1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pozemní stavitelství Zlín, a.s.

pozemni stavitelstvi zlin 17S ohledem na akvizice rozšiřuje své portfolio i počet zaměstnanců

Akciová společnost Pozemní stavitelství Zlín realizuje zakázky po celé České republice. Hlavní stavební činnost doplnila o další související služby, ať už o pomocnou stavební výrobu, zemní práce, nákladní dopravu, výrobu betonových prefabrikátů ve dvou panelárnách, výrobu a montáž armovací oceli nebo půjčovnu mechanizace.

Kromě toho společnost vlastní podíly v dalších stavebních firmách. O vývoji ve firmě i situaci na stavebním
trhu jsme hovořili s Ing. Miroslavem Lukšíkem, generálním ředitelem společnosti Pozemní stavitelství Zlín, a.s.

Na trhu působíte od roku 1992. Jak se vaše firma vyvíjela a jakých úspěchů jste dosáhli?

Akciová společnost Pozemní stavitelství Zlín navazuje na tradici dřívějšího státního podniku, jehož bohatá historie
sahá až do roku 1949. Podnik vždy patřil k lídrům českého stavebnictví. V novodobé historii prošla společnost dynamickým vývojem, který se nezastavil ani v období hospodářské recese, jež nejvíce ze všech oborů postihla právě stavebnictví. Co se týká úspěchů, například v roce 2009 byla naše společnost oceněna titulem Stavební firma roku 2009, který uděluje Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR. V následujícím roce naše firma dosáhla nejvyššího stupně ratingu AAA prestižního hodnocení ČEKIA Stability Award. Společnost se pravidelně umisťuje v soutěži „ČESKÝCH 100 NEJLEPŠÍCH“ i v soutěži Stavba roku Zlínského kraje. Lze konstatovat, že naše firma se dynamicky rozvíjí, což dokazuje jak nárůst investičního majetku za posledních 7 let, tak množství realizovaných i připravovaných akvizic. Dříve čerpané úvěry byly splaceny, veškerý provoz společnosti, včetně jejích investic, je financován z vlastních zdrojů.

Zabýváte se hlavně výstavbou bytových a rodinných domů, jejich rekonstrukcí i zateplováním budov. Co ve vašem portfoliu zakázek tvoří největší část?

Pro stavební firmy je zcela přirozenou záležitostí rozmanitost realizovaných staveb a výsledkem jejich činnosti je
téměř vždy atypické dílo. Také Pozemní stavitelství Zlín, a.s., realizuje stavby různého charakteru, nejen stavby pro
bydlení, ale také stavby průmyslové, stavby občanské vybavenosti i stavby inženýrské nebo dopravní. Provádíme
i rekonstrukce objektů, včetně památkově chráněných, nebo kompletní odstranění objektů, které již dosloužily. V rámci vlastnické skupiny dochází k určité specializaci, a to zejména dceřiných společností, avšak cílem je vždy poskytnout zákazníkovi komplexní službu. Portfolio našich zakázek je opravdu široké. Zahrnuje revitalizace stávajícího bytového fondu, bytovou výstavbu, optimalizaci spotřeby energií a snížení energetické náročnosti budov, výstavbu průmyslových areálů, sportovně-rekreačních areálů i výstavbu autosalonů. V neposlední řadě se zabýváme také rekonstrukcemi objektů občanské vybavenosti nebo staveb vodohospodářského charakteru a realizujeme vybrané prvky ÚSES (Územní systém ekologické stability).

Můžete představit vaše klíčové za-kázky z poslední doby?

Dlouhodobě se podílíme na revitalizaci areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, kde jsme postupně od roku 2012 realizovali ve třech etapách revitalizaci, tzn. snížení energetické náročnosti některých zdravotnických pavilonů. Podílíme se na výstavbě výrobních hal v rám ci rozvoje firem, jako je Chropyňská strojírna, Berndorf Bäderbau v  Bystřici nad Olší nebo Continental. Za více než 100 milionů korun jsme realizovali výstavbu Vědeckotechnického parku SVÚM, a.s. Zabezpečujeme jednotlivé etapy výstavby průmyslového areálu firmy TECHNIEK AWL CZ Kvítkovice pro holandského investora Nobel Aktief B.V., přičemž se v současnosti připravuje výstavba už třetí výrobní haly. Specifickými stavbami byly zakázky z oblasti automobilového průmyslu, například nástavba autosalonu BMW ve Zlíně za 42 milionů korun nebo výstavba areálu MAN Truck Bus Center Postřižín za 50 milionů korun, stejně jako v současnosti prováděná rekonstrukce autosalonu VW Ostrava.

Jaké zajímavé projekty jste realizovali v oblasti bytové výstavby nebo občanské vybavenosti?

Je jich také mnoho. Vybudovali jsme například řadu bazénů, venkovních i krytých, za více než 250 milionů korun. V pozici generálního dodavatele stavby jsme realizovali veřejný sportovně-společenský areál v Otrokovicích v ceně 58 milionů korun. Prováděli jsme rekonstrukci kina Nadsklepí v Kroměříži nebo přístavbu a nadstavbu kulturního domu ve
Frýdlantu nad Ostravicí. Mezi nedávno realizované významné stavby v oblasti bytové výstavby se řadí víceúčelový dům ul. Hradební v Uherském Hradišti, bytový dům v Praze Lysolajích, polyfunkční dům ve Vsetíně, bytový dům s 80 bytovými jednotkami v Kroměříži a další. Široké spektrum realizovaných zakázek doplňují také vodohospodářské stavby.

Jak se vám daří získávat nové zakázky?

Získání veřejné zakázky závisí, vzhledem ke stále využívanému kritériu nejnižší nabídkové ceny, především na  úspěšném stanovení cenové nabídky, což se ve většině případů rovná přímo loterii. Privátní zakázky získáváme  prostřednictvím osobních kontaktů s potenciálními investory, dlouhodobou spoluprací při projektové a legislativní přípravě těchto zakázek a především snahou udržet si přízeň stávajících zákazníků. S privátními zákazníky také lze při zpracování nabídky o „poměru“ ceny, úrovně standardů a kvalitativních parametrů stavby jednat.

Pocítili jste krizi v uplynulých letech? Jak vidíte situaci do budoucna?

Hospodářská krize, která stavební obor ještě stále trápí, se projevila především silně „degradovanými“ cenami stavebních prací a markantním úbytkem pracovníků v oboru, především řemeslníků. Vše je ještě umocněno nevyhovujícím školským systémem, jenž svým nastavením nevytváří podmínky ani pro generační obměnu pracovníků. V oblasti pozemního stavitelství, ve kterém společnost Pozemní stavitelství Zlín, a.s., působí, očekávám v tomto roce mírný růst stavební produkce. Přes tento vývojový trend bude i nadále trvat až zbytečně vyhrocený konkurenční boj
spojený s praktikou nepřiměřeně nízkých nabídkových cen, ze kterých sice mohou investoři částečně těžit, avšak
také na ně doplatit v oblasti kvality staveb.

Jak se vám daří získávat nové zaměstnance?

V současnosti ve skupině Pozemní stavitelství Zlín, a.s., pracuje asi 370 zaměstnanců. Přijímání nových pracovníků
se nezastavilo ani v období kriticky nízké poptávky po stavebních pracích. Z důvodu citelného nedostatku vhodných pracovníků se ale nedaří zabezpečit plánova né navyšování počtu zaměstnanců. Snažíme se alespoň o doplnění
zaměstnanecké základny v rozsahu přirozené fluktuace, a to i formou akvizic nových společností, které jsme
si vytipovali. Současně se snažíme udržet si především kvalitní a mladé zaměstnance.

Jak se vyvíjely tržby společnosti v uplynulých letech?

Konsolidované tržby naší skupiny zůstávají v posledních třech letech přibližně na úrovni kolem jedné miliardy korun. Podíl vedlejší stavební výroby na celkových tržbách v posledním roce klesl z 9 na 5 %. Uvedený pokles souvisí především se strukturou realizovaných zakázek. Naopak tržby z nestavební činnosti, jako jsou pronájmy, prodej materiálu, výrobků a zboží nebo provoz ubytoven, postupně rostou a představují dnes přibližně 10 % z našich výkonů.

Jakou byste si přál vidět společnost za tři až pět let? Co je vaším cílem ve střednědobém horizontu?

Samozřejmě, že permanentně ana lyzujeme situaci, odhadujeme směry a tendence vývoje oboru, celospolečenského
vývoje a potažmo požadavků zákazníků, kterým se snažíme přizpůsobit. Obavy ve mně vyvolává neustále se zvyšující napětí v rámci světové ekonomiky, které může mít negativní vliv také na stabilitu hospodářského prostředí v České republice. Problém vidím i v nedostatku kvalifikované pracovní síly. Ochota mladých lidí pracovat manuálně vychází z nízké společenské prestiže těchto prací, včetně jejich nedostatečného ohodnocení. Řešení vidím zejména v zásadní
reformě celého školského systému. Ve střednědobém horizontu předpokládám další rozšíření skupiny především v Praze, posílení stavu kmenových pracovníků u mateřské společnosti i u dceřiných firem. Dále očekávám rozšíření výrobního programu v rámci skupiny v oblasti provádění průmyslových a speciálních betonových podlah i  monolitických betonových konstrukcí.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...