1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Povodí Moravy, s.p.

Povodi moravy 21Voda je vždy na prvním místě

Náročné projekty zaměřené na modernizace a rekonstrukce vodních děl jsou jednou z hlavních priorit Povodí Moravy, státního podniku, který jen za loňský rok zrealizoval investiční akce v rekordní hodnotě přes 1,2 miliardy korun. Původně plánovaný rozsah oprav a investic se podařilo zachovat i navzdory složité epidemické situaci a omezením průmyslu. A to především díky úsporným opatřením a programům. „Z organizačního pohledu byl loňský rok úspěšný.

Jsem rád, že tým pracovníků Povodí Moravy je stabilní a že zaznamenáváme zájem pracovat pro náš podnik. Z hlediska povinností pro nás vždy byla, je a bude klíčová správa více než 11-tisíc kilometrů vodních toků a také investiční akce zaměřené na modernizaci a rekonstrukci vodních děl na nich vybudovaných. Podle předběžných výsledků jsme loni realizovali opravy v hodnotě 285 milionů korun a celkově investovali rekordních 1,2 miliardy korun,“ říká na úvod rozhovoru MVDr. Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy, státního podniku se zhruba 740 zaměstnanci, kteří se starají o provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů na území o rozloze 21 133 km². Kromě 29 významných vodních nádrží, 139 malých vodních nádrží a 1100 kilometrů protipovodňových hrází spravují také jezy, stupně, plavební komory i malé vodní elektrárny.

Které investiční akce se podařilo dokončit během minulého roku a na kterých dál pracujete?

V roce 2020 jsme dokončili řadu významných projektů jako například rozsáhlé rekonstrukce velkých vodárenských nádrží Boskovice a Koryčany. Dále to bylo dokončení rozhodující části tzv. II. B etapy protipovodňové ochrany Olomouce či revitalizace vodních toků, kde bych vyzdvihnul odbornou i širokou veřejností velice pozitivně hodnocený projekt napojení odstavených ramen Dyje. Z toho máme velkou radost stejně jako z následného ocenění v prestižní soutěži „Adapterra Awards“. Co se týče aktuálních projektů, probíhá výstavba protipovodňové ochrany Olomouce, Kunovic či Uherského Brodu. Připravujeme také modernizaci vodní nádrže Letovice a pokračujeme mimo jiné v rozsáhlé revitalizaci řeky Bečvy u Skaličky, kde se chystá také strategický projekt v rámci protipovodňové ochrany. Paralelně s tím se realizuje příprava klíčového projektu, který má významně posílit vodní zdroje ve Zlínském kraji, a to je nová vodárenská nádrž Vlachovice.

Dlouhodobým tématem nejen pro vodohospodáře je zejména sucho. Jaký postoj k této problematice zastává Povodí Moravy?

Na sucho z vodohospodářského hlediska mysleli již naši předci, po kterých nám zůstaly soustavy nádrží, umožňující dodávat surovou vodu vodárenským společnostem k zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Bez existence těchto nádrží by obyvatelstvo z 50 % nemělo přístup k pitné vodě. Nádrže ovšem zabezpečují i další účely, jako jsou odběry pro závlahy, průmysl či využití k rekreaci. Zajišťují také minimální ekologické průtoky v tocích k udržení života v navázaných ekosystémech nebo zřeďují vyčištěné odpadní vody. Preventivním opatřením před suchem je akumulace vody v nádržích v době, kdy je jí dostatek, tedy ještě před příchodem sucha. Společně se zajištěním dostatečně vydatných vodních zdrojů provádíme revitalizační opatření, která vedou ke zlepšení kondice krajiny a posílení její funkce zadržet vodu. Loňský rok nás přesvědčil, že nesmíme zapomínat ani na druhou stranu téže mince a tou jsou povodně, po suchu druhý hydrologický extrém. V období od června do října jsme především v horní části povodí Bečvy i na dolním povodí řeky Moravy zažili celkem tři povodně, které dosáhly druhého a třetího stupně. Z toho dvě povodně přišly na podzim, který vždy představoval z povodňového hlediska poměrně klidné období.

Někdy se zdá, že z „boje se suchem“ se stává až ideologický spor, zda jít cestou tzv. přírodě blízkých řešení, nebo robustních technických opatření. Co si o tom myslíte?

Je velká škoda, že se tato problematika řeší a často i prezentuje formou „buď, anebo“. My od počátku říkáme, že je třeba obojí, a to co nejdříve. Z mokřadů a tůní, které často v létě vysychají, lidem vodu do domácnosti nepřivedete, stejně tak současná krajina ztrácí schopnost vodu přirozeně zadržovat. My řekám vracíme původní charakter, realizujeme přírodě blízká opatření a revitalizujeme řeky v povodí Moravy v místech, kde jsou taková řešení možná. Je ale důležité mít na paměti, že v osídlených oblastech není možné dělat stejná opatření jako v krajině. Podobné přírodě blízké úpravy jsou součástí komplexu opatření a musejí být prováděny v souladu s opatřeními pro posílení vodních zdrojů. Bez nich postrádají smysl, neboť nenahrazují vodní zdroje. Proto jsme přesvědčení, že oba typy opatření, jak revitalizace, tak nové akumulace, musejí probíhat současně. Jen tak se můžeme vrátit k vodnímu blahobytu, na který jsme dlouho byli zvyklí.

K výměnám názorů dochází i ohledně obřího projektu Dunaj-Odra-Labe, který zasahuje do Povodí Moravy. Bude mít skutečný přínos, nebo je rozumnější napřít síly jiným směrem?

Co se týče konkrétních opatření a kanálu D-O-L, úloha státního podniku Povodí Moravy bude čistě odborná. To znamená, že jakožto vodohospodáři budeme hájit především zájmy správného hospodaření s vodou. V případě, že vláda na základě závěrů studie proveditelnosti rozhodne o realizaci, co do významu určitě nejen českého, ale i evropského projektu, poskytneme veškerou naši odbornou spolupráci tak, aby projekt negativně neovlivnil protipovodňovou ochranu obcí a měst, odtokové poměry a samozřejmě také kvantitu a kvalitu vody v dotčených povodích.

Řeky a vodní díla patří mezi vyhledávané turistické cíle. Jaký význam má turistika v Povodí Moravy a která místa jsou nejnavštěvovanější?

Obliba rekreace u vodních nádrží i řek vytváří v dnešní době velký prostor pro to, jak jednoduše a přirozeně k problematice vody a hospodaření s vodou přilákat velké množství lidí, od nejmladších až po dospělé, a probudit v nich zájem o poznání významu vody v krajině. Z hlediska návštěvnosti patří k nejnavštěvovanějším vodním nádržím v naší správě zejména Vranov, Nové Mlýny, Brno, Luhačovice, Bystřička a Plumlov. Na všech těchto nádržích se aktivně zapojujeme do zlepšování podmínek pro rekreaci, a to jak z hlediska kvality vody, kdy podporujeme kroky vedoucí ke zlepšování kvality vypouštěných odpadních vod, tak z hlediska rozvoje infrastruktury. Rekreační destinací číslo jedna v našem povodí však zůstává Baťův kanál, který sahá až na Slovensko do Skalice. Tato významná vodní cesta, která patří mezi naše rekreační a volnočasové priority, neznamená pouze plavbu, ale i nespočet zajímavých míst v okolí. Proto jako správce Baťova kanálu zaměřujeme řadu investičních akcí právě na podporu plavby a rozvoj této vodní cesty.

Ve kterých oblastech vidíte hlavní výzvy pro celkový rozvoj Povodí Moravy?

Rok 2020 jasně ukázal, že hydrologické extrémy se budou střídat. Po epizodě sucha přijdou přívalové deště, které způsobí povodně. Tomu je třeba čelit. Našim úkolem tedy bude zajistit v potřebné kvalitě dostatek vodních zdrojů a současně chránit obyvatele měst a obcí na našem území před povodněmi. V rámci těchto úkolů se chceme zaměřit na odbornou diskusi o vodních nádržích optikou vodního hospodářství, limnologie i vodárenství. Málokteré téma je ve společnosti tak citlivě vnímáno jako právě vodní nádrže. Proto chceme s odbornou veřejností projednat, jaký je očekávaný scénář vývoje klimatických změn a jaké jsou perspektivy při péči o vodní nádrže. Jde nám také o zajištění kvality akumulovaných vod, o skutečný význam vodních nádrží v době sucha i za povodní, o plánování a přípravu nových vodních nádrží v územích s nedostatkem vodních zdrojů, nebo naopak v místech, kde nejde protipovodňovou ochranu zabezpečit přírodě blízkými opatřeními. Zkrátka nezapomínejme, že voda je vždy na prvním místě.

Průmysl Dnes

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...