1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rieter CZ, s.r.o.

Rieter 16Nepostradatelná součást švýcarského koncernu Rieter

Společnost Rieter CZ je od privatizace v roce 1994 součástí nadnárodního průmyslového koncernu Rieter se sídlem ve švýcarském Winterthuru, který je významným systémovým dodavatelem strojů pro přádelny.

Z továrny v Ústí nad Orlicí odchází do koncernu většina produkce, kterou tvoří zejména posukovací a tryskové dopřádací stroje a díly a sestavy pro textilní stroje. „Kromě toho v rámci široké spolupráce a kooperace poskytujeme i celou řadu služeb, zejména v oblasti výzkumu a vývoje, marketingu, služby servisních techniků nebo tzv. globální služby pro mateřskou společnost i ostatní společnosti koncernu,“ upřesňuje jednatel společnosti Rieter CZ Ing. Vladimír Doležal. Pokud hovoří o trendech, firma se v oblasti strojů pro přádelny zabývá spíše zvyšováním kvality a spolehlivosti dodávaných strojů, dílčí inovace se pak zaměřují na úsporu energií a na zvyšování produktivity u odběratelů.

Za hlavní přednost společnosti Rieter CZ považuje její jednatel schopnost operativně doplňovat, naplňovat či přesouvat výrobní kapacity podle požadavků zákazníků. „Náš segment trhu s textilními stroji je vysoce cyklický. Naše výrobky nevyrábíme na sklad, ale pouze na konkrétní zakázky našich odběratelů, ale poptávka po strojích je hodně nerovnoměrná. Mezi naše hlavní konkurenční výhody proto řadím silné know-how a zejména flexibilitu, se kterou jsme schopni velmi pružně reagovat na tyto opakující se výkyvy. V současné době máme kapacity optimálně naplněné,“ vysvětluje Vladimír Doležal.

Export do Číny, Indie i USA

Vzhledem k tomu, že v České republice textilní průmysl v podstatě neexistuje, jde téměř 100 % výroby společnosti Rieter CZ na export. Stroje nebo jejich součásti se exportují do zemí, kde se pěstuje bavlna a rozvíjí se zpracovatelský průmysl, tedy zejména do Číny, Indie, jihovýchodní Asie nebo do Turecka. V poslední době, zhruba dva roky zpět, začaly oživovat trhy ve Spojených státech amerických. Vzhledem k tomu, že koncern Rieter je systémovým dodavatelem, má celosvětové trhy zmapované a nové trhy prakticky nevznikají. Textilní průmysl je v tomto směru specifickým odvětvím.

Kromě možnosti proniknout i na vzdálené trhy, přináší společnosti Rieter CZ začlenění do koncernu i specifické know-how. „Bez potřebného know-how bychom se na trhu neuplatnili. Dnes nové společnosti zabývající se výrobou textilních strojů prakticky nevznikají. Proto se cítíme být nedílnou součástí celého koncernu, a to nejen naší výrobou, ale třeba i možnostmi podílet se na inovacích v rámci spolupráce našeho výzkumného centra na vývojových projektech koncernu,“ vysvětluje Vladimír Doležal. Společnost, tehdy ještě pod názvem Elitex, se začala do struktur koncernu Rieter začleňovat v rámci privatizace v roce 1994. Tím firma získala jednak přístup na nové trhy, jednak možnost rozšíření výrobního programu o nové výrobky. „Museli jsme přesvědčit vedoucí pracovníky koncernu, že jsme schopni ty stroje vyrábět a vyrábět je v požadované kvalitě. Kromě toho, v začátcích nám koncern Rieter poskytl i finanční výpomoc na překlenutí tehdy dost nepříznivé finanční situace firmy,“ vzpomíná Vladimír Doležal. Dnes firma vedle výroby poskytuje i další globální služby. Firma zaměstnává pracovníky, kteří pracují na nejrůznějších pozicích ve výrobě či v oblasti techniky, kteří poskytují služby nejen pro Rieter CZ, ale i pro ostatní společnosti v rámci koncernu.

Nejinovativnější velká firma v ČR

Firma Rieter CZ získala v roce 2014 ocenění Nejinovativnější velká firma v České republice, když dokončila vývoj tryskového dopřádacího stroje, což je jeden ze strojů pro výrobu příze. Na vývoji stroje pracovníci společnosti Rieter CZ spolupracovali i s dalšími kolegy v rámci celého koncernu. Obdobnou technologii do té doby vyráběla a i v současné době vyrábí pouze japonská firma Murata.

V současné době společnost Rieter CZ zaměstnává zhruba 500 pracovníků a od světové krize, která se v letech 2008 a 2009 velmi hluboce promítla právě do oblasti textilního průmyslu, se firmě daří udržovat každý rok stabilní hospodářské výsledky. Konkrétní čísla ale koncern nezveřejňuje. Noví zaměstnanci mají velký zájem o pracovní pozice ve výzkumném a vývojovém pracovišti, které úzce spolupracuje na projektech nejen výrobního programu společnosti Rieter CZ, ale i celého koncernu. Kromě toho firma aktuálně hledá zaměstnance na obsazení technických profesí ve výrobě.

Dobré vztahy s veřejností a regionem

„Kromě toho, že se snažíme být důležitou součástí skupiny, usilujeme o to, abychom se profilovali i ve vztahu k veřejnosti, k regionu a městu, ve kterém působíme. Nedávno jsme proto založili projekt, který by nám měl pomoci zvýšit zaměstnavatelský image naší firmy jako významného zaměstnavatele regionu. Kromě toho se chceme profilovat jako firma, která má zájem a podporuje různé sportovní a kulturní aktivity ve městě a v okolí. Nechceme se pouštět do nějakých náročných aktivit, ale podporovat různé akce v okolí,“ vysvětluje Doležal.

Další rozvoj firmy v budoucnu souvisí s koncepcí celého koncernu. „Jsme hodně navázáni na koncernový výrobní program, na prodej celých systémů pro přádelny, takže bychom chtěli potvrdit naše postavení jako spolehlivého a významného dodavatele pro koncern Rieter a případně se ucházet o další, nové projekty, kde je koncern v získávání dalších zákazníků pod tlakem konkurence. Tím bychom chtěli přispět ke zvyšování podílu celého koncernu na trhu,“ uzavírá Vladimír Doležal, jednatel společnosti Rieter CZ.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...