1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Recycling – kovové odpady, a.s.

Recycling kov.odpady 21Provozuje nejmodernější drtič v Česku

Největší zpracovatel autovraků v České republice se na současnou pozici vypracoval doslova od píky. Společnost začínala v 90. letech bez jakéhokoli technického zázemí a vše, co vydělala, investovala do svého rozvoje. Dnes využívá nejmodernější technologie a věnuje se inovativním projektům.

Například ve spolupráci s vysokou školou a s výrobci kotlů pracuje na výrobě paliva z odpadů, které bude mít při spalování lepší emise než hnědé uhlí. „Přejeme si minimalizovat materiál, který končí na skládkách,“ říká v rozhovoru Bc. Roman Filip, ředitel společnosti Recycling – kovové odpady, a.s.

Vaše firma je na trhu od roku 1996. Připomenete, jaké byly její začátky a cesta k podniku, jenž má dnes po celé České republice dvě desítky provozoven?

Náš podnik vznikl v 90. letech jako veřejně obchodní společnost, která měla několik vlastníků. V průběhu let ale došlo k postupnému vypořádání s vlastníky a nyní je jediným majitelem rodina Nováků, stali jsme se tedy rodinnou firmou. Počátky podnikání byly opravdu zajímavé, protože firma tehdy neměla vůbec nic, ani auto. Vlastnila jen šrotiště. Veškeré peníze, které se vydělaly, se investovaly zpátky do rozvoje podniku. V té době jsem ve firmě ještě nepracoval, ale kolegové vzpomínají, jak na samém počátku nakládali ocelový šrot do vagonu ručně. Velmi pak kvitovali, když firma získala první techniku.

Jaký je nyní váš koncept? Co vše děláte?

Jsme primárně odpadová firma. Naší hlavní činností je likvidace autovraků a zpracování kovového odpadu. Kromě toho provozujeme přes 20 míst, kde vykupujeme druhotné suroviny, provozujeme sběrné dvory pro obce a kde funguje i zpětný odběr vyřazeného elektrozařízení pro kolektivní systémy. Nabízíme širokou škálu služeb, nejsme jen zpracovateli druhotných surovin. Naše pobočky slouží jako odpadová centra, kde je možné odložit veškerý nepotřebný odpad, dále spolupracujeme s drobnými firmami, průmyslovými podniky ale i s institucemi, jako jsou školy a úřady. Naší filozofií je nabídnout možnost odevzdat odpad na jedno místo, které je k tomuto účelu vytvořeno. Když už jsme vytvořili tato centra, tak ať je využije co nejvíce firem i lidí. Největší podíl při zpracování připadá na autovraky a na kovový odpad. Celkově ročně zpracujeme asi 170-tisíc tun odpadu. Veškerý materiál, který převezmou naše provozovny, se musí nejprve zaevidovat. Následně dochází k třídění a úpravě podle požadavků konečného zpracovatele. Našimi partnery jsou přední evropské hutě a slévárny. Potom pracujeme i s odpady, které je třeba nejdříve poslat na třídící linky. A malá část materiálu končí i na skládkách, není možné vytřídit a zužitkovat úplně vše.

Pracujete s nejmodernějšími technologiemi. S jakými konkrétně?

Spolupracujeme s renomovanými výrobci manipulační techniky a vozů. Vybíráme si to nejlepší, co je na trhu. Vlastníme nejmodernější drtící zařízení na zpracování odpadu v České republice takzvaný Šrédr. Toto drtící zařízení dokáže zpracovat i celý autovrak a má kapacitu 150 tun za hodinu. Je velmi efektivní a ekonomické. Provozujeme ho v Ostravě a podobné stavíme ve Vysokém Mýtě, kde ho chceme spustit zkraje příštího roku. Zvýší se tak naše kapacity zpracování surovin a separace železných kovů.

Vybavení vašich provozoven vám umožňuje dosahovat nejvyššího stupně recyklace a dotřídění v ČR. Co to znamená v praxi?

Kromě výše zmíněné technologie máme i několik třídicích a dotřiďovacích linek, protože pouhým nadrcením odpadu práce nekončí. Vzniká železná a neželezná frakce. Železná končí v hutích, neželezná v našich třídících a dotříďovacích linkách. Zde dochází k další separaci surovin, jako jsou barevné kovy, plasty, guma, prach, magnetické částice, kámen apod. Snažíme se, aby míra recyklace byla co největší. Ovšem nikdy není možné zrecyklovat úplně vše. Například i některé vyseparované plasty z automobilů nejsou recyklovatelné, a tak část z nich končí na skládce.

Vy ale pracujete na tom, aby to tak v budoucnu být nemuselo?

Ano. Aktuálně hledáme ve spolupráci s vysokou školou, výrobci kotlů a provozovateli teplárenských zařízení možnosti, jak z nerecyklovatelného odpadu vytvořit alternativní palivo pro velké kotle nebo pro cementárny. To by mělo minimalizovat podíl materiálu končícího na skládkách. Vytváříme surovinu, která by mohla nahradit černé nebo hnědé uhlí a která bude mít lepší emisní hodnoty než spalované uhlí.

Jak obecně hodnotíte trh s druhotnými surovinami v České republice? A jaké je postavení vaší firmy na tomto trhu?

Nejsme největšími zpracovateli kovového odpadu a ani to není naším cílem. Patříme mezi středně velké firmy. Naším záměrem je klást důraz na recyklaci, dotřídění a separaci odpadu, abychom byli schopni zpracovat co největší množství materiálu. V segmentu zpracování autovraků je pak naše společnost největší v České republice. Řekl bych, že trh se obecně po zavedení bezhotovostních plateb do určité míry narovnal. Řada firem se sice novým podmínkám nepřizpůsobila a skončila, ale v současné době trh funguje velmi dobře, existují na něm malé firmy i velké nadnárodní společnosti. Separace materiálu je nyní na špičce.

Jaké podle vás budou nebo jaké jsou trendy v oblasti recyklace? A jak na ně reagujete?

Všeobecně vnímáme, že roste tlak na to, aby se více třídilo a aby se lépe separovalo. Je ale nutné říci, že třídění a separace ještě neznamená recyklaci. Problémem jsou například stále plasty. Určitou část odpadu lze přitom využít jako palivo, zhodnotit ho v teplárnách, spálit, vyrobit alternativní palivo. Ale o tom už jsem hovořil.

V každé firmě jsou klíčoví lidé, kteří rozumí svému oboru. Kolik pracovníků máte vy? A potýkáte se s jejich nedostatkem?

Zaměstnáváme kolem 120 lidí. Máme poměrně velký podíl zaměstnanců, kteří s námi dělají dlouhodobě. Fluktuace je u nás docela nízká. Není výjimkou, že u nás pracují lidé už 25 let, někteří jsou před odchodem do důchodu. Snažíme se vytvořit lidem takové podmínky, aby od nás neodcházeli. Samozřejmě ale řešíme i generační obměnu. Všímáme si přetlaku volných míst na pracovním trhu. Práce je dost, méně už je lidí, kteří chtějí pracovat. Navíc jsou patrné i změny ve vnímání práce jako takové. Dnešní mladí chtějí po studiu poznat svět, ne hned nastoupit do zaměstnání. To je trochu problematické, ale zatím se nám daří nacházet nové pracovníky. I proto, že naše firma má dobré renomé.

Zároveň myslíte i na méně zvýhodněné.

Asi narážíte na naši společnost S-Firma, s.r.o., sídlící v Moravanech, kterou jsme získali v roce 2009. Tato firma má statut chráněné dílny, tedy zaměstnává z více než dvou třetin zaměstnance se zdravotním postižením. V současné době má tato společnost 60 zaměstnanců, kteří se zabývají ruční demontáží a separací elektroodpadu a zpracováním papíru a plastů.

Jaké novinky aktuálně chystáte? Jaké jsou vaše další plány?

Máme vícero rozpracovaných projektů, které vyžadují poměrně dost času a energie. Už jsem některé zmínil. Letos zprovozníme nové drtící zařízení ve Vysokém Mýtě, jež nám pomůže zpracovat materiál, který jsme dosud z kapacitních důvodů zpracovat nedokázali. Zmínil jsem se i o projektu alternativního paliva pro velké kotle. Ve společnosti S-Firma, s.r.o., připravujeme nový efektivní způsob zpracování kabelů. A další inovace pochopitelně promýšlíme. Věříme, že v oblasti recyklace a zpracování odpadu je velký
potenciál.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...