1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PRECIOSA, a.s.

Preciosa 2 14Český křišťál zdobí oděvy světových návrhářů i hokejisty

Už více než 65 let je společnost Preciosa špičkovým výrobcem světoznámého českého křišťálu a dalších komponent. Za dobu své existence ušla významný kus cesty a zařadila se mezi klíčové dodavatele bižuterního průmyslu.

Od doby, kdy byla společnost počátkem 90. let minulého století privatizována, rozvíjela se především na poli produktového portfolia. Součástí skupiny Preciosa Group je několik společností, které se specializují vždy na výrobu některého klíčového produktu. Největší zaměstnavatel sídlící na severu České republiky, pro něhož pracuje na 4 000 zaměstnanců, si zakládá na tom, že své produkty vyrábí pouze v tuzemsku a nikoli ve třetích zemích.

Výrobní program společnosti Preciosa je rozdělen do několika oblastí. Firma se zaměřuje na produkci broušených komponent z českého křišťálu, pro své zákazníky připravuje kompletní řešení v oblasti designového osvětlení nebo komponenty pro bižuterní průmysl. „Výroba křišťálových kamenů, které dodáváme největším výrobcům bižuterie, hodinek nebo módních doplňků, tvoří největší část produkce. Mezi nejžádanější sortiment z této oblasti patří například křišťálové šatony, skleněné perle, šatonové růže nebo ručně tvarované kameny mugle,“ uvedl Ing. Karel Páral, obchodní ředitel společnosti Preciosa, a.s. Komponenty z českého křišťálu směřují mimo jiné do módního průmyslu a používají je věhlasné světové značky, jako je například Guess, Michael Kors nebo Luis Vuitton.

Od bižuterie k originálním zátkám

Preciosa proslula také jako výrobce vysoce kvalitních strojně broušených kamenů pro šperky, které pochází z kubické zirkonie, ale i z dalších přírodních nebo syntetických materiálů. Významným odběratelem těchto kamenů je proslulý výrobce šperků Pandora. „Naší důležitou činností je i výroba lustrů a designového osvětlení. Mezi nejúspěšnější počiny v této oblasti patří například instalace lustru v kasinu Galaxy v Macau,“ dodal Karel Páral. Tím ale výčet výrobních aktivit společnosti Preciosa rozhodně nekončí. Je třeba zdůraznit, že firma je i největším producentem rokajlu na světě. Od července 2011 rovněž vlastní patenty značky Vinolok, a proto je jediným výrobcem skleněných zátek, které svými vlastnosti překonávají tradiční korek, stejně jako jiné typy uzávěrů. „Tento jedinečný skleněný špunt se používá například na láhve na víno, luxusní minerální vodu nebo destiláty,“ upřesnil obchodní ředitel.

Skleněné zátky Vinolok se vyznačují hned několika přednostmi. Kromě originálního a elegantního designu umožňují udržet žádoucí aroma uvnitř lahve, a to bez vlivu na vůni a chuť nápoje. Současně poskytují obsahu v lahvi maximální ochranu. Vinolok je totiž technicky stabilní a stoprocentně neutrální vůči tekutině v láhvi. To je možné právě s ohledem na materiál – tedy čisté sklo, z něhož je uzávěr vyroben.

Brilance, lesk a oheň

Český křišťál si ve světě vybudoval už před mnoha lety nezapomenutelné jméno, jehož věhlas společnost Preciosa nejen udržuje, ale i nadále rozvíjí. „Jsme velmi hrdí na to, že po celou dobu naše firma vyrábí pouze v České republice. Tradice a historie českého skla tvoří pevnou základnu, na které stavíme. Současně jsme ale proměnili obchodní strategii. Zatímco dříve jsme využívali dlouhé distribuční kanály, dnes se snažíme ovlivňovat zejména ty články, které u konkrétních značek rozhodují o tom, jaké kameny se budou nakupovat,“ uvedl Karel Páral.

Křišťálové komponenty, které nesou značku Preciosa, se vyznačují především prvotřídními optickými i estetickými vlastnostmi. „Je to zejména zrnitost, brilance, lesk a oheň. Právě tyto rysy propůjčují českému křišťálu jedinečnost. Současně je pro něj typická speciální vrstva, která odráží lom světla a díky níž velmi dobře reaguje s lepidlem. Kameny z naší výroby proto nevypadávají z hodinek, náhrdelníku, náušnic nebo dalších finálních produktů. Opomenout nesmím ani perfektní geometrii výbrusu, která patří k našemu jedinečnému know-how a kamenu propůjčuje lesk na velmi vysoké úrovni,“ vysvětlil obchodní ředitel a dodal: „Náš český křišťál nese označení a ochranné známky, které mohou výrobci finálních produktů na zboží uvést, pokud byly použity kameny Preciosa. Doloží tím původ kamenů, tedy že se jedná o křišťál z České republiky.“
 
Český křišťál do celého světa

Je to především kvalita výrobků, na kterou společnost Preciosa klade důraz. „V minulosti se na trhu objevili především čínští výrobci komponent, kteří nám díky nižším nákladům konkurovali cenou, nikoli však kvalitou. Všímáme si, že naši zákazníci akcentují právě zejména jakost, dodržování dodacích termínů nebo úroveň poskytovaného servisu. V tomto jim vycházíme maximálně vstříc a naším cílem je stát se servisním lídrem. Už s ohledem na to, že naše výrobky putují zejména do B2B segmentu. Do budoucna bychom rádi rozšířili seznam světových značek, jimž budeme výrobky dodávat. Současně pracujeme i na rozvoji firemního produktového portfolia,“ informoval obchodní ředitel.

Produkce společnosti Preciosa je z velké většiny určena na export, a to s ohledem na objem výroby i na skutečnost, že v tuzemsku působí minimální počet bižuterních firem. Export tvoří 85 až 90 % výroby. Produkty směřují především do Hong Kongu, Číny, Spojených arabských emirátů, Brazílie, Spojených států amerických, do Velké Británie, Francie, Německa nebo do Saudské Arábie, Thajska a dalších zemí jižní Asie. „Výrobky dodáváme odběratelům ve více než 80 zemích světa. Proto jich nezbývá moc, kam bychom rádi pronikli. Přesto nepřestáváme hledat nová odbytiště a kontakty, například zvyšováním tržního podílu ve stávajících zemích,“ doplnil Karel Páral.

Křišťálové medaile pro hokejisty

Nedílnou součástí činnosti každé expandující firmy je i neustálý vývoj. Právě díky univerzálnosti, široké výzkumné základně i technickým možnostem si společnost Preciosa vybudovala postavení na trhu, které dnes zaujímá. Nepřestává přitom pracovat na svém rozvoji, ke kterému patří i vyhledávání nových talentů – třeba prostřednictvím úspěšné soutěže PRECIOSA CRYSTAL CHALLENGE 2015. Tento projekt, který pořádá společně s Technickou univerzitou v Liberci, letos probíhá už počtvrté. Soutěž je určena nejen studentům designu, ale i technických nebo humanitních oborů. „Benefitem této soutěže není jen výhra, ale šikovnější studenti mohou dál pokračovat v práci pro naši společnost. Projekty, které studenti v rámci soutěže řeší, nám ukazují jejich potenciál a vše přináší i nové myšlenky a nápady,“ sdělil Karel Páral, který stál u zrodu soutěže.

K novinkám, na nichž se společnost Preciosa nedávno podílela, patří výroba tří sad medailí pro 79. šampionát mistrovství světa v ledním hokeji v Praze. Medaile, které mají tvar puku, připravil architekt a designér Oldřich Sládek. Zlaté, stříbrné i bronzové kotouče jsou zdobeny kameny z  křišťálu vyrobeného v Jablonci nad Nisou ve tvaru české vlajky.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...