1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pražská plynárenská Distribuce, a.s.

prazska plynarenska distribuce 17Letos proinvestuje téměř 700 milionů korun

Pražská plynárenská Distribuce, a.s., je licencovaným distributorem zemního plynu na území hlavního města Prahy a v jeho úzkém okolí. Na distribuční síť společnosti je připojeno 430-tisíc odběrných míst a celkově spravuje 4400 km plynárenské sítě. Dvě třetiny z celkové délky sítí byly vyměněny nebo položeny po roce 1989, více než polovina sítí je provedena z moderního nekorodujícího polyetylenu.

„Na rozdíl od mnoha velkých západoevropských měst nám v provozu zůstává jen velmi malý podíl plynovodů položených před rokem 1950 nebo dokonce předválečných. Evidujeme jich méně než 2 %,“ říká Ing. Martin Slabý, předseda představenstva společnosti Pražská plynárenská Distribuce, a.s., se kterým přinášíme rozhovor.

Jak náročná je údržba distribuční soustavy, kterou spravujete? Máte stanoveny plány údržby? Co všechno zahrnují?

Údržba a stavebně montážní práce obecně jsou na území hlavního města Prahy složité. Téměř každý záměr je předmětem náročné koordinace s ostatními správci sítí, majiteli komunikací, dopravou. Pod taktovkou města Prahy a městských částí se všichni snažíme městu pomáhat, zušlechťovat prostředí a obtěžovat Pražany co nejméně. Například koordinací oprav všech sítí, tramvajových kolejí, chodníků a vozovek v rámci jedné opravy. Řešíme-li podle platných pražských pravidel výkop v chodníku nebo vozovce, nesmíme záplatovat, musíme opravit celý chodník či jízdní pruh. Praha má být krásná a je to tak správně. Plánování údržby je tak velmi náročné zejména kvůli koordinaci s ostatními správci, plánovací krok je dva až tři roky. Už nyní tak musíme mít konkrétními záměry pokrytý celý rok 2018.

Přijali jste plán rozvoje sítě do roku 2018. Jak se bude distribuční soustava dále rozvíjet?

Plán rozvoje distribuční soustavy společnosti PPD na léta 2017 až 2018 je zaměřen zejména na obnovu a modernizaci plynovodní sítě, výměnu stárnoucích ocelových plynovodů za polyetylénové, dokončování plynofikace v obcích, kde již začala a dále pak na podporu výstavby nových sítí pro nově budovaná obytná územní a stavby pro bydlení. S uspokojením připojujeme nové plnicí stanice CNG a plynové kotelny pro okrskové zásobování teplem. Ve shodě s pravidly regulace u každého konkrétního případu posuzujeme očekávatelnou návratnost a do nenávratných investic se buď nepouštíme, nebo snižujeme naši dotaci.

Kam směřují největší investice firmy? Jaká část finančních prostředků jde na opravy distribuční sítě?

Náš investiční plán pro IV. regulační období, tedy pro roky 2016 až 2018, má vzestupnou tendenci. Jestliže jsme před rokem 2015 do investic dávali necelých 500 milionů korun, v roce 2016 to bylo už téměř 700 milionů. V dalších dvou letech tato bilance ještě o více než 10 % naroste. Naše investice jdou vedle rozvojových projektů zejména do nezbytné obnovy stárnoucí sítě. Do nákladových oprav distribuční sítě směřuje dalších více než 350 milionů korun, zhruba o 50 milionů korun více než v předchozích obdobích. Zvýšeným tempem tak doháníme, na co jsme v minulém regulačním období neměli prostředky. Bezpečnost sítě a spolehlivost dodávek jsou našimi prioritami a velkým závazkem vůči Pražanům.

Jaké byly hospodářské výsledky firmy v uplynulých letech? Kolik ročně vyberete finančních prostředků od vašich zákazníků?

Tržby společnosti v roce 2015 přesáhly 2 miliardy korun, téměř o 10 % více než v roce 2014. Výsledek roku 2016 je podobný. Tady je třeba připomenout, že tržby energetických společností jsou v každém roce závislé na průměrné roční teplotě. Teplá zima nás může připravit až o nějakých 5 % tržeb a pořádná zima 5 % přidat. Po několika hubenějších letech daných teplejšími zimami a historicky pro naši společnost ne právě nejšťastněji nastavenou regulací jsme racionalizovali organizaci a procesy ve firmě a hospodářské výsledky jsou proto lepší než v letech předcházejících. Pro období 2016 – 2018 jsme dojednali objektivně spravedlivější vstupní parametry regulace pro PPD. To nám dovoluje plánovat růst tržeb o nějaká 3 % ročně. Takový růst nutně potřebujeme, abychom dokázali splnit naše plány investic a oprav.

Kolik plynu ročně projde vaší distribuční sítí? Jak je naplněna její kapacita?

Naší distribuční sítí každoročně proteče téměř jedna miliarda kubických metrů zemního plynu. Tedy zhruba jedna osmina spotřeby celé České republiky. Řadíme se tím na druhé místo v zemi. A dokážeme přepravit i více.

Jak je zajištěna bezpečnost dodávek zemního plynu?

To je otázka pro obchodníka, nikoliv pro distributora. Jako plynař však mohu odpovědět, že zemního plynu je na trhu evropském i globálním nadbytek, obchodníků s plynem v České republice desítky ba stovky a podíl plynu nakupovaného na burzách na úkor dlouhodobých kontraktů roste. Globální zásoby plynu máme na více než 200 let. Shrnuto a podtrženo, zemního plynu je a dlouhodobě bude dostatek, trh funguje a je likvidní a skladovacích kapacit pro překlenutí špiček máme v České republice dostatek. Odpovědně tak mohu říci, že objektivně je zemní plyn perspektivním zdrojem energie. Zdrojem pohodlným, dostupným a šetrným k životnímu prostředí.

Co patří mezi hlavní činnosti a úkoly vašeho dispečerského centra?

Dispečink je nervovým centrem každého moderního distribučního systému. To platí i pro dispečink Pražské plynárenské Distribuce, a.s. Je odpovědný za řízení a bilancování naší sítě tak, abychom naplnili smluvní závazky obchodníků s plynem vůči jejich koncovým zákazníkům. Jednodušeji – aby každý odběratel dostal svůj plyn, spolehlivě a vždycky. Dispečink v tomto kontextu udržuje bilanční rovnováhu vstupů a výstupů, dálkově řídí klíčové uzly soustavy, předávací a regulační stanice, a úzce spolupracuje s dispečinky nadřazené přepravní soustavy a sousední distribuční soustavy.

Každý den vykazuje vybraná data pro OTE – Operátora trhu s energií. V technické rovině koordinuje práce na distribuční soustavě tak, aby soustava byla maximálně bezpečná a funkční i během oprav a stavebních a montážních prací. Přijímá hlášení na pohotovostní lince 1239, řídí zásahy plynárenské pohotovosti a podává informace zákazníkům v případě havárie či poruchy na plynárenském zařízení.

Jaké výhody vám přináší zapojení do koncernu Pražská plynárenská?

Jsme součástí městské společnosti. Spolupracujeme, koordinujeme, podílíme se na rozvoji a rozkvětu hlavního města Prahy – města, které máme rádi. To je moc pěkná motivace, nemyslíte?

Kolik v současné době zaměstnáváte pracovníků?

V Pražské plynárenské Distribuce, a.s., zaměstnáváme 136 lidí, v celém koncernu nás pak pracuje více než 700.

Co nejvíce brání dalšímu rozvoji firmy? S jakými problémy se nejčastěji setkáváte na trhu?

Podnikatelská aktivita licencovaného distributora energie je přísně vymezena energetickou legislativou. Rozvoj firmy je proto běžně ovlivňován pravidly regulace a mimo rámec regulace osvíceností akcionáře. Rozhodující vliv na perspektivu podnikání v plynárenství má však evropská a domácí energetická a environmentální politika. Zejména ta evropská plynárenství už dlouho a zcela nerozumně ubližuje.

Jaké jsou plány vaší společnosti na další období?

Ve shodě s naším posláním chceme být distributorem, který spolehlivě, bezpečně a efektivně provozuje, udržuje a rozvíjí plynovodní síť v Praze a okolí. Stavíme na odbornosti našich lidí. Chceme být moderní společností pro 21. století, při respektu k tradici – už 170 let patříme k Praze.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...