1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Oblastní nemocnice Příbram

Oblast nem Pribram 19Naši zkušení lékaři provádí řadu unikátních operací

Před 16 lety se Okresní nemocnice Příbram a Závodní ústav národního zdraví sloučily a tento krok přinesl řadu pozitivního – zařízení si přestala konkurovat a areály prošly nebo dosud procházejí rekonstrukcí. Oblastní nemocnice Příbram má nyní 400 lůžek, nejvíce jich spadá pod interní oddělení. Před dvěma lety tady otevřeli novou porodnici vybavenou nejmodernějšími technologiemi. „Oddělení máme zhruba tři desítky.

Vyhledávaná je například naše porodnice nebo oční oddělení. I díky lékařům se zkušenostmi z klinických pracovišť a neustálému vzdělávání našich zdravotníků provádíme mnoho unikátních operací, které nejsou v nemocnici naší velikosti zvykem,“ říká MUDr. Stanislav Holobrada, ředitel nemocnice a předseda představenstva.

Oblastní nemocnice Příbram vznikla v roce 2003 sloučením Okresní nemocnice Příbram a Závodního ústavu národního zdraví. Jak náročná byla tato „fúze“ a co všechno obnášela?

Byl to obdivuhodný počin, protože objektivně toto sloučení samozřejmě mělo smysl, ale subjektivně zde existovaly dva poskytovatelé zdravotních služeb. Jeden byl okresního formátu, druhým bylo lůžkové zařízení ministerstva zdravotnictví, tedy přímo řízená organizace vybudovaná z důvodu strategického uranového průmyslu a blízkosti věznice Bytíz. Závodní ústav národního zdraví byl protěžovaný a vždy se tak počítal mezi ta lepší zařízení. Obě nemocnice byly následně zastřešené pod jednu, ale i nadále si konkurovaly. Trvalo zhruba generaci, než se personál prostřídal a rozdíly se vyrovnaly. Už při slučování docházelo ke strategickým rozhodnutím, ve smyslu toho, že jeden areál bude zaměřen na akutní péči a druhý na následnou péči, domov důchodců a odbornosti, které nejsou ambulantního typu, a vyšetření, která se dají dopředu naplánovat.

V prvních letech po vzniku oblastní nemocnice byl zahájen rozsáhlý projekt směřující k modernizaci a racionalizaci provozu nemocnice včetně rekonstrukce budov. Můžete prozradit, jaké částky již tyto investice dosáhly? Z jakých zdrojů čerpáte finance?

Generel rekonstrukce vznikl pro celou sloučenou nemocnici kolem roku 2006. Prioritou byl první areál. Došlo k demolici starých objektů a vznikla zde nová moderní nemocnice. Vše je rozděleno na několik etap, které nejsou časově určené, záleží tedy na uvolňování finančních prostředků od Středočeského kraje, který je zřizovatelem nemocnice. Jen první etapa vyšla zhruba na miliardu korun a od té doby bylo proinvestováno dalších několik stovek milionů korun. V současné době dochází k rekonstrukci pavilonu D4. V blízké budoucnosti nás snad čeká i rekonstrukce pavilonu D2 a N a následně zbývá oddělení pavilonu I. Tím by mělo být to hlavní v prvním areálu hotové, alespoň co se týká zdravotnických provozů.

Jste akciovou společností, jejímž jediným akcionářem je Středočeský kraj. Můžete prozradit, s jakým rozpočtem hospodaříte? Využíváte kupříkladu evropské dotace a další finanční zdroje?

Rozpočet se v posledních letech pohybuje kolem jedné miliardy korun. Je důležité říci, že nemocnice má přibližně 1200 zaměstnanců a většina prostředků jde právě na jejich mzdy. Samozřejmě, že využíváme i všech možných dotačních prostředků, ať už se jedná o finance Evropské unie nebo nadační fondy. Pomocí těchto prostředků se nám podařilo nastartovat paliativní péči v příbramské nemocnici, zateplit řadu objektů a nakoupit nové vybavení pro naše zdravotníky a naše pacienty.

Daří se vám udržet dostatečný počet zaměstnanců, anebo cítíte jejich nedostatek? Pokud ano, jak jej řešíte?

Obecně je český pracovní trh s lékařskými profesemi problematický. Některých specializací je chronický nedostatek. Lékaři také často dávají přednost soukromé praxi nebo práci v cizině. V současné době je počet pracovníků dostatečný pro udržení chodu nemocnice, přesto se stále snažíme nové zaměstnance nabírat, a to především v těch nejrizikovějších oborech. Je ovšem třeba zdůraznit, že personální situace se může radikálně změnit během několika málo okamžiků a odchodem jednoho nebo dvou lékařů může zaniknout celé oddělení. Přesně to se nám stalo v létě 2017, kdy z ORL oddělení odešel primář i jeho zástupce. Jeden dostal lepší nabídku v pražské nemocnici, druhý šel do soukromé praxe. Doteď se nám nepodařilo sehnat za ně náhradu, a tak u nás během dvou měsíců zaniklo lůžkové oddělení s dlouholetou tradicí.

Jaké diagnózy nebo oblasti zdravotních problémů řešíte nejvíce? Jste rovněž „spádovou“ oblastní nemocnicí, s jakými zdravotními komplikacemi k vám lékaři posílají své pacienty?

Nejčastěji se jedná o úrazy, prudká zhoršení zdravotního stavu a pak k nám chodí samozřejmě pacienti, u kterých je třeba další diagnostika. Tím, že máme mnoho lékařů, kteří přišli z klinických pracovišť, nabízíme vysokou úroveň péče a poskytujeme všechny operační výkony, které nám umožnila k nasmlouvání zdravotní pojišťovna. Některé jsou v nemocnicích našeho typu ojedinělé.

Jakou lůžkovou kapacitou disponujete? Je dostatečná? Pod jaká oddělení spadá?

Patříme mezi nemocniční zařízení, které spadají do kategorie nad 400 lůžek. Nejvíce lůžek pak spadá pod interní oddělení. Počet se mění podle dohod s pojišťovnami. Problém vnímáme u průchodnosti lůžek, která je závislá na průchodnosti do lůžek sociální péče. Nemocnice v tuto chvíli vypracovává projekt na dům s pečovatelskou službou v areálu nemocnice, který by měl situaci vylepšit. Už nyní máme léčebnu dlouhodobě nemocných, oddělení ošetřovatelské péče a nově také lůžkové oddělení paliativní péče.

Do jakých technologií či přístrojů jste v poslední době investovali? Máte dostatečné finanční prostředky na jejich nákup?

Máme magnetickou rezonanci i pokročilé spirální CT. Aktuálně budeme vybavovat rekonstruované oddělení gynekologie, protože dva roky zpátky se povedlo otevřít novou porodnici, která disponuje těmi nejmodernějšími přístroji. Nákup nového vybavení je samozřejmě závislý na podpoře Středočeského kraje. Operační sály se pak za pomoci dotace povedlo vybavit novými laparoskopickými věžemi s 3D technologií a 4K monitory.

Jakými úspěchy se může vaše nemocnice pochlubit?

Zrovna nedávno jsme získali mezinárodní ocenění za naše iktové centrum. Velmi dobře si stojíme také v průzkumu spokojenosti Kvalita očima pacientů, kde jsme skončili nejlépe ze všech nemocnic, které zřizuje Středočeský kraj. I díky lékařům se zkušenostmi z klinických pracovišť a neustálému vzdělávání našich zdravotníků provádíme mnoho unikátních operací, které nejsou v nemocnici naší velikosti zvykem. Jedná se například o operace nadměrných tumorů, pokročilé laparoskopické operace urologické a chirurgické problematiky, operace varixů pomoci RFA (radiofrekvenční ablace), oftalmologické operace zadního segmentu oka a další.

V areálu nemocnice pořádáte různé kulturní akce, jako jsou koncerty nebo výstavy. Co vás k tomu vedlo?

Naše nemocnice pořádá každý rok hned několik akcí, které se snaží zpestřit našim pacientům dobu pobytu na lůžku nebo čekání před ordinací. Máme stálou nemocniční galerii v hlavní budově C, kde je každoročně uveřejněno několik výstav. Dále jsou to pravidelně koncerty Maranatha Gospel Choir, na jejichž vystoupení se každoročně těší mnoho lidí. Další doprovodné aktivity často organizujeme i s místními uměleckými školami a našimi dobrovolníky.

Jaké jsou podle vás největší problémy současného zdravotnictví?

Červená nit českého zdravotnictví je v jeho financování, jež je zatíženo systémem paušálních plateb, který stále zrcadlí nerovnováhu při svém vzniku. Pořád existují nemocnice, které za stejnou péči dostanou od zdravotních pojišťoven různě zaplaceno. Tato disproporce vytváří nerovnováhu, kdy část nemocnic je ekonomicky zdravých a část je v hospodářském mínusu. Dalším problémem je generační kolaps. Generace praktických a dětských lékařů stárne a péče se tak přesouvá do lůžkových zařízení. Ty na to nejsou postaveny a jsou přetěžované. Problém je i v tom, že mnoho oborů není pro mladé lékaře atraktivní. Především stále se měnícími pravidly postgraduálního vzdělávání. Problém je i dnešní doba moderních komunikačních technologií, která klade na lékaře větší nároky a vytváří větší napětí. Stejně tak je to i neustálá konfrontace s ekonomickými parametry léčby, kdy lékař je nucen přihlížet i na ekonomické možnosti léčby a nejenom na možnosti odborné. Proto mnoho z mladých lékařů odchází do zahraničí nebo do oborů, kde tlak není tak vysoký.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...