1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PRAKAB Pražská Kabelovna, s.r.o.

Prakab 16Slavíme 100 let věrnosti jednomu místu i produktu

Mezi české průmyslové podniky s velmi pevnými kořeny a bohatou historií bezesporu patří na přední místo společnost PRAKAB Pražská Kabelovna, která si letos bude připomínat úctyhodné 100. výročí od svého založení.

Přestože se v průběhu let mnohé změnilo, to zásadní zůstává. Firma z pražské Hostivaře stále sídlí ve stejném areálu a pořád se zaměřuje na výrobu nejrůznějších typů kabelů, které se uplatňují zejména v projektech zákazníků z odvětví energetiky, železniční dopravy a stavebnictví. „Sto let je pro naši firmu samozřejmě velice významný milník. V letošním roce se proto budeme hodně soustředit na historii a připomínat si ji například prostřednictvím velkých osobností z období počátků elektrifikace, které jsou s námi spojeny. Vždyť přímým zakladatelem firmy byl úspěšný průmyslník Emil Kolben a v dozorčí radě byl svého času slavný český vynálezce František Křižík. Můžeme tedy říct, že celý vývoj využívání elektrické energie v průmyslu i v dálkovém vedení je úzce spjatý právě s naší firmou,“ říká Tomáš Zieschang, generální ředitel společnosti PRAKAB Pražská Kabelovna.

Unikátem je podle něj i fakt, že firma bez přerušení podniká v hostivařském areálu, kde ji v roce 1921 založil Emil Kolben. A to ve spolupráci s majiteli rakouského podniku Schwechater Kabelwerke GmbH (SKW), kteří se shodou okolností stali opětovnými vlastníky pražské kabelovny v roce 1992. „Můžeme být hrdí, že naše výroba obstála i navzdory dobám velkých krizí, jako byly světové války nebo zestátnění komunisty po roce 1948. Fakt, že máme stoletou historii na jednom místě, je velkým závazkem i důvodem vše patřičně oslavit a na předchozí etapy navázat,“ pokračuje generální ředitel s tím, že rok 2021 zkrátka bude rokem značky PRAKAB.

Náročný, ale dobrý rok 2020

Firma si totiž bude výročí připomínat průběžně po celý rok, i když hlavní oslavy plánuje na podzimní období. Počítá se například s vydáním knihy nebo s programem pro veřejnost včetně dnů otevřených dveří. „Vzhledem k různým opatřením kvůli pandemii ještě nevíme, co přesně si budeme moci dovolit. Proto všem doporučuji, aby sledovali média, kde se potřebné informace včas objeví. Jinak oslavy, které budou probíhat v našem areálu, kde máme historické budovy z roku 1921, prozatím připravujeme v maximální míře,“ vysvětluje Tomáš Zieschang, se kterým jsme plynule přešli k tématu pandemie koronaviru, tedy globálního faktoru, který výrazně ovlivnil (nejen) průběh minulého roku. „Musím říct, že navzdory pandemii jsme se ocitli v docela komfortní situaci, za kterou vděčíme hlavně spolupráci se strategickými zákazníky na trzích střední Evropy. Jsou to například významné státní nebo městské energetiky a další klíčové infrastruktury jako třeba dráhy a dopravní podniky, které musejí bezproblémově fungovat za všech okolností. Těžíme z toho, že jsme jako dodavatel součástí energetické sítě, což nás velmi zavazuje, protože také musíme být v nepřerušeném provozu,“ zdůrazňuje generální ředitel společnosti PRAKAB Pražská Kabelovna, která vlny pandemie zvládla s naprosto minimálními dopady na výrobu a dodávky produktů zákazníkům. „Díky tomu jsme u nich získali obrovský kredit. Zakázky, jejichž počet byl v roce 2020 větší, než jsme v začátku pandemie čekali, jsme museli zvládnout s relativně malým počtem lidí. Došlo u nás totiž již v roce 2019 k redukci počtu zaměstnanců ze 360 na současných zhruba 300 kmenových pracovníků, kteří nyní tvoří sice o něco menší, ale zato stabilní a spolehlivý mančaft,“ navazuje Tomáš Zieschang, který na základě výsledků hodnotí rok 2020 jako standardní a dobrý s obratem na úrovni kolem 3,5 miliardy korun.

Z hlediska pocitů a odpovědnosti generálního ředitele už však volí jiná slova, protože pandemie samozřejmě zasáhla i do života a chodu firmy a jejích zaměstnanců. Loni na jaře podle něj přišel velký šok, který i průmyslové podniky napříč světem postavil před zcela nové rozhodování, jak dál v situaci, kdy se protiepidemická opatření a ochrana zdraví zaměstnanců stavěla před finanční plány a výsledky. „Poměrně rychle jsme si řekli, že se musíme především dohodnout s našimi zákazníky, z nichž většina nás označila za strategické dodavatele a vydala k tomu i patřičné dokumenty. Díky tomu jsme se uklidnili a plně se soustředili na plynulý chod výroby a na včasné dodávky,“ upřesňuje generální ředitel společnosti PRAKAB Pražská Kabelovna, která také zavedla rozsáhlá opatření, aby eliminovala výskyt nákazy. Ta nakonec v rámci podzimní vlny přímo nebo nepřímo postihla pouze menší, zhruba desetičlenné, skupiny zaměstnanců.

Trendem zůstávají nehořlavé kabely

Společnosti se v minulém roce opětovně dařilo ve stále rostoucím segmentu nehořlavých kabelů, kde dominují kabely skupiny PRAFla s řadou speciálních vlastností. Jednodušší z nich byly vyvinuty tak, aby v případě ohně splňovaly požadavky na tepelnou odolnost, vznětlivost a uvolňování nebezpečných látek. Pokročilejší skupina kabelů je schopna udržet si navrženou funkci v případě ohně po určitý časový úsek. Značka PRAKAB tak patří do úzkého okruhu evropských výrobců, kteří dokážou na základě dlouhodobého vývoje nabízet takto komplexní bezpečnostní řešení. „Požadavky na požární bezpečnost rostou ve všech odvětvích, takže naše kabely jsou více vyhledávané. Jsem přesvědčen, že díky širokému portfoliu a kvalitní připravenosti, musíme být na trzích úspěšní,“ domnívá se Tomáš Zieschang. Za velmi prestižní považuje dodávky bezpečnostních kabelů například pro metra v Praze a Vídni. V obou metropolích se kabely z Hostivaře používají tradičně, ale novinkou je dlouhodobá zakázka na přestavbu vídeňského metra, které bude pochopitelně vyžadovat také kilometry nových bezpečnostních kabelů. Jejich produktové varianty se nedávno uplatnily i při výstavbě nového pavilonu nemocnice v Českých Budějovicích nebo na projektech kancelářských budov v Německu.

Vzhledem k příznivému vývoji v klíčových odvětvích společnost PRAKAB Pražská Kabelovna zůstává nadále věrná svojí strategii a nové příležitosti nehledá. Konstantní přístup zachovává také v oblasti investic, které se i v letošním roce budou pohybovat na obvyklé úrovni 100 milionů korun. „Zaměřujeme se hlavně na kvalitní měřicí zařízení, která potřebujeme pro zpřesnění výroby na našich linkách. Jde nám jak o úspory materiálu, tak o technické parametry kabelů. Zatímco v roce 2019 jsme sáhli k redukci nepřímých pracovníků, nyní se v rámci zvyšování produktivity zabýváme úsporami materiálu,“ sděluje generální ředitel, podle kterého oproti minulosti vzrostou ještě investice do komunikačních technologií. To je další z dopadů pandemie, která mimo jiné zvýšila podíl online práce z domova.

A jaké jsou celkové firemní plány pro jubilejní rok 2021? „Určitě chceme udržet příznivý trend. Uvědomujeme si, že je třeba co nejvíce vycházet vstříc zákazníkům, kteří v nás vidí spolehlivého partnera. Právě na tom chceme stavět a zákazníky dál maximálně uspokojovat kvalitou výrobků i pravidelností dodávek. Jak se ukázalo, v některých situacích je to velmi náročné, ale přesto se domnívám, že navzdory zdravotním rizikům pandemie nečelíme výrazné krizi. Jde spíše o celosvětovou paniku a zmatek, který je nebezpečnější než samotný koronavirus. Věřím, že vše brzy pomine a že se podaří nastavit opravdu rozumná, ověřená a čitelná pravidla, podle kterých se budou mnohem snadněji řídit rodiny, firmy i ekonomiky jednotlivých zemí,“ dodává Tomáš Zieschang.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...