1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, s.r.o.

Prakab 16Soustředíme se na tradiční obory a inovujeme

Letos oslavila sté narozeniny a ačkoli poslední měsíce nebyly snadné, zůstává vedení společnosti PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, s.r.o., optimistické. Firma je nadále věrná svým tradičním oborům a usiluje o inovace a neustálé zlepšování produktů. „To nás žene vpřed. Chceme špičkovou kvalitu. O zakázky teď nouzi nemáme. Jedinou starost nám dělá nedostatek materiálu a nárůst cen. S tím se ale musí vypořádat všechny průmyslové podniky,“ říká v rozhovoru Ing. Tomáš Zieschang, Ph.D.

Už nějakou dobu fungují výrobní podniky alespoň v trochu běžném režimu. Jak se vám podařilo vrátit se k normálu po sérii lockdownů a karantén?

Složitý byl hlavně návrat lidí z home officů, ten přechod z jedněch vyjetých kolejí do druhých. Rodiče s menšími dětmi nevěděli, jak to bude se školkami a se školami a jak vše skloubí s pracovními povinnostmi. Obecně pak platí, že letošní rok není vůbec standardní. Ale řekl bych, že to ve firmě zvládáme. A myslím si, že si to zase sedne, vše se uklidní.

K tomu všemu ještě zdražují materiály a jsou potíže v dodavatelském řetězci. Jak to řešíte?

Tohle je pro nás vlastně daleko náročnější než doba pandemie a lockdownů. Dokonce si teď klademe otázku, do jaké míry vše souvisí s pandemií. Zda to náhodou není tak, že kolabuje systém klasických obchodních hodnot našeho globálního světa. Soustavně bojujeme s cenami, s jejich růstem, s nedostatkem nejrůznějších materiálů. A začínají chybět i docela běžné věci. Vše řešíme intenzivně. Sháníme materiál po celém světě a docela se nám to daří. Když od toho problému odhlédnu, tak je to zajímavá zkušenost. Nicméně, rádi bychom se věnovali výrobě, svým projektům, inovacím, tomu, co umíme.

Nejde ale jen o materiál. Problémem začínají být i ceny energií.

No právě. Víme, že se to týká všech, ale to není žádná útěcha. Musíme nyní řešit otázku, zda zdražení energií můžeme přenést do ceny našich výrobků. A zda si je pak vůbec bude moct někdo koupit. Situace je velmi nejasná. Musíme ji řešit ze dne na den, podle toho, jak se vyvíjí.

To určitě není snadné. Budoucnost se pak jeví pochmurně. Nebo ne?

Je to výzva. Naštěstí zájem o kabely je veliký. Až na některé specifické obory, jako je automobilový průmysl nebo výroba letadel, tak vše jede na plné obrátky. Spíše máme co dělat, abychom poptávku zákazníků uspokojili. Nadále probíhá vývoj, ten nezastavíme, to ani nejde. Ale nerad bych mluvil o výrobě kabelů obecně, tento obor je rozsáhlý a my se soustředíme zejména na naše tradiční segmenty, jako je energetika, železnice, stavebnictví, výroba nehořlavých a bezpečnostních kabelů.

Oblast kabelů se velmi rozvíjí. Jaké jsou trendy?

Vyvíjí se nové materiály, důraz je kladený na kvalitu. Jde o to, aby kabely hodně vydržely, nebyly reklamace. Současně je vidět ještě jeden trend, a to požadavky na výrobu kabelů, které zatím nikdo neviděl. Jsou to hybridní kombinované kabely s celou řadou funkcí. My naštěstí máme inovační oddělení, které se vývojem intenzivně zabývá a v podstatě jsme schopni si i hodně věcí odzkoušet, máme vlastní laboratoře, spolupracujme s vědeckými institucemi, školami, s dodavateli materiálů. Na technologické potřeby a inovace tak umíme dobře a aktivně reagovat.

Velkým tématem jsou energetické sítě a zelená energie. Jaké požadavky mají odběratelé na tyto kabely? A jaký vývoj v této oblasti očekáváte?

Energetika je jedním z našich tradičních oborů. Pohybujeme se v segmentu nízkého napětí, tedy do 1 kW. Řeší se hlavně to, jak nově propojit všechny zdroje – tradiční elektrárny i výrobny obnovitelných zdrojů, solární panely, větrné elektrárny. Tuto síť je pak třeba nejen propojit, ale také regulovat a řídit. Proto se čím dál častěji skloňují pojmy, jako je inteligentní síť nebo inteligentní kabel. V tom vidíme velký potenciál do budoucna. Kabely nepovedou jen elektrickou energii, ale budou mít schopnost vést informaci o regulaci sítě.

Chystáte tedy investice do nových technologií a inovací?

Bez toho by to ani nešlo. V továrně investujeme pravidelně každý rok. Musíme, obor nás k tomu sám vybízí. Nepolevili jsme ani v době pandemie. V podniku se například nyní soustředíme na digitalizaci měření a přesnost výroby, protože pracujeme s tradičně drahými materiály a po všech těch zdražováních jsou nyní super drahé. Úspory jsou proto žádoucí. Snažíme se také minimalizovat odpady nebo spotřebu umělých hmot. I to souvisí s vývojem nových kabelů.

Jednou z vašich velkých investic je také výstavba nové haly v Praze. Jaké s ní máte plány?

Máme v Hostivaři tradičně velký pozemek a jeho část byla zastavěná starými halami, kůlnami, sklady, garážemi. Nijak se nevyužívaly, neměly žádnou památkovou hodnotu. Klasický brownfield. Zbourali jsme je, pozemek jsme vyčistili, sanovali. Nyní tam stavíme moderní průmyslové haly, které jsou koncipované jako haly pro drobnou výrobu a skladování. Neděláme těžký průmysl. Po dostavbě je buď pronajmeme, nebo je využijeme pro sebe. Uvidíme podle situace.

Jak vidíte další směřování podniku?

Držíme se a budeme se i nadále držet naší dlouhodobé strategie. Budeme se proto soustředit na energetiku, na železnici, na signální kabely, na bezpečnostní a nehořlavé kabely, na kabely pro stavebnictví. Každý z oborů vyžaduje své. A jak už jsem říkal, my se rádi věnujeme novinkám. Přinášíme většinou dvě tři zásadní inovace ročně, které se pak promítnou do nových kabelů, a protože výrobků máme hodně, jde třeba o dvě stě novinek za rok. To vše by pochopitelně nebylo možné bez našich skvělých zaměstnanců, dodavatelů a zákazníků. Jen díky nim jsme zvládli toto bouřlivé období. Snad se brzy vrátíme nadobro do normálního chodu ve výrobě i v našich soukromých životech.

Už víte, jaké můžete očekávat ekonomické výsledky?

Prozatím nemůžu říct konkrétní čísla, ale vypadá to, že půjde o průměrný rok. Průměrně dobrý. Máme spoustu zakázek a velmi dobře je zvládáme, ale vše se nám zdražuje, jak už jsem říkal, a tím se výsledek vyrovnává.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...