovku zemí. „Tvrdil jsem to ve všech rozhovorech – sám bych nic nedokázal. Vždycky jsem ale uměl pracovat s lidmi. Dokázal jsem je nadchnout, dostat na svou stranu. Oni posouvají jednotlivé věci ve firmě, oni přináší mnohem více kvality, než bych byl schopen já sám,“ uzavírá Zbyněk Frolík.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...