1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Meopta - optika, s.r.o.

meopta 16Specialisté na optické produkty pro průmyslové, vojenské i spotřební trhy

Výroba optiky má v Přerově tradici od roku 1933. Protože si lidé zvykají používat stále dokonalejší zařízení, která jim pomáhají kvalitněji a rychleji vizualizovat okolní svět, má optika své nepostradatelné místo i v novém miléniu.

„Vyrábíme malá množství stále komplikovanějších výrobků. Je pro nás velmi důležitá stabilita výrobních procesů, spolehlivost výrobních a měřících zařízení a vůbec optimální nastavení procesu výroby nebo montáže. Největším pokladem Meopty jsou však špičkoví odborníci ve vývoji, přípravě výroby a kontrole kvality,“ říká v rozhovoru Ing. Vojtěch Sanetrník, Senior ředitel pro řízení kvality ve společnosti Meopta - optika s.r.o.

Jaké místo má optika ve 21. století? Do jakých oblastí produkty dodáváte?

Optické komponenty a technologie hrají v průmyslu 21. století klíčovou roli. Výrobní mechanismy v hi-tech průmyslu, který klade velký důraz na preciznost a kvalitu výrobků, se bez optických měřících a kontrolních metod neobjedou. Lidé si zvykají používat a vyžadují stále dokonalejší zařízení, která jim pomáhají kvalitněji a rychleji vizualizovat okolní svět. Daří se nám naplňovat extrémní požadavky nových segmentů, zejména v oblasti výroby IC a FPD (Integrated Circuits a Flat Panel Displays).

Meopta působí ve třech hlavních oblastech. Představíte je?

Jsou to průmyslové aplikace, které vyvíjíme, navrhujeme, testujeme, vyrábíme a montujeme. Jde například o sestavy a podsestavy pro polovodičový průmysl, digitální projekci, lékařskou techniku, vesmírné technologie, obranný průmysl a další. Máme i samostatnou divizi zaměřenou na sportovní optiku, která se zabývá výrobky určenými pro myslivce, pozorovatele přírody a ptactva a sportovní střelce. V neposlední řadě je pro nás důležité odvětví vojenských aplikací. V tomto segmentu nabízíme výrobky podobné těm ve sportovní optice, jako jsou dalekohledy, puškohledy, noktovizní zaměřovače, a také sofistikovanější optické systémy do obrněných vozidel, vojenských letounů a dalších zařízení.

Jaké jsou aktuální trendy ve vašem oboru a jak na ně reagujete?

Trendy, a to nejen v optickém průmyslu, se velice rychle vyvíjejí a spočívají především v neustále se zvyšujících požadavcích zákazníků, co se týká přesnosti a kvality výrobků. Z toho pro nás plyne požadavek na přesnější a kvalitnější výrobní a měřící technologie a zároveň trvalé vzdělávání našich zaměstnanců. Meopta na všechny tyto požadavky reaguje investicemi do rozvoje technologií, know-how a schopnosti vyrábět a následně měřit kvalitu našich produktů. Největším pokladem Meopty jsou však špičkoví odborníci ve vývoji, přípravě výroby a kontrole kvality.

Předpokládám, že klíčová je přesnost a kvalita vašich výrobků. Jaké procesy jste ve firmě zavedli, abyste těchto parametrů dosáhli?

Držíme krok s našimi zákazníky a tomu průběžně přizpůsobujeme systém řízení firmy. Meopta je aktivní na mnoha různých trzích a máme velmi široké portfolio produktů. Dnešní doba je charakteristická tím, že vyrábíme malá množství stále komplikovanějších výrobků. Je pro nás velmi důležitá stabilita výrobních procesů, spolehlivost výrobních a měřících zařízení a vůbec optimální nastavení procesů výroby nebo montáže. Na samém začátku ovšem stojí spolehlivá a vyrobitelná konstrukce výrobku, proto v poslední době věnujeme hodně úsilí tomu, abychom potenciálním vadám, chybám nebo ztrátám předcházeli již v průběhu vývoje a následné přípravy výroby. Velkou budoucnost také vidím v počítačových simulacích a analýzách, které provádíme v průběhu konstrukce nových výrobků a přípravy výroby, ať již jde o simulaci průběhu obrábění nebo simulaci nastavení montážní linky. Jedním z posledních velkých zásahů do systému řízení Meopty bylo zavedení požadavků pro letecký a kosmický průmysl dle normy AS 9100, přípravě na certifikaci jsme věnovali velké úsilí a jsem rád, že jsme byli úspěšní.

Nejste pouze výrobní společnost. Jakou roli u vás hraje výzkum a vývoj?

Vývoj a výzkum je pro Meoptu klíčový. V tomto oddělení u nás pracuje 200 zaměstnanců, kteří posouvají společnost kupředu. Vývoj a výzkum Meopty je uceleně koncipovaný vývojovým pracovištěm v oboru optika a jemná mechanika a je nezbytnou součástí Meopty takřka od založení společnosti. Je to právě komplexnost vývojového procesu od myšlenky až po hotový výrobek, který je pro naše produkty a naše zákazníky atraktivní. Zásadní je spolupráce s univerzitami, s výzkumnými ústavy, zapojení do vědecko-výzkumných grantových projektů. Veškeré tyto aktivity nám umožňují být špičkou v oboru, což by bez vlastní vývojové základny nebylo možné.

Jste nadnárodní společnost. Jaké konkurenční výhody vám mezinárodní zázemí přináší?

V první řadě je to obrovský nadhled a schopnost plánovat a orientovat se v oboru dlouhodobě. Díky tomuto působení máme přístup k zahraničním pobídkám, je zde prostor k budování bližších vztahů s dodavateli, zákazníky i distributory. I v době globalizace platí, že osobní kontakt je efektivnější oproti elektronické a telefonické komunikaci. V oblasti logistiky například optimalizujeme nákup zboží a služeb pomoci pravidelných zvýhodněných přeprav mezi jednotlivými zeměmi. Velkou výhodou je lokalitou neomezené technologické zázemí, vzhledem k dynamice oboru je účelné provádět některé výzkumné a vývojové aktivity v zahraničí. Při záměru využít tyto technologie a personální zdroje dlouhodobě, lze urychlit implementaci nových procesů díky zkušenostem z poboček v jiných zemích. Například v oblasti litografie dochází k převodu know-how mezi pobočkou v USA a v České republice. V neposlední řadě je klíčová i diversifikace rizika – při útlumu, resp. zpomaleném nárůstu hospodářství v jedné zemi lze dočasně zaměřit svou pozornost na procesy v jiné mezinárodní pobočce.

V jaké výši se pohybuje váš roční obrat? Očekáváte jeho nárůst?

S potěšením mohu říci, že se nám daří. Obrat firmy v roce 2016 byl rekordní, a to 2,5 miliardy korun, což představuje 20-% nárůst oproti předchozímu roku. Letos a v příštích dvou letech očekáváme další růst v rozmezí 5 až 10 %.

Do jakých oblastí nejčastěji investujete? Uvedete příklady investic z poslední doby?

Vzhledem k náročným požadavkům na kvalitu a technologie investujeme zejména do infrastruktury firmy, tedy budov, systémů a výrobních technologií. V poslední době jsme například investovali do stavby a technologického vybavení pro přesnou výrobu a montáž optomechanických sestav. Zavedli jsme informační systém pro řízení životního cyklu výrobku (PLM) a pořizujeme ultra přesná obráběcí CNC centra pro třískové obrábění a broušení či vakuové aparatury pro nanášení tenkých optických vrstev. V lednu jsme také plošně navýšili mzdy našim zaměstnancům.

Kolik lidí dnes zaměstnáváte?

Minulý měsíc byl počet zaměstnanců naší firmy 2562, což je o 105 zaměstnanců více než v loňském roce. Klíčovými jsou pro nás velmi kvalifikované technické profese, jako jsou vývojáři, konstruktéři, techničtí pracovníci v kvalitě a technologové. V rámci dělnických pozic jsou to zejména seřizovači a nástrojáři.

Daří se vám nacházet vhodné zaměstnance?

Snažíme se budovat novou generaci odborníků – jak středoškoláků, tak i vysokoškoláků tím, že je podporujeme v rámci stipendijních programů a praxí. Na svou profesní dráhu v Meoptě se takto připravuje již několik desítek studentů. Nábor zaměstnanců pro rozšiřování výroby se nám poměrně daří, protože nabízíme opravdu tvořivou práci s hi-tech stroji a zařízeními, příjemné a čisté pracovní prostředí a širokou škálu benefitů, které neustále rozšiřujeme. Jedná se o náborové příspěvky a příspěvek za doporučení zaměstnance, zkrácenou a pružnou pracovní dobu, 5 týdnů dovolené, další vzdělávání, firemní akce, slevy u obchodníků, dále nabízíme také možnost příspěvku na dopravu a bydlení.

Jaké jsou vaše vize a cíle ve střednědobém horizontu?

Chceme se posouvat směrem k technologické dokonalosti a zlepšovat optické i užitné vlastnosti našich produktů. Být stabilním a respektovaným partnerem pro naše zákazníky a také si nadále držet vysokou kvalitu při zachování rozumné ceny.

Medailonek

Vojtěch Sanetrník je Senior ředitel pro řízení kvality ve společnosti Meopta. Je zodpovědný za celkové nastavení systémů řízení jakosti a životního prostředí, zajištění kvality výrobků a podnikové zkušebnictví a metrologii. Do Meopty nastoupil v prosinci roku 2003, vystudoval Ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě, je ženatý a žije v Přerově.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...