1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PRAKAB Pražská Kabelovna, s.r.o.

Prakab 17Horším obdobím musíme projet a nezvolňovat

K náročnému sportovnímu utkání, ve kterém se neustále něco měnilo a hrálo se převážně „nahoru a dolů“, přirovnává uplynulý rok Tomáš Zieschang, ředitel společnosti PRAKAB Pražská Kabelovna.

Přestože momentů klidu a stability bylo poskrovnu, podařilo se firmě projít rokem 2021 ještě o něco lépe než průměrně dobře, jak původně předpokládala. Tradiční výrobce kabelů pro energetické sítě, železnici, metro nebo stavebnictví dosáhl obratu přes 5 miliard korun a podobný cíl si dává i letos. „Výši našeho obratu ovlivnilo několik aspektů. Hlavním z nich byl intenzivní rozvoj energetických sítí v celé střední Evropě. Právě to je náš stěžejní zákaznický segment. Ale nezastavilo se například ani stavebnictví, které považujeme za naši další dlouhodobě úspěšnou oblast. S respektem k našim konkurentům musím dodat, že se na našich výsledcích částečně podepsaly i živelní katastrofy, jako byly povodně v Porýní, které vyřadily některé dodavatele z provozu. My jsme je pak na trhu chtě nechtě museli zastoupit, což se nám povedlo,“ říká generální ředitel společnosti PRAKAB Pražská Kabelovna.

Nečekané oživení trhu práce

Co se týče celkového vývoje v průmyslu, přenášejí se podle něj z loňska do letošního roku jednotlivé problémy a výzvy, jako je růst cen energií nebo obtížnější dostupnost vstupních materiálů. „Například zdražování energií je opravdu fatální. Navíc další vývoj se jen těžko odhaduje. Samozřejmě, že můžeme také zdražovat naše výrobky a hledat úspory, ale i to má své limity. Naše filozofie tak stojí na přesvědčení, že navzdory všemu nemůžeme zvolňovat, ale naopak musíme jít dál a s velkým obratem horším obdobím projet. Říkáme si, že to prostě urveme a možná, že podobně k tomu přistupuje řada dalších firem,“ pokračuje Tomáš Zieschang, který věří, že po zvláštním období v dohledné době přijde stabilizace. Jak vzápětí doplňuje, až nečekaně příznivá je v posledních měsících situace na trhu práce, kde společnost PRAKAB Pražská Kabelovna začíná nacházet dostatek nových a kvalifikovaných zaměstnanců. „Vzhledem k tomu, že jsme si na letošek naplánovali další navýšení obratu, potřebovali jsme nabrat nové zaměstnance, což se nám na přelomu roku skutečně podařilo. Navíc šlo o velmi kvalitní zaměstnance, kterých byl v předchozích letech na trhu práce naprostý nedostatek. Něco takového jsme dlouhá léta nezažili,“ popisuje ředitel s tím, že někteří uchazeči firmu dokonce sami cíleně oslovují.

Může za tím podle něj být tendence vyhledávat stabilní zaměstnavatele, kteří obstojí i v krizových obdobích. „Dalším významným faktorem je změna naší náborové politiky, ve které oproti minulosti opravdu výrazně využíváme sociální sítě, jako je například LinkedIn. Uvědomujeme si, že moderní svět už funguje jinak. Pomocí sociálních sítí dokážeme oslovit daleko větší množství lidí najednou. Těší nás, že naše aktivity reflektují i zástupci starší generace,“ upřesňuje Tomáš Zieschang. Takřka 30 nových kolegů sehnali zejména na dělnické pozice, na obsluhu strojů a linek v třísměnném provozu, který je náročný nejen fyzicky, ale zároveň vyžaduje i adekvátní technické vzdělání. „Opět je to pro nás překvapivé zjištění, zdá se, že někteří lidé začínají přesně takovou práci vyhledávat,“ podotýká generální ředitel společnosti PRAKAB Pražská Kabelovna, ve které aktuálně pracuje 320 zaměstnanců.

Dlouhodobé i nové projekty

K tomu, aby firma prošla rokem 2022 opět s velkým obratem, podpořeným dostatečným množstvím zakázek, mají pomoci kromě nových zaměstnanců také inovativní produkty, které se týkají především segmentu kabelů pro energetiku. „Novinky už máme připravené, ale zatím o nich mohu mluvit jen v obecné rovině. Naše inovace souvisejí například s poměrně rozsáhlou obnovou energetické sítě v Německu, kde se dlouhodobě instalují nová elektrická vedení pod zem. Zabývají se tam i celkovou kapacitou a přenosem energie v síti, která je zatížena také masivní výrobou energie z větrných a solárních elektráren. Vyvíjíme proto kabely s vyššími přenosovými a izolačními vlastnosti, které si však díky efektivnímu použití drahých kovů zachovávají stávající dimenze a rozměry. První výsledky budou brzy vidět,“ vysvětluje Tomáš Zieschang.

Významnému trendu, jehož součástí je hospodárné zpracovávání mědi a hliníku, udržitelnost výroby či snižování uhlíkové stopy, jde PRAKAB Pražská Kabelovna vstříc také prostřednictvím nového ESG oddělení. To v duchu anglických slov „Environmental, Social and Corporate Governance“ dohlíží na to, aby každá investice firmy zohledňovala také dopad na životní a sociální prostředí. Z hlediska samotných produktů jsou nadále důležitým segmentem nehořlavé kabely pro stavebnictví a také speciální kabely pro železnici. „Rozvoj evropských drah je také poměrně intenzivní, ale probíhá přece jen pomaleji než v energetice. My jsme rádi, že mezi drahami máme stabilní zákazníky, se kterými pracujeme na dlouhodobých projektech. Naše inovace jsou spojeny hlavně s pokračující digitalizací drah,“ sděluje ředitel.

Z aktuálních referenčních projektů v tuzemsku jmenuje například dodávky kabelů značky PRAKAB pro novou rezidenční čtvrť „Masaryčka“, stavěnou v oblasti Masarykova nádraží v Praze, nebo pro jednotlivé etapy rekonstrukcí elektroinstalací v pražském metru. Na Slovensku je významným projektem dodávka kabelů pro stavbu obchodního centra Mlynské Nivy v Bratislavě. „Velkou zajímavostí a úspěchem pro nás byla rovněž včasná dodávka pro vůbec první linku metra v izraelském Tel Avivu, kde generální dodavatel stavby nebyl schopen získat kabely z místních zdrojů. My jsme naštěstí byli díky našemu výrobnímu programu připraveni a kabely jsme dokázali s drobnou modifikací vyrobit. Získali jsme tím velmi perspektivního partnera, se kterým chceme i v budoucnu spolupracovat,“ doplňuje Tomáš Zieschang.

Přijde rozumná pomoc?

Společnost PRAKAB Pražská Kabelovna podle něj stále hledá nové trhy, a to i přesto, že poptávka ze strany stávajících zákazníků je nyní doslova enormní. „Cíleně se soustředíme na země severní Evropy, kde bychom se rádi více prosadili. Úplnou novinkou z února letošního roku jsou naše aktivity ve Francii, která pro nás začíná být velmi zajímavá. Přestože to je trh, na kterém platí odlišné technické normy, zjišťujeme, že do odvětví, jako je stavebnictví, můžeme bez problémů dodávat. Zájem ze strany zákazníků je, takže se pokusíme expandovat i na tento další velký trh,“ dodává generální ředitel firmy, jejíž tradičně silný exportní potenciál je podporován synergiemi v rámci mateřské skupiny SKB Group.

Odpovídající podporu, tentokrát ovšem ze strany české vlády, by si podle něj zasloužily všechny průmyslové podniky, které stejně jako běžné domácnosti čelí (nejen) nebývalé inflaci nebo skokovému zdražování elektřiny a plynu. „Ve srovnání v okolními zeměmi nám jakákoli podpora ze strany státu skutečně chybí. Na rozdíl od našich konkurentů, kterým jejich vlády pomáhají, se ocitáme v nevýhodném postavení. Například v Německu nebo Polsku mají daňové úlevy. My naopak bojujeme úplně sami, což nás velmi znevýhodňuje. Paradoxně se to děje v situaci, kdy máme dostatek lidí i zakázek. Přestože to všichni budeme mít těžké, věřím, že se se všemi výzvami, které jsou před námi, dobře popasujeme,“ uzavírá Tomáš Zieschang.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...