1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

OTK Group, a.s.

OTK Group 18140 let na cestě k dokonalé produkci

Úctyhodných 140 let od založení oslavila v prosinci minulého roku kolínská společnost OTK Group, která prošla mimořádným historickým vývojem od malé kamenotiskárny až po dnešního giganta polygrafického průmyslu, patřícího k největším a nejznámějším tiskárnám v Česku. Pod dobře známou značkou OTK v současnosti pracuje více než 400 zaměstnanců, kteří se v posledních letech podíleli na tržbách přesahujících hranici jedné miliardy korun.

Od Bayerky po národní podnik

Na počátku příběhu Obchodních tiskáren Kolín (OTK) byl tamní litograf Josef Ferdinand Gregor, který ke konci roku 1879 založil menší tiskárnu. O rok později nechal přepsat tiskařskou koncesi na typografa Josefa Leopolda Bayera, který začal psát historii tiskáren J. L. Bayer Kolín, lidově označovaných „Bayerka“. Nejznámějším se jeho závod stal díky výrobě nástěnných a blokových kalendářů. Po 1. světové válce se vyráběný sortiment rozšířil například o smirkový papír, účtenky, etikety na pivní a vinné lahve či obálky časopisů. Výroba v tiskárnách přetrvala i během 2. světové války a německé okupace. Protižidovské zákony však vedly k odchodu židovských spolumajitelů firmy a za odbojovou činnost bylo zatčeno a popraveno několik zaměstnanců. Po únorovém převratu v roce 1948 byla „Bayerka“ definitivně znárodněna a v následujícím roce změnila název na Obchodní tiskárny Kolín, jejichž součástí se v 50. letech staly další přidružené závody. Samotný provoz v Kolíně se dále rozšiřoval a produkce stoupala.

V 60. letech začala výroba barevných kalendářů ofsetem a poté hlubotiskem, který se používal i na tisk obalů. Záhy přibyla ještě pětibarvová rotačka a čtyřbarvový flexografický stroj a v lednu roku 1965 byl podnik určen za výrobce tiskopisů pro výpočetní techniku. Od roku 1968 OTK tiskly i samolepicí etikety. To už byla zahájena také stavba nového závodu, protože původní starý závod přestal vyhovovat požadavkům na další rozvoj výroby. Nová výrobní část byla dostavěna v roce 1976 a administrativní budova byla převzata rok na to. OTK se proměnily v automatizovanou velko-tiskárnu, která plně odpovídala vědecko-technickým trendům. Při přípravě tiskových předloh se využívalo elektronické výtažkové zařízení Magnascan, výroba kalendářů byla převedena do ucelené pracovní linky a zvýšila se i efektivita při výrobě formulářů a samolepicích etiket. Až do roku 1989 byly kolínské tiskárny známy hlavně výrobou kalendářů, etiket, potištěných obalových materiálů, formulářů pro výpočetní techniku nebo hracích karet.

Modernizace i expanze do Evropy

Zásadní změny nastaly po sametové revoluci, kdy byly tiskárny nejprve odstátněny založením akciové společnosti a v polovině 90. let plně privatizovány. V roce 1995 byla rovněž odstartována modernizace závodu doprovázená rozsáhlými investicemi do tiskových strojů a technologií, zejména do technologií pro flexibilní obaly, samolepicí a grafické etikety. První fáze intenzivního investičního programu, ukončená v roce 2001, jednoznačně ukázala, že směřování do těchto oblastí bylo správné. Potvrzovalo se to i v dalších letech, kdy byla s ohledem na vývoj a narůstající požadavky trhu v Česku a ve střední Evropě realizována druhá fáze rozsáhlých technologických investic. Mezi hlavní investice v letech 2003 až 2009 patřilo zakoupení druhého hlubotiskového stroje, několika kašírovacích strojů a automatu pro rytí hlubotiskových válců. Pořízeny byly i dva UV flexotiskové stroje, offsetové stroje nebo digitální tiskový stroj, který byl dokonce první svého druhu v republice.

Značka OTK se ovšem rozvíjela nejen modernizací strojového parku, ale zaměřovala se i na akvizice dalších společností. První z nich se v roce 2004 staly Jihočeské tiskárny, druhou „dcerou“ byly Obchodní tiskárny Hořovice, které vznikly o rok později na základě vyčlenění divize kalendářů v samostatnou společnost. Pro další období byla typická expanze na trhy střední a východní Evropy. V roce 2006 bylo založeno obchodní zastoupení OTK Deutschland v Německu, o rok později se firma rozrostla o výrobní závod OTK Print RO v Rumunsku a v roce 2008 bylo založeno obchodní zastoupení OTK Print RU v Rusku.

Úspěšný rozvoj firmy přirozeně dospěl do skupinové struktury, jejímž základním kamenem byla v roce 2009 fúze společností Obchodní tiskárny a Jihočeské tiskárny. Nástupnická společnost Obchodní tiskárny v Kolíně se transformovala v dnešní OTK Group prostřednictvím další fúze z roku 2013. Tiskárny, které jsou vlastněny českým finančním holdingem SPGroup, se nadále řadí mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v regionu. Klíčovými produkty zůstávají nápojové etikety, flexibilní obaly a samolepicí etikety.

O tom, že společnost OTK Group neustále podniká kroky na cestě k dokonalé produkci, nejlépe svědčilo uvedení nového UV flexotiskového stroje Gallus Labelmaster 440, který byl spuštěn příznačně v roce 2019, kdy firma slavila 140. výročí. Stroj s devíti tiskovými jednotkami s kombinací sušení UV a horkým vzduchem je ozdobou strojového parku společnosti, za jejímž dlouhodobým úspěchem stojí touha jít stále dopředu, vylepšovat výrobní technologie i procesy a vyvíjet nové produkty, například v oblasti tištěné elektroniky.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...