1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Povodí Labe, státní podnik

Povodi LabeBudeme dále pokračovat ve výstavbě protipovodňových opatření

Povodí Labe se v České republice rozprostírá v celkové ploše 14 976 km2 a na českém území má řeka Labe délku 370 kilometrů. Ve správě státního podniku Povodí Labe je celkem 9 352 km vodních toků, z toho regulovaných je více než polovina, dohromady 4 532 km.

Zaměstnanci firmy se mimo jiné starají i o 196 jezů, 24 přehrad a 20 malých vodních elektráren. S tiskovou mluvčí podniku, Ing. Janou Burianovou, jsme hovořili nejen o povodních, které území spravované firmou stále častěji postihují, ale také o nejdůležitějších investičních akcích podniku, výstavbě suché retenční nádrže na vodním toku Dědina v Mělčanech na Rychnovsku či mezinárodní spolupráci.

Jaké největší škody napáchaly povodně v uplynulých letech?

Území ve správě státního podniku Povodí Labe je bohužel stále častěji postihováno ničivými povodněmi. Poslední velká povodeň v červnu loňského roku napáchala na vodohospodářském majetku škody za více než 850 milionů korun. V současné době probíhá jejich odstraňování, které je rozvrženo do několika etap s předpokladem dokončení v roce 2015.

Jsou protipovodňová opatření nejdůležitější investiční akce vašeho podniku v posledních letech?

Ano, je to tak. V současné době byla dokončena druhá etapa Programu prevence před povodněmi, který si vyžádal celkem 3,856 miliardy korun. K nejvýznamnějším akcím programu patřilo například zvýšení ochrany Jablonce nad Nisou převodem povodňových průtoků přes vodní dílo Mšeno nebo protipovodňová ochrana Ústí nad Labem na levém břehu Labe.

V létě jste podali žádost o územní rozhodnutí na výstavbu suché retenční nádrže v Mělčanech na Rychnovsku. Co je hlavním cílem stavby a kdy by mohla začít? Co bude následovat, pokud územní rozhodnutí získáte? Původně jste chtěli postavit v Mělčanech údolní nádrž. Proč se rozhodnutí změnilo?

Suchá retenční nádrž je připravována již od roku 2001, kdy byla zpracována studie proveditelnosti výstavby původně plánované údolní nádrže. Po složitém a dlouhotrvajícím procesu posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA) dospěly orgány ochrany přírody k závěru, že vhodnější variantou protipovodňového opatření v oblasti vodního toku Dědina je výstavba suché retenční nádrže (poldru). Jeho funkcí je zachycení povodňových průtoků a protipovodňová ochrana města Dobrušky a dalších sídel podél toku Dědiny až po soutok s Orlicí. Poldr v Mělčanech bude schopen zachytit asi 3 159 000 m3 vody. Zatopená plocha bude při maximální kapacitě poldru tvořit území o rozloze 55 hektarů. Hráz poldru překonávající údolí o šířce přibližně 500 m bude vystavěna asi tři kilometry nad městem Dobruška v katastrálním území Mělčany.

Tato stavba protipovodňové ochrany, která je prioritou Královéhradeckého kraje i obyvatel chráněných obcí, bude za předpokladu úspěšného získání územního rozhodnutí a následně i stavebního povolení realizována v rámci dotačního titulu ministerstva zemědělství Programu prevence před povodněmi v rámci jeho třetí etapy. V září jsme podali žádost o vydání územního rozhodnutí. Během následujícího roku by mělo dojít k majetkoprávnímu vypořádání, zpracování dokumentace pro stavební povolení a k podání žádosti o vydání stavebního povolení. Na rok 2016 je naplánováno zpracování dokumentace pro provádění stavby a výběrové řízení na dodavatele stavby a stavba samotná by měla začít v roce 2017. Současný termín dokončení poldru je naplánován na rok 2020.

Kolik elektrické energie ročně vyrobí vodní elektrárny v povodí Labe? Kolik elektráren provozujete? Budete zvyšovat jejich výkon, nebo stavět další?

Státní podnik Povodí Labe provozuje 20 malých vodních elektráren s instalovaným výkonem 6 438 kW.

Jak probíhá mezinárodní příhraniční spolupráce a co je podle vás na této spolupráci nejdůležitější?

Státní podnik Povodí Labe je dlouholetým aktivním členem Mezinárodní komise pro ochranu Labe, která v příštím roce oslaví 25 let od svého založení. Odborníkům z české i německé strany se společně daří naplňovat hlavní cíle deklarované při zrodu komise, což je umožnit užívání vody. To znamená možnost získávání pitné vody z břehové infiltrace či zemědělské využívání vody a sedimentu. Dále dosáhnout co nejpřirozenějšího ekosystému se zdravou četností druhu a trvale snižovat zatížení Severního moře z povodí Labe.

Jaký je postoj státního podniku Povodí Labe k vybudování kanálu Dunaj – Odra – Labe?

Koncepční otázky týkající se lodní dopravy jsou v kompetenci ministerstva dopravy, které k tomu zřídilo Ředitelství vodních cest. Státní podnik Povodí Labe je provozovatelem labské vodní cesty, která je součástí transevropské dopravní sítě TEN-T. Labe v úseku od státní hranice se Spolkovou republikou Německo po Ústí nad Labem je podle dokumentů OSN i EU zařazeno mezi základní úzká hrdla komerčně nesplavná. Důvodem je 40 km dlouhý úsek řeky od státní hranice se SRN, který má díky výrazné rozkolísanosti průtoků limitující význam pro splavnost a tím i efektivní využití celé labské vodní cesty z pohledu naší země. Každoročně je díky nízkým průtokům zastavena plavba v tomto kritickém úseku přibližně na tři až šest měsíců. Z tohoto pohledu je v současné době nejdůležitější realizace stavby plavebního stupně Děčín, která zajistí plné a hlavně ekonomické plavební využití labské vodní cesty.

Jaký byl hospodářský výsledek vašeho podniku v uplynulých letech? Co ho nejvíc ovlivňovalo?

V roce 2012 státní podnik Povodí Labe vykázal hospodářský výsledek ve výši 21,488 milionu korun. V roce 2013 tvořil hospodářský výsledek ale už jen 770-tisíc korun. Tento výrazný pokles hospodářského výsledku byl způsoben především vysokými náklady vynaloženými v souvislosti s odstraňováním povodňových škod vzniklých při povodni v červnu loňského roku.

Kolik v současné době zaměstnáváte pracovníků?

Ke konci loňského roku bylo v Povodí Labe zaměstnáno celkem 922 zaměstnanců, z toho 224 žen a 698 mužů. Z celkového počtu zaměstnanců jich 447 pracovalo v technickohospodářských a 475 v dělnických profesích.

Jaké jsou nejdůležitější plány podniku na další období?
 
Státní podnik Povodí Labe v současné době připravuje koncepci rozvoje podniku na období let 2015 až 2019. Velmi významnou oblastí připravované koncepce je pokračování v realizaci výstavby protipovodňových opatření v rámci dotačního titulu ministerstva zemědělství Podpora prevence před povodněmi (III. etapa). Mezi zásadní plánovaná opatření patří i výstavba výše zmiňované suché retenční nádrže na vodním toku Dědina v Mělčanech na Rychnovsku.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...