1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pfeifer Holz Chanovice, s.r.o.

Pfeifer holz 19Každý kus dřeva je originál a má svoji duši

V evropském dřevařském průmyslu se již společnost Pfeifer řadí k legendám. V těžkých poválečných letech založila původní firmu – pilu na pořez kulatiny – silná žena, která tímto činem vzdorovala dějinám a vlastnímu osudu a svůj život zasvětila vášni pro dřevo – jeho vůni a práci s ním.

Svoji oddanost a životní poslání přenesla Barbara Pfeifer na své potomky a malá rodinná firma se postupně rozrostla do podoby společnosti, jejíž produkty dnes míří do 90 zemí světa. Svým zákazníkům dodává firma dřevěné výrobky v kategoriích řeziva, hoblovaného zboží, dřevěných konstrukcí nebo bednění betonu a řada produktů si nalézá uplatnění také v obalovém průmyslu. Skupina Pfeifer má asi 2000 pracovníků, kteří jsou zaměstnáni v osmi provozovnách v Rakousku, Německu a České republice. S Radkem Peckou, jednatelem české společnosti Pfeifer Holz Chanovice, s.r.o., jsme si povídali především o produktovém portfoliu tohoto výrobního závodu.

Kořeny společnosti Pfeifer Holz Chanovice, s.r.o., sahají až do roku 1919. Jaké významné mezníky v její novodobé historii posunuly firmu kupředu a umožnily její další rozvoj?

Historie zpracování dříví má zde již více než stoletou tradici, přičemž původní zaměření bylo dlouhé roky orientováno na stavby ze dřeva a dřevěné konstrukce. V 90. letech minulého století přišla do Chanovic z Německa rodinná firma Haas, která vlastnila závod až do roku 2016. Celý areál procházel významným obdobím výstavby zejména v letech 2004 až 2008, ale po nástupu hospodářské recese v roce 2009 se rozvoj zabrzdil. Celé období vyvrcholilo prodejem podniku rodinné firmě Pfeifer z tyrolského Imstu.

Co vám přineslo začlenění do skupiny Pfeifer Group v roce 2016? Změnil se váš výrobní program, investovali jste do výrobních areálů a technologií?

Začlenění závodu do holdingu Pfeifer v roce 2016 zahájilo zcela zásadní revitalizační program nejen v oblasti technologické, ale i procesní a personální. Došlo k úplnému rozdělení společností Haas Fertigbau a Holzindustrie Chanovice, která změnila název na Pfeifer Holz. Postupně byly zavírány nerentabilní, neproduktivní a zastaralé provozy s hoblárnou a výrobou lepených nosníků, panelů a latí nebo KVH. Od převzetí chanovického podniku firmou Pfeifer bylo do dnešní doby proinvestováno v závodu okolo 90 mil. eur a investiční plány se nadále realizují i přes složitou současnou situaci, která je zásadním způsobem ovlivněna pandemií COVID-19.

Jaká je aktuální velikost Pfeifer Holz Chanovice, s.r.o., s ohledem na počet zaměstnanců a rozlohu výrobních areálů? Jak se v posledních letech vyvíjejí hospodářské výsledky?

V roce 2016, kdy byl závod začleněn do skupiny Pfeifer, zde bylo 385 zaměstnanců a v současné době u nás pracuje 480 kmenových zaměstnanců. Rozloha areálu činí 50 ha včetně rozvojových a doplňkových ploch. Od převzetí podniku společností Pfeifer se situace kontinuálně zlepšuje a firma začíná díky masivnímu revitalizačnímu programu dosahovat stále lepších hospodářských výsledků.

Jaký je v současnosti výrobní program Pfeifer Holz Chanovice, s.r.o.?

Výrobní program v současné době sestává z dřevěných výrobků pro stavebnictví a energetiku.
Konkrétně se zde vyrábí řezivo čerstvé i sušené zejména pro stavební a obalové využití, biodesky neboli třívrstvé desky s tloušťkou 16 až 60 mm o maximálních rozměrech 2,5x6 m, dále šalovací desky, peletky a elektrická a tepelná energie. V blízké budoucnosti se produktové portfolio rozšíří o hoblované řezivo. V dřevozpracujícím průmyslu je takto ucelený výrobní program velmi unikátní. Naší předností je jasné zaměření na co nejvyšší přidanou hodnotu, kterou lze této krásné a naprosto jedinečné obnovitelné surovině – tedy dřevu – dát.

Ve které z kategorií vašeho produktového portfolia spatřujete nejslibnější potenciál do budoucna? Plánujete nějaké změny ve vašem výrobním programu? 

Naše rozsáhlé produktové portfolio se velmi dobře doplňuje, stabilní potenciál vidím v sušeném řezivu, hoblovaných produktech a peletkách. Zejména hoblované produkty vyráběné jednou z nejmodernějších současných technologií – v kombinaci s plně automatickým pevnostním a vizuálním tříděním – budou v brzké době tvořit zásadní část výrobního portfolia. Spolu s největší výrobní kapacitou peletek v České republice budou tyto produkty základními pilíři hospodaření společnosti.

Provoz vašeho závodu je založený na integrované výrobě. Jaké výrobní procesy jste schopni zajistit si sami a jaké výhody či úspory vám to přináší?

Unikátnost závodu v Chanovicích spočívá v uzavřeném cyklu výroby. Třídíme a zpracováváme pilařskou kulatinu buď v celých délkách anebo dodávanou ve výřezech o délce 4 nebo 5 m. Kulatinu zpracováváme na řezivo na pořezové lince SAB zaměřené na slabší průměry kulatiny a na lince na silnou hmotu až do průměru 65 cm. Kapacita letos dosáhne při třísměnném provozu 800-tisíc m³ řeziva za rok. To následně sušíme na potřebnou konečnou vlhkost, přičemž kapacita sušení dosahuje 400-tisíc m³/rok. Řezivo po vysušení putuje do výroby biodesek, kde se kvalitnější materiál využívá v povrchových vrstvách a materiál horší kvality jde do vrstev středových. Kapacita výroby zde dosahuje 1,5 mil. m² ročně. Boční řezivo se používá na výrobu šalovacích desek a kůra a dřevní zbytky nalézají uplatnění při výrobě tepla a elektrické energie. Vedlejší produkty ze zpracování kulatiny a řeziva se používají jako vstupní surovina na výrobu peletek, kde se naše firma stane brzy největším výrobcem v ČR.

Ve vašem závodě tedy používáte nejmodernější postupy a technologie. Implementujete do výroby také prvky automatizace a robotizace?

Náš komplex nám umožňuje při nízkých dopravních a skladovacích nákladech plně využít potenciál dřeva a umístění závodu v dobře zalesněném regionu na hranici západních a jižních Čech. Dřevo je vynikající obnovitelná surovina využitelná v mnoha oblastech lidských činností, a přitom lze konstatovat, že každý kus je originál a má svoji duši. Z tohoto důvodu je plnohodnotná robotizace při zpracování velkou výzvou. Při postupné modernizaci technologií se zaměřujeme na co nejvyšší stupeň automatizace, čehož si cení i naši zaměstnanci, protože jim postupně ulehčujeme jejich práci, která se krok za krokem mění z těžké manuální dřiny na dohled nad výrobními uzly a linkami.

Jaké dřevo a jaké kvality používáte ve výrobě? Získává dřevo jako stavební materiál na popularitě?

Pro výrobu používáme smrkové dřevo dodávané z okruhu asi 100 km. Pro naše produkty lze využít zejména pilařskou kulatinu, ale jsme připraveni i na případné zpracování méně kvalitní suroviny zejména pro energetické účely. Dřevo jako stavební materiál postupně získává na oblibě, a to zejména ve formě konstrukčních panelů vhodných pro výstavbu dřevodomků a staveb občanské vybavenosti. Vzhledem k tomu, že je dřevo trvale obnovitelný materiál s minimální uhlíkovou stopou, je mu pravděpodobně předurčena skvělá budoucnost.

Jakému typu zákazníků a do jakých regionů dodáváte své výrobky?

Naše výrobky míří ve formě polotovarů do celého světa, ale pro nás nejdůležitější trhy se nacházejí především v Evropě. Vzhledem k objemu výroby, který přesahuje kapacitu domácího trhu, neustále vyhledáváme další možná odbytiště po celém světě.

Zvyšující se objem výroby a vaše aktuální hospodářské výsledky jsou dokladem úspěchu vaší firmy. Jaká strategie či priority v řízení podniku jsou podepsány pod tímto úspěchem?

Kromě moderních technologií a precizně zvládnutých pracovních procesů patří mezi klíčové hodnoty naší rodinné firmy zaměstnanci, bez jejichž práce bychom se nikdy nedostali tak daleko. V regionu na rozhraní tří okresů, který má v posledních letech minimální nezaměstnanost a poměrně nízké osídlení, je kvalitní zaměstnanec klíčovým parametrem úspěchu. Proto se systematicky snažíme o zlepšování pracovních podmínek. Firemní kultura založená na respektu, zpětné vazbě a soustavném rozvíjení dovedností pracovníků je pro nás velmi důležitá.

Naším cílem je mít pouze kmenové zaměstnance a svým přístupem a strategií ukazujeme, že jsme firma, která hledí do budoucna, a proto i pracovníky ze zahraničí bere jako domácí. Tento přístup je během na dlouhou trať, ale již přináší své výsledky. Díky kvalitní práci se podařilo zvýšit produktivitu výroby o desítky procent a tento úspěch byl korunovaný zvýšením pořezové kapacity na trojnásobek. Postupná revitalizace zaměřená i na personální oblast k nám přitahuje další a další zaměstnance, kteří chtějí pracovat v moderní společnosti s jasnou strategií do budoucna a se zaměřením na kvalitní firemní kulturu.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...