1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pierburg, s.r.o.

Pierburg 21Naše srdce bije pro váš motor

Renomovaný partner pro vývoj, přímý dodavatel celosvětového automobilového průmyslu a přední poskytovatel mezinárodních systémů bezpečnostních technologií. Společnost Rheinmetall se opírá o vysokou odbornost v základních technologiích,

které cílí na dlouhodobé trendy, rozpoznávání nových trhů s velkým potenciálním růstem a vývoj inovativních řešení pro bezpečnou a příjemnou budoucnost. Jedním z hlavních spolupracovníků společnosti Rheinmetall se zaměřeným na automobilový segment je společnost Pierburg, s.r.o., v Ústí nad Labem. Ta dodává součásti do vozidel s motory s vnitřním spalováním a v nejbližší době plánuje přesun na trh hybridních automobilů. Závod Pierburg v současnosti zaměstnává něco málo přes 300 hlavně místních lidí a v divizi Sensors & Actuators společnosti Rheinmetall je mezi 11 závody na světě. Společnost Pierburg je i díky obratu 125 milionů eur v roce 2020 významným místním zaměstnavatelem. Viceprezident společnosti Pierburg Sascha Guenther sepsal něco málo o společnosti, její historii a plánech do budoucna.

Krátká historie

Kořeny organizace Pierburg sahají víceméně tak hluboko, jako kořeny samotného automobilismu, protože už v roce 1909 společnost začínala v Berlíně v oblasti obchodu s ocelí. V roce 1928 začala společnost Pierburg vyrábět karburátory, takže součástky do automobilového průmyslu dodává už téměř století. Po akvizici skupinou Rheinmetall Group v roce 1986 se Pierburg spojila se sesterskou společností Ks Kolbenshmidt.

Na začátku 21. století společnost Pierburg zaujali příležitosti na trhu v České republice. Podle Saschi Guenthera bylo důvodů hned několik, třeba „investiční pobídky, nedaleká hranice s Německem, vysoce vzdělaní zaměstnanci s jazykovými dovednostmi a zázemí s nižšími náklady.“
Společnost Kolbenschmidt již na trhu v České republice byla, a mohla tak podpořit založení Pierburg, s.r.o., v roce 2004 tím, že jí do začátků poskytla prostory. Po tomto slibném začátku byla snaha společnosti Pierburg oceněna několika milníky, jako např.:
•    První regulační ventil výfukových plynů v roce 2007.
•    Ventil recirkulace výfukových plynů PSA EM v roce 2009 (největší podnik s jedním produktem v historii Rheinmetall Automotive).
•    Uvedení systému kvality EFQM, oceněným 4 a 5 hvězdičkami.

Produkty a zákazníci

Divize společnosti Rheinmetall Sensors & Actuators pokrývá několik produktových oblastí automobilového průmyslu, např. ovladače a škrticí ventily, systémy emisí a technologie čerpadel. Mezi produktové řady společnosti Pierburg, s.r.o., mimo jiné patří:
•    Řídicí výfukové ventily – ke zvyšování zpětného tlaku, snižování emisí a podpoře systému brzd.
•    Systémy recirkulace výfukových plynů – k řízení emisí, hluku, NOx a zvyšování spotřeby paliva.
•    Ovladače a pláště škrticích klapek – k řízení mechaniky klapek a průtoku vzduchu.
•    Sekundární vzduchové systémy – ke snižování emisí při studeném startu.
•    Moduly cívkových ventilů – k regulaci pneumatických součástí, jako třeba přepouštěcí ventily a vypínače turba.

Je zřejmé, že všechny součásti vyráběné společností Pierburg jsou komplexní, přesná zařízení. Výrobní proces takových zařízení vyžaduje pracovní sílu s odbornými dovednostmi a znalostmi, včetně (mimo jiné) svařování laserem, čištění povrchů plazmou a jejich potahování, montáž elektroniky a testování EOL funkce elektrických ventilů. Abychom tyto podrobnosti zasadili do širšího kontextu – součásti společnosti Pierburg se využívají v podstatě u všech známých výrobců automobilů nebo značek: Renault, Nissan, Dacia, Volkswagen, Škoda, Audi, Mazda, BMW, Perkins, John Deere, Caterpillar, Mitsubishi, Cummins, Iveco, Ford, PSA Group, Volvo, GM, Fiat, Lamborghini, Jaguar, Ferrari i Porsche.

Zajímá vás ocenění?

Nyní je již jasné, že Pierburg je na vrcholné úrovni výroby součástí pro automobilový průmysl. Komplexní součástky pro nejslavnější značky na světě vyrábí vysoce odborní pracovníci. Všímá si či oceňuje někdo tuto neutuchající snahu na jiné úrovni než jen co se týče zisku či obratu? Odpověď je „ano“. Během svého působení v Ústí nad Labem získala společnost Pierburg mnoho celostátních a mezinárodních ocenění.
•    Ocenění 4 hvězdiček EFQM v roce 2016
•    Ocenění 5 hvězdiček EFQM v roce 2019
•    Pravidelné hodnocení kvality obchodu (s nepřetržitým zlepšováním výsledků – 91,1 % v roce 2020).
•    V letech 2014 – 2020 získali také od klíčových zákazníků řadu ocenění jako kvalitní dodavatelé. Mezi nimi byli např. GM, PSA Group, Caterpillar, VW, Volvo, Mazda a John Deere.
Není asi překvapením, že společnost Pierburg si cení kvality nejen jako výrobního procesu, ale také v oblasti jednání se zákazníky a zaměstnanci. Společnost má veškerou certifikaci podle IATF 16949:2016, což je systém řízení kvality pro automobilový průmysl.

Dobrý zaměstnavatel a soused

Jak je z těchto certifikátů a ocenění patrné, společnost Pierburg klade velký důraz na své zaměstnance. Opět slovy Saschy Guenthera: „Klíčová motivace je naše kultura: ohleduplná a otevřená komunikace, jasné postupy, práce a přemýšlení v týmech a férové platební podmínky (výrazný nadprůměr v regionu).“ Součástí vize společnosti je: Miřte ke hvězdám, což podtrhuje programové prohlášení: „Chceme být atraktivním zaměstnavatelem, jehož zaměstnanci jsou spokojeni a společně v týmu chtějí dosahovat společných cílů.“ To je zakotveno v systémech a zásadách společnosti Pierburg pro školení a rozvoj zaměstnanců, a struktuře odměn plus bonusů jako péče o děti, životní pojištění a penzijní připojištění. Dalšími základními hodnotami jsou spokojenost zaměstnanců a vyvážení pracovního a osobního života – společnost poskytuje týden placené dovolené nad zákonné minimum.

Pokud se podíváme na zodpovědnost v širším kontextu, společnosti Pierburg a Rheinmetall se zavázali dodržovat globální rámcovou dohodu o principech a společenské zodpovědnosti, která zaujímá postoje k otázkám jako lidská práva, pracovní podmínky, sdružování do odborů a zastupování zaměstnanců. V oblasti kolem Ústí nad Labem, kde bydlí velká většina zaměstnanců společnosti Pierburg a jejich rodiny, se tento závazek projevuje v iniciativách jako podpora místního dětského domova, dobrovolnická práce v ZOO Ústí, nebo pořádání výročních vánočních trhů, kde se prodávají produkty vyráběné v chráněných dílnách.

A pak přišel COVID-19…

Stejně jako každý druhý výrobce pro automobilový průmysl (vlastně každá druhá společnost!) byla i společnost Pierburg v roce 2020 zasažena pandemií koronaviru a od té doby funguje s výrazným omezením. Nejprve musela společnost snížit stav pracovních sil a poslat zaměstnance domů za 80 % platu, výroba se snížila na minimum. I když se něco v roce 2021 zlepšilo, společnost Pierburg se teď potýká s nedostatkem dodávek, hlavně elektronických součástek. Týmy centrální logistiky a centrálního nákupu sice úzce spolupracují, zákazníci ale dopady pocítili jen v omezené míře. Navzdory tomu byly všechny závazky splněny – slovy Saschy Guenthera: „Neuvěřitelné úsilí.“

Priority společnosti Pierburg do budoucnu zahrnují neustálý pokrok technologické odbornosti, což se projeví novými smlouvami na dodávky nových technologií, jako třeba izolačních ventilů palivových nádrží (fuel tank isolation valves – FTIV) a interním zajištěním technologií jako montáž cívek FTIV a montáž krytů ovladačů. „V oblasti managementu a pracovní síly je hlavním cílem kvalita, kdy chceme v rámci EFQM prolomit hranici 600 bodů a v roce 2022 se zúčastnit Národních cen kvality ČR. Ve skutečnosti se tyto priority řídí stejnou věcí: potřebou udržovat krok s rychle se měnícím prostředím v podnikání i ve světě,“ uzavírá Sascha Guenther.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...