1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

POCLAIN HYDRAULICS, s.r.o.

poclain hydraulics 17Specialista na hydraulické pohony dynamicky roste

Poslední dva roky byly pro významného výrobce a prodejce hydraulických a hydrostatických pohonů ve znamení pozitivních změn. Firma otevřela novou halu a získala tak ke stávajícím výrobním prostorám dalších 2500 m2. Součástí nové haly je i sklad, který umožnil rychlejší vyřizování požadavků z výroby.

Nové investice plynuly také do vybavení závodu, takže firma navýšila roční výrobní kapacitu z původních asi 110-tisíc kusů motorů na 150-tisíc a přijala nové zaměstnance. V následujících letech proto očekává další růst.

Tradice od roku 1926

Zkušenosti z oblasti výroby, prodeje i servisu hydraulických a hydrostatických pohonů mezinárodní podnik sbírá už několik desetiletí. Rodinnou firmu založil v roce 1926 pan Georges Bataille. I přes prudký rozvoj si společnost dodnes udržela rodinný ráz. Klíčovým milníkem v historii podniku byl rok 1950, kdy společnost vyvinula první hydraulické rypadlo. O osm let později se k němu přidal i první hydraulický motor, který zaznamenal obrovskou poptávku po celém světě. Firma se proto v roce 1968 rozhodla, že vytvoří zvláštní hydraulickou divizi, která později získala samostatnou právní formu. Když se v roce 1985 oddělila od společníka s americkým kapitálem, začala vyvíjet motory i pro jiné aplikace, než jsou rypadla.

Tehdy to pro firmu byla velká výzva. Bylo potřeba více se otevřít trhu a zaměřit se na různé aplikace. Motor první generace vážil dnes už neuvěřitelných 150 kg. Po roce 1985 firma vytvořila motor čtvrté generace o váze 50 kg. Nezměnila se jen hmotnost, ale produkt vykazoval i vyšší kvalitu nebo delší životnost. Tyto vlastnosti společnost u svých výrobků rozvíjí dodnes. Cílem závodu je i v budoucnu vyrábět stále výkonnější, lehčí a spolehlivější motory.

Rok 1985 byl klíčový i z dalšího pohledu. Od tohoto milníku se firma začala rozrůstat po celém světě. Aktuálně provozuje síť poboček na třech kontinentech. Dodejme, že na český trh společnost vstoupila počátkem 90. let minulého století, kdy zakoupila část podniku Závody těžkého strojírenství v Brně. Nejprve v České republice zřídila obchodní pobočku, brzy ale spustila také výrobu. Ve svých počátcích podnik vyrobil kolem 200 až 300 motorů ročně. V porovnání s dnešním objemem výroby je nárůst více než markantní.

Široký záběr zákazníků

Nadnárodní zázemí přináší výrobci hydraulických motorů celou řadu výhod. Předně má díky široké síti poboček blíže k zákazníkovi, který ji snadno může navštívit. Pracovníkům firmy se také lépe spolupracuje s dodavateli, s nimiž mohou být přímo v kontaktu. K výhodám patří i to, že lidé pracují v tzv. síti. Pomáhají si, sdílí znalosti a zkušenosti a v neposlední řadě si i zdravě konkurují, což zpravidla vede k dalšímu vývoji a novým nápadům.

To, že společnost patří k jedničkám na trhu, ukazuje i portfolio zákazníků. Mezi významnými klienty najdeme společnosti zvučných jmen, jako je třeba John Deere nebo Caterpillar. Zákazníci se rekrutují z celé řady průmyslových odvětví – jsou mezi nimi výrobci silničních strojů používaných pro stavbu pozemních komunikací, stejně jako producenti manipulační techniky, vysokozdvižných vozíků nebo nakladačů. Od roku 2011 pozoruje společnost významný nárůst (asi o 300 %) v oblasti životního prostředí. Roste i trh s lesní technikou. Firma dodává například motory pro speciální kombajny, které dokážou během několika vteřin pokácet strom a zbavit ho i větví. Naopak, důlní průmysl je aktuálně v útlumu a zažívá propad, takže firmy málo investují do vybavení v tomto tradičním segmentu.

Novinky, které hýbou hydraulikou

Poclain Hydraulics věnuje každoročně zhruba 6 % ze svého celosvětového obratu na vývoj a výzkum. Přispívá tak k naplnění svého cíle – aby zákazníkovi předkládal spolehlivý produkt za tržní cenu, který bude mít nejlepší možnou mechanickou výkonnost. Pro společnost je důležitá i úzká spolupráce se zákazníkem, zejména v oblasti vývoje, jenž směřuje k cenové a výkonnostní optimalizaci s tím cílem, aby finální výrobek co nejvíce vyhovoval aplikaci, kterou zákazník používá.

Trendy v oblasti hydraulických a hydrostatických pohonů nyní směřují k prodlužování životnosti a zvyšování spolehlivosti výrobku. Novinky jsou také ovlivněné automatizací a využíváním moderních technologií. Jde zejména o to, aby produkty byly přívětivé a uživatel například na svém chytrém telefonu viděl, kolik kombajn obdělal metrů čtverečních pole nebo kolik pokácel stromů. K novinkám, které společnost nedávno představila, patří například aplikace On-Road, která prozatím nachází uplatnění hlavně na kamionech, kdy stisknutím jednoho tlačítka řidič zapne náhon na všechna kola. Současně Poclain Hydraulics na autobusech testuje systém rekuperace energie při brzdění, kdy motor energii akumuluje v zásobníku, aby ji při startu opět využil. To vede k 15 až 20-% úspoře nafty.

Dynamický rozvoj

Roční obrat společnosti Poclain Hydraulics, s.r.o., se pohybuje kolem 2,5 miliardy korun. Část zisku firma vždy investuje do svého dalšího rozvoje. Finance vkládá nejen do nákupu nových strojů nebo rozšiřování prostor, ale také i do lidí. Nedávno například investovala do nové kantýny nebo školících místností. Pro zaměstnance připravila také školící program, který je pravidelně vzdělává a zvyšuje tak jejich kvalifikaci. Ve firmě dnes pracuje kolem 350 zaměstnanců. K základním předpokladům uchazečů patří jazyková vybavenost, a to kvůli mezinárodnímu zázemí firmy. Pro společnost je důležité, aby pracovníci mohli komunikovat s kolegy v zahraničí – zavolat například do USA, Francie nebo Indie.

K benefitům, které společnost svým zaměstnancům poskytuje, se řadí například týden dovolené navíc, příspěvek na stravování, na městskou hromadnou dopravu nebo na zdravotní či penzijní pojištění. Pro své zaměstnance firma pořádá řadu akcí, jednou za rok je to například grilování, ples nebo lyžařský zájezd. Každý útvar disponuje i svým vlastním rozpočtem, který využívá k „team buildingu“. Kromě toho mohou pracovníci využít předplacenou kartu Flexi Pass, ze které lze hradit například nákup v lékárně, návštěvu wellness centra nebo masáže. Nespornou výhodou je i skutečnost, že zaměstnanci dostávají podíl na zisku, pokud se firmě daří.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...