1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nemak Czech Republic, s.r.o.

Nemak CR 17Výroba hliníkových hlav válců motorů je po překonání krize opět na vzestupu

V průmyslovém areálu v Havrani u Mostu vyrábí společnost Nemak Czech Republic, s.r.o., hliníkové odlitky pro automobily. V současné době se jedná o hlavy válců motorů. Český závod mexické skupiny Nemak je jedním z 36, které působí po celém světě.

Vedle Evropy jsou umístěné také v Severní a Jižní Americe nebo v Asii. Celosvětově firma zaměstnává 21-tisíc pracovníků, výrobky dodává 50 výrobcům z automobilového průmyslu a její obrat loni dosáhl 4,5 miliardy dolarů. Výrobu v Česku firma rozběhla v roce 2003 a poté, co přestála hospodářskou recesi, se opět rozvíjí a roste.

Společnost Nemak Czech Republic je slévárna hliníku. „Při výrobě pracujeme s hliníkem a jeho slitinami. Používáme nejmodernější technologie. Některé z nich máme jako společnost dokonce patentované,“ říká finanční ředitel Ing. Jaroslav Šulc, který nás podnikem provedl. Vyrábí se zde především hliníkové hlavy válců motorů pro přední světové automobilky. Český závod dodává výrobky například společnostem Jaguar Land Rover nebo Volvo.

Nemak expanduje z Mexika do Evropy

Mateřská společnost Nemak byla založena v roce 1979 v Monterrey v Mexiku. Dnes je světovou jedničkou ve výrobě hliníkových hlav a dalších komponentů pro automobilový průmysl. Svůj úspěch firma postavila na budování vlastního know-how a na neutuchajícím vývoji. Vývojová centra jsou rozmístěná po celém světě a jejich největší koncentrace je právě v Evropě. Skupina postupně expandovala z Mexika do celého světa. Naposledy zakoupila nový závod v Turecku.

Po svém založení v Mexiku se Nemak ve svých prvních letech soustředil na výrobu motorových hlav válců pro automotive. V roce 1991 firma vyrobila 10. miliontou hlavu válce a překonala tak svůj první velký milník. V 90. letech minulého století udělala společnost dva další významné kroky ve vývoji. Důležitým počinem bylo založení prvního střediska pro vý-zkum a vývoj produktů (R&D) v mexickém Monterrey. Druhým bylo rozšíření portfolia – Nemak začal vyrábět bloky motorů pro předního výrobce automobilů. „Se začátkem nového milénia Nemak expandoval do celého světa prostřednictvím strategických akvizic. V roce 2001 získal dva závody v Kanadě a v roce 2002 byl založen závod v České republice. Nemak se tímto krokem přiblížil evropským zákazníkům. Zároveň se stal první společností přítomnou ve strategicky umístěné průmyslové zóně Joseph u Mostu,“ konstatuje  Jaroslav Šulc. Při výběru lokality hrálo roli několik faktorů – klíčová byla centralizovaná poloha i kvalifikovaná pracovní síla v regionu. Po několika měsících, během nichž byl závod vybudován na zelené louce, byl otevřen a v roce 2003 byly zákazníkům dodány první vyrobené kusy.

Nemak ve svém rozšiřování v Evropě nadále pokračoval. Dalším důležitým krokem byla například akvizice bývalé firmy Rautenbach z Wernigerode v Německu. Spolu s tím byl také do rostoucí sítě závodů Nemak integrován podnik ve slovenském městě Žiar nad Hronom. „Těmito důležitými kroky získal Nemak přístup na evropský trh, a tedy k nejdůležitějším evropským automobilovým společnostem,“ dodává Jaroslav Šulc.

Na cestě k růstu a navýšení obratu

Stejně jako ostatní firmy v automobilovém průmyslu čelila i společnost Nemak v letech 2008 a 2009 hospodářské recesi. „Některé závody v okolí  dokonce přestaly fungovat. My jsme krizi ustáli a nyní se dál rozvíjíme. V současné době jsme na dvojnásobku, možná dokonce trojnásobku objemu, který jsme dělali před krizí. Výhled do budoucna je pozitivní,“ konstatuje Jaroslav Šulc. Obrat společnosti Nemak dosáhl loni 1,4 miliardy korun, pro letošní rok společnost plánuje jeho navýšení, a to na více než 2 miliardy korun.

Nemak se rozhodl udávat směr ve svém oboru a vést celosvětový trend v automobilovém průmyslu: vytvářet komponenty z lehkých materiálů pro snížení hmotnosti vozidel. Akvizice hrály důležitou roli při uskutečnění tohoto strategického plánu. Automobilový průmysl také směřuje stále k větším úsporám nákladů. I tento trend firma zohledňuje. S ohledem na misi, kterou si společnost vytýčila, nepřekvapí, že investice vyčleňuje především na nové technologie a inovace. „Náš obor je kapitálově náročný. Většina investic je vyhrazená na nové technologie, které umožňují zlepšování a zefektivňování výrobních procesů a zvyšují kvalitu výrobků,“ dodává Jaroslav Šulc. Firma nezapomíná ani na investice, které zmírňují dopady výroby na životní prostředí a zlepšují pracovní podmínky v závodu, ve kterém nyní pracuje kolem 420 zaměstnanců.

Inovace vedou ke snižování hmotnosti

Nemak do své výroby integroval různé výrobní technologie a procesy a vyvinul velké úsilí pro optimální využití zdrojů. Nejlepší systémy ve své třídě nejen pro výrobu, ale také například pro vývoj produktu, společně se špičkovými klíčovými procesy, hrají hlavní roli v dalším rozvoji společnosti Nemak. Pro mostecký závod to znamená, že může profitovat z vývoje celosvětové sítě Nemak v souvislosti se zavedenými výrobními technologiemi GSPM (Gravitační lití do semi-permanentních forem), NDCS (Nemak Dynamic Casting System) a Rotacast. „Inovace jsou klíčem k tomu, aby firma na trhu přežila dlouhodobě. Trh se neustále vyvíjí a je potřeba reagovat na to, kam směřuje,“ podotýká Šulc. Výzkum a vývoj společnosti Nemak se zaměřuje na produkty, které zákazníkům světového automobilového průmyslu pomáhají snižovat hmotnost a zároveň zvýšit účinnost a výkon vozidel. S devíti vývojovými centry po celém světě, z nichž jsou čtyři umístěné v Evropě, má Nemak ideální pozici k plnění stále rostoucích požadavků svých zákazníků.

Zajímavostí je, že v areálu společnosti Nemak v Havrani působí i společný podnik firmy s automobilkou Daimler, pro kterou Nemak vyrábí hlavy válců motorů. „Věříme, že ze spolupráce mají prospěch obě strany. Kvitujeme například výměnu cenných zkušeností,“ uvádí Jaroslav Šulc. V současné době v areálu probíhá výstavba nové výrobní haly. Český závod Nemak tak už brzy rozšíří svoji výrobu o nové provozy. „Noví kvalifikovaní pracovníci se nám nyní hledají těžko, podobně jako dalším průmyslovým podnikům. Je to dáno především situací v českém hospodářství. O naše zaměstnance se snažíme starat. Základem je dobrý plat, možnost profesního rozvoje nebo práce na nejmodernějších technologiích,“ uzavírá finanční ředitel společnosti Nemak Czech Republic, s.r.o.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...