1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

NKT s.r.o.

NKT 21Cestou inovací v kabelovém průmyslu kráčíme od roku 1891

Kabely propojují svět už desítky let a ve 21. století by bez nich život nebyl možný. Jedním z klíčových výrobců kabelů je společnost NKT s.r.o., která má v České republice hned dva závody – jeden v Kladně a druhý ve Velkém Meziříčí.

V obou továrnách vznikají chytrá řešení, například instalační kabely usnadňující elektrikářům každodenní práci. Historie výrobního závodu v Kladně sahá až do roku 1865 a patří tak k nejstarším v Evropě. Společnost se v roce 1891 vydala na cestu nepřetržitých inovací ve vývoji kabelových řešení, která jsou páteří moderního světa dodnes. V tomto příběhu pokračuje i v současné době. K inovacím přidává také starost o životní prostředí. V poslední době se totiž podniku velmi výrazně podařilo snížit emise oxidu uhličitého.

Elektřina bez nadsázky změnila svět. Aby mohl elektrický proud osvětlovat domácnosti a podniky, neobešla se tato technologická revoluce bez kabelů. A skandinávský koncern NKT byl při tom. Od předminulého století tak vytváří životně důležitá propojení, která napájí svět energií. Pokroková technologie vyžadovala vyšší specifikace a výkon od kabelů a vodičů vytvářejících spojení. Rostoucí poptávka po výkonu byla značná a díky vytrvalé snaze o rozvoj bylo možné tuto potřebu pokrýt. Výsledkem této dlouhodobé činnosti jsou mnohá světová prvenství, díky nimž se stala společnost NKT respektovanou po celém světě.

Desítky tisíc kilometrů kabelů

Oba české závody společnosti NKT s.r.o. dnes vyrábí kompletní sortiment kabelů pro energetiku. „Dodáváme také podmořské kabely nebo kabely pro trakční a trolejové vedení. Toto portfolio mají všechny závody ve skupině NKT. Výrobě a produktům věnujeme velkou pozornost, důraz dáváme na kvalitu,“ říká jednatel a ředitel společnosti Ing. Aleš Dohanič a dodává: „Kladenský závod je větší, vyrobí kolem 27-tisíc kilometrů kabelů ročně, což odpovídá asi 51-tisícům tun. Ve Velkém Meziříčí se vyrobí 16-tisíc kilometrů kabelů, zhruba 14-tisíc tun.“

I když je výroba kabelů ve své podstatě tradiční obor, i zde je prostor pro inovace a zlepšování. V NKT se snaží primárně o to, aby svým zákazníkům – elektrikářům a technikům – usnadňovali co nejvíce práci. „To je naše hlavní přidaná hodnota. Osvědčilo se nám například zavedení vozíků s navijákem v jednom, který šetří čas při práci, protože se elektrikáři vyhnou manipulaci s těžkými dřevěnými bubny, jež se používaly v minulosti. Opomenout nesmím ani naši nejúspěšnější inovaci, a to barevnou identifikaci instalačních kabelů, kterou jsme zavedli jako první v České republice. Kabely jsme začali značit barevným proužkem – červeným, modrým a zeleným – což usnadnilo zákazníkům jejich výběr,“ dodává Aleš Dohanič. V závodě ve Velkém Meziříčí pak přišla firma s další inovací kabelů středního napětí, když začala prodávat hned tři kabely navinuté do bubnu. To spoří dopravní náklady a zároveň zjednodušuje pokládku.

Ze závodů směřují kabely do různých segmentů a oborů. Jak říká ředitel společnosti, NKT usiluje o co nejširší portfolio zákazníků. „Kabely dodáváme výrobním závodům, jako je třeba Siemens, ABB nebo Schneider Electric. Mezi našimi odběrateli jsou i velkoobchody. Důležitým segmentem je pro nás energetika, kabely od nás odebírají velké energetické firmy, jako je třeba ČEZ nebo E.ON,“ doplňuje Aleš Dohanič. Z celkové produkce míří asi 75 až 80 % kabelů na zahraniční trhy, například do Německa, Polska, Francie, Slovenska nebo do zemí jihovýchodní Evropy. Zbytek poslouží na českém trhu.

Kabely značky NKT se objevují v celé řadě projektů a staveb. Příkladem je O2 Aréna v Praze, pražské metro, kam firma dodala speciální kabely, nebo elektrárny. Mezi nimi jsou uhelné zdroje, jako jsou Tušimice, i zdroje jaderné, jako jsou Dukovany a Temelín. Krom toho zásobuje firma kabely také Letiště Václava Havla, tunely Blanka a Valík nebo pivovar Staropramen. „Z tohoto výčtu je patrné, jak je naše rozpětí velké,“ konstatuje ředitel společnosti.

Velkolepé úspory emisí

Kladenský i velkomeziříčský závod těží ze stabilního zázemí skandinávské skupiny NKT. Konkrétně následují střednědobé i dlouhodobé strategie, spolupracují s ostatními závody, vyměňují si informace a know-how. „Velkou výhodou je, že využíváme i stejné prodejní kanály nebo synergie nákupu materiálů či technologií, což je pro nás velké plus. V rámci skupiny si pak předáváme i některé produkty,“ konstatuje Aleš Dohanič. Velkým a aktuálním tématem je pro celou skupinu udržitelnost. A také v této oblasti závody v rámci koncernu kooperují. V současné době využívá NKT při výrobě silových kabelů elektřinu z obnovitelných zdrojů a díky tomu snížila příspěvek emisí oxidu uhličitého související se spotřebou energie o 66 %. To představuje 48-tisíc tun oxidu uhličitého ročně, což je ekvivalentem roční spotřeby energie v 8148 běžných domácnostech.

Pro NKT je přesun k zelené elektřině klíčovým krokem korespondujícím s globálním přechodem k obnovitelným zdrojům energií. Do projektu udržitelnosti se zapojily i oba české závody, které dohromady přispěly nejvyšším podílem úspory emisí – 35 %. „Kladenský závod ušetřil 20 % emisí, závod ve Velkém Meziříčí snížil produkci CO2 o 15 %. V roce 2019 dosáhla úspora v Kladně 9200 tun oxidu uhličitého, ve Velkém Meziříčí 7-tisíc tun,“ přibližuje čísla za Českou republiku Aleš Dohanič.

Přijdou investice a rozvoj

Podstatným tématem jsou pro NKT investice. „Každý zodpovědný hospodář se musí dívat na to, jak bude jeho firma fungovat v příštích letech. Musí hledět na budoucnost. A my to tak děláme. Například v Kladně připravujeme v příštích třech letech, v roce 2021, 2022 a 2023, nárůst investic v řádu stovek milionů korun. Konkrétní projekty už máme schválené. Jejich realizace nám pomůže ke 26-% nárůstu výroby. Nezapomínáme ani na Velké Meziříčí, tam jsme v letech 2017 a 2018 investovali velmi intenzivně, zprovoznili jsme novou linku a plně automatizovaný jeřábový systém na manipulaci s kabelovými bubny,“ uvádí ředitel společnosti. Pokud se podíváme na ekonomické výsledky, patří společnost k velkým a úspěšným podnikům. V minulém roce generovala obrat 1,3 miliardy euro. Předloni 1,4 miliardy euro. „Letos se s ohledem na koronavirovou krizi budeme soustředit na udržení tržních podílů ve všech segmentech. Chceme dosáhnout minimálně stejného výsledku hospodaření jako v minulých letech,“ konstatuje Aleš Dohanič.
To ale nebude možné bez zapojení více jak pět set stálých zaměstnanců. „Stále hledáme nové kolegy do výroby, zejména operátory a vedoucí linek. Je sice pravda, že COVID-19 poněkud uvolnil pracovní trh, ale přesto budeme i nadále investovat do HR marketingu a posilovat značku zaměstnavatele v regionech, ve kterých máme výrobní závody. Marketingové aktivity se nám dlouhodobě vyplácí, protože pak máme možnost oslovit více kandidátů a z nich si vybírat dle našich nástupních kritérií. Neméně důležitou částí je udržet naše současné zaměstnance a zde sázíme na pracovní prostředí, komunikaci se zaměstnanci, benefity a péči o zaměstnance,“ říká David Novotný, personální ředitel společnosti pro centrální Evropu. V této nelehké době společnost kvituje nasazení každého jednotlivého pracovníka. „Rádi bychom proto našim zaměstnancům a kolegům poděkovali za jejich přístup a za skvělou práci, kterou odvádí. Nejde však jen o slova, snažíme se pro ně pravidelně připravovat smysluplné aktivity a odměny. Nedávno jsme například rozdělovali dárky jako poděkování za zvládnutí situace v této době,“ dodává David Novotný.

Výhledy jsou pozitivní

I přes výzvy, které tato doba přináší, se NKT dívá do budoucna pozitivně a chystá další novinky. „Budeme se soustředit na navýšení podílu na některých trzích i v některých segmentech. Naše strategie nás dovede k naplnění těchto cílů. Jedním z kroků jsou zmiňované stamilionové investice do kladenského závodu. Do něho budeme relokovat výrobní programy ze západních zemí. To jsou hlavní rozvojové aktivity, které budeme v následujících třech letech realizovat,“ uzavírá Aleš Dohanič.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...