1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Moravské kovárny, a.s.

Moravske kovarny 16Kovárenství je těžké řemeslo, které musí člověk milovat

Nadšení pro kovárenskou výrobu se line celým závodem akciové společnosti Moravské kovárny, která má v Jihlavě dlouholetou tradici. Dnes vlastní většinu akcií společnosti rodinný podnik PENN GmbH se sídlem v Krems an der Donau v Rakousku.

Společnost se orientuje na výrobu zápustkových výkovků z oceli tvářených za tepla, které dodává pro automobilový a stavební průmysl, drážní techniku, zemědělské a stavební stroje. Výrobky jsou z 95 % určeny na export. Ačkoli se od založení firmy před téměř sto lety mnohé změnilo, vášeň pro řemeslo je stále důležitou ingrediencí úspěchu. „Naším cílem je patřit k nejlepším evropským kovárnám. Kovárenství je specifické a těžké řemeslo, které musí člověk milovat, aby ho mohl dlouhodobě dělat ve vysoké kvalitě. A já osobně jsem moc rád, že zaměstnávám 700 lidí, kteří odvádí vysoce kvalitní práci,“ říká Rudolf Penn, generální ředitel společnosti, který nám dovolil nahlédnout do svého podniku.

Společnost Moravské kovárny, a.s., má dlouholetou tradici. Jaké byly její začátky a jak se rozvíjela až do současné podoby?

Je to neuvěřitelné, ale naše firma oslaví v dubnu roku 2020 už 100 let své existence! V této době vznikla pod jménem Zalábek a spol. Její první výrobky byly ozuby pod podkovy. V dalších letech několikrát změnila jak jméno, tak i majitele a výrobní spektrum. V minulosti jsme vyráběli například polní nářadí, nápravy, výkovky pro zbrojní, zemědělský i pro textilní průmysl. Výstavba současných výrobních prostor probíhala v letech 1969 až 1974. Z dnešního pohledu byl pro Moravské kovárny nejdůležitější rok 1992, kdy naše rodina zakoupila v rámci privatizačního procesu 50 % akcií. Dnes vlastníme téměř 97 % akcií. Vstupem naší rodiny začal v Moravských kovárnách zeštíhlující proces výroby, což znamenalo i snížení počtu zaměstnanců na současných 700. Zároveň se nám již od počátku podařilo navázat kontakty se zahraničními partnery a vybudovat firmu, která má ve světě zápustkových výkovků velmi dobré jméno.

Kovárenství je náročný obor. Na jaké produkty se zaměřujete a jak zajišťujete jejich kvalitu?

Moravské kovárny vyrábí zápustkové výkovky kované za tepla o hmotnosti 0,20 až 15 kilogramů. Našim zákazníkům nabízíme i tepelné zpracování jako zušlechťování, popouštění, normalizační žíhání nebo řízené ochlazování z kovacích teplot. Součástí našich výrobních procesů je kalibrování, rovnání a děrování za studena. Vzhledem k tomu, že v současnosti tvoří více jak 90 % našich výkovků bezpečnostní díly pro automobilový průmysl, věnujeme velkou pozornost kontrole kvality. Máme vlastní laboratoř na kontrolu jakosti vstupního materiálu a laboratoř na ověřování mechanických vlastností výkovků. Naše díly jsou ve většině případů kontrolovány na výskyt trhlin.

S jakými technologiemi a materiály při výrobě pracujete?

V současnosti máme k dispozici 24 kovacích linek. U 14 linek máme klikové lisy o síle 1000 až 2500 tun a u 10 linek máme vřetenové lisy o síle 1000 až 7150 tun. Všechny lisy jsou ve výborném technickém stavu a pravidelně prochází generálními opravami. Výroba zápustek a ostatních přípravků pro kování pochází výhradně z naší nářaďovny, která je součástí firmy. Při přípravě nářadí tedy nejsme jakkoli omezováni externími firmami. Náš nástrojový park zaručuje, vedle krátké průběžné doby výroby nářadí, perfektní kontury a absolutní reprodukovatelnost.

Na jakých zajímavých zakázkách jste v posledním období pracovali?

Během posledního roku se nám podařilo navázat kontakty se třemi významnými zahraničními partnery. S jedním z nich jsme již uzavřeli kontrakt na výrobu jednoho projektu a další projekty jsou právě v přípravné fázi. Další dva zákazníci nás již během první návštěvy uvolnili ke spolupráci a momentálně probíhají cenová jednání.

Jaké jsou vaše hlavní konkurenční výhody?

Naší největší výhodou oproti konkurenci je dobrá finanční situace firmy. Jen málo kováren v Evropě si může dovolit říct, že nemá úvěry, leasingy či konsignační sklady – Moravské kovárny to ale o sobě prohlásit mohou. Pak je tu samozřejmě tým mých lidí. Musím říct, že jsem velmi pyšný na to, jaké kvalitní lidi mám ve svém týmu. Nejde jen o střední management, ale i o samotné lidi ve výrobě. Ve firmě máme minimální fluktuaci. Naší společnost opouští zaměstnanci většinou jen z velmi vážných osobních důvodů. Problémem je v této době nábor nových pracovníků. Na trhu momentálně nejsou kvalifikovaní pracovníci pro technické obory a ani dělníci.

Probíhá ve vaší společnosti také vývoj? Kam směřují trendy ve vašem oboru?

Samotným vývojem nových produktů se naše firma nezabývá, protože toto náleží našim zákazníkům, ale samozřejmě se snažíme přispět i naším know-how. Pokud vidíme možnost volby vhodnějšího, levnějšího materiálu nebo úsporu materiálu na výkovku, okamžitě naše zákazníky upozorníme, že existuje levnější varianta a navrhneme optimálnější řešení. Vývoj u nás směřuje především do zefektivnění výroby a zkvalitnění technologických postupů.

Jaké novinky jste v poslední době uvedli na trh?

Díky neustálému procesu inovací a automatizací ve výrobě jsme v posledních letech uvedli na trh tvarově a rozměrově složité výkovky s komplikovanou dělící rovinou, které dříve nebylo myslitelné kovat.

Součástí vašich služeb je také logistická síť. Jaké výhody zákazníkům poskytuje?

Naší spediční společností je SGM Vysočina. Prioritou této firmy je dodat vždy vše včas a přesně na místo určení. Samozřejmě našim zákazníkům poskytujeme službu s kvalitními auty a stabilními řidiči, což je pro odvedení kvalitní služby klíčové.

Prozradíte hospodářské výsledky vaší společnosti za poslední roky? Do jakých oblastí nejčastěji investujete?

Náš obrat se v posledních letech pohybuje okolo 50 milionů euro. Investice směřujeme především do údržby a modernizace stávajícího strojního zařízení. Momentálně řešíme velkou investici o objemu asi 120 milionů korun do revitalizace našich výrobních prostor.

Jaké jsou vaše další cíle pro následující období?

Naším záměrem je udržet vysoko nasazenou laťku kvality, kterou dodáváme na trh v naší oblasti. Také je naším cílem dát lidem jistotu kvalitní a dobře placené práce ve firmě celosvětového formátu v oboru kovárenství.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...