1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nemocnice Šumperk, a.s.

Nemocnica Šumperk 17Oceňovaná nemocnice v podhůří Jeseníků se výrazně modernizuje

Na jihozápadním okraji Jeseníků, zhruba 50 kilometrů severozápadně od Olomouce, leží město Šumperk. A tady, v podhůří nejvyššího moravského pohoří, vznikla už v roce 1896 nemocnice. O její vznik se zasloužili sami občané, kteří na ni shromáždili peníze.

Dnes je v Šumperku moderní nemocnice ve vlastnictví jediného akcionáře, který štědře přispívá k jejímu rozvoji, a tak může poskytovat kompletní lékařskou péči pro 160 až 200-tisíc obyvatel z města i okolí. „Jsem rád, že se dnes majetkové poměry v nemocnici stabilizovaly, protože například v roce 1995 byla část nemocnice převedena do vlastnictví soukromé společnosti, část vlastnilo město Šumperk a část Olomoucký kraj. To bylo velice nepřehledné. Později nemocnici převzala společnost AGEL, nicméně od roku 1995 nebyla nemocnice nikým dotována a příjmy plynuly pouze ve formě úhrad od pojišťoven, v menší míře pak za poskytované služby například privátním lékařům. I když předchozí majitelé do nemocnice také investovali, k výraznému přílivu finančních prostředků dochází až od roku 2015, kdy bylo vlastnictví nemocnice převedeno na jediného akcionáře, kterým se stal MUDr. Martin Polach, MBA. Jen za rok 2015 dosáhly investice 89 milionů, v roce 2016 bylo toto číslo ještě vyšší,“ vysvětluje ředitel Nemocnice Šumperk MUDr. Radan Volnohradský.

21 oddělení a 30 ambulancí

V nemocnici je k dispozici 438 lůžek, z toho asi 380 pro akutní ošetření pacientů, ostatní slouží jako ošetřovatelská. K dispozici je ještě 15 sociálních lůžek. Ročně v Šumperku hospitalizují kolem 20-tisíc pacientů a ambulantně ošetří na 200-tisíc lidí. Nemocnice poskytuje péči na 14 lůžkových odděleních, sedmi nelůžkových odděleních a ve 30 odborných ambulancích. Jedním z nosných lůžkových oborů je ortopedie a traumatologie. Vedle ošetření velkého množství úrazů zde ročně provádějí přes 600 endoprotetických výkonů. „Za těmito výkony k nám jezdí pacienti z celé republiky i ze Slovenska,“ dodává Radan Volnohradský. Nemocnice dále poskytuje péči ve všech základních oborech jako je chirurgie, interna, gynekologie a porodnictví (v Šumperku se ročně narodí kolem tisíce dětí). Mezi silné obory šumperské nemocnice patří i urologie, oční a otorinolaryngologie. Podle ředitele nemocnice, pacienti vedle kvalitní péče na vysoké profesní úrovni oceňují i skutečně lidský přístup personálu. „To není pro nás klišé. Chceme být nemocnicí rodinného typu, s individuálním a vstřícným přístupem k pacientům a především se spokojeným personálem,“ připomíná.

V nemocnici v současné době pracuje přibližně 120 lékařů na plný úvazek, další pak na částečné úvazky. O pacienty se stará také 350 zdravotních sester a středního zdravotnického personálu a asi 200 členů pomocného personálu. Celkem šumperská nemocnice zaměstnává kolem tisícovky pracovníků. „Nové zdravotnické zaměstnance hledáme velmi těžko. Problémy vyplývají nejen z velmi antagonisticky nastaveného vzdělávacího procesu pro lékaře i sestry, ale i z toho, že dosud nebyla nastavena síť základní péče a vyhláškový systém ji nemůže ani rozvíjet, natož budovat. Snažíme se proto nejrůznějšími způsoby motivovat zdejší rodáky ke studiu. V minulosti jsme měli navázanou velmi dobrou spolupráci se zdejší střední zdravotnickou školou, na které přednášeli naši lékaři, ale systém studia pro zdravotní sestry se změnil. Ze školy dnes vycházejí zdravotní asistenti s minimem kompetencí, a pokud se někdo chce stát zdravotní sestrou, musí absolvovat studium ve větším městě. Zpět do Šumperka už se za prací většinou nevrátí,“ uvádí Radan Volnohradský.

Nové diagnostické centrum i moderní operační sál


Kvalitní nemocnice ale nestojí jen na kvalitním personálu, důležitá je i její vybavenost. Před majitelem a managementem nemocnice stál nelehký úkol – postavit a vybavit moderní diagnostické centrum. Jeho srdcem je magnetická rezonance, později se počítá i s dalšími přístroji. Které to budou, ale ukáže až čas. V roce 2015 bylo rozhodnuto o investici, v dubnu 2016 byla zahájena výstavba nového pavilónu a od ledna 2017 začala magnetická rezonance pomáhat lékařům a sestrám s diagnostikou jejich pacientů.

Magnetická rezonance je umístěna v novém diagnostickém centru, které se nachází v třípatrové, podsklepené a moderně vybavené budově. Vedle diagnostického centra v ní budou umístěny kardiologické a gynekologické ambulance a v plánu je i mamologické centrum. I když nové diagnostické centrum je největší investicí v roce 2016, rekonstrukcí a modernizací prošel i operační sál, který je v majetku města Šumperk. Nový superaseptický sál pro ortopedické operace je vybaven nejmodernějšími technologiemi. Dílčí změny provázejí i některá další oddělení, management plánuje také zateplení některých částí stávajících pavilónů či přestavbu starých budov. Investice v hodnotě 80 milionů korun směřovaly také do přístrojového vybavení, takže nemocnice se může chlubit novými ultrazvuky, laparoskopickými věžemi či laserovou technikou.

Hned dva certifikáty kvality poskytované péče

O tom, že Nemocnice Šumperk už řadu let patří mezi kvalitní zdravotnická zařízení, svědčí i skutečnost, že v roce 2016 získala od České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví ocenění Kvalitní a bezpečná nemocnice. Úspěšně každé tři roky obnovuje od roku 2006 potřebnou akreditaci v oblasti kvality a bezpečí poskytovaných služeb. A to nebylo jediné hodnocení kvality péče. Z pohledu pacientů se v roce 2016 stala nejúspěšnější okresní nemocnicí v rámci Olomouckého kraje.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...