1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

SAINT-GOBAIN ADFORS CZ, s.r.o.

Saint gobain adfors 191Miliardová investice potvrzuje silnou pozici

Kombinací sklárny a textilky jsou závody společnosti SAINT-GOBAIN ADFORS CZ, která je předním výrobcem a zpracovatelem skleněných vláken v Evropě. V českých výrobních pod-nicích v Litomyšli a Hodonicích u Znojma ročně vyprodukuje více než 100-tisíc tun vlákna, z kterého se následně zpracovávají finální výrobky pro stavebnictví i průmysl. Celkový roční obrat firmy v roce 2017 dosáhl 7,6 miliard korun.

Společnost SAINT-GOBAIN ADFORS CZ, která zaměstnává více než 2200 pracovníků, je na českém trhu vzorovým příkladem spojení silné nadnárodní skupiny s tradičním místním know-how. Vždyť závod v Litomyšli byl jako národní podnik Vertex založen již v roce 1950. Součástí francouzské skupiny Saint-Gobain se stal v roce 1998. V Hodonicích u Znojma byla nová výrobní hala otevřena v roce 2003. Obchodní značka Adfors, pod kterou spadá celkem 13 výrobních závodů po celém světě, pak vznikla v roce 2011. „Jsme stabilní a silnou společ-ností, která roste, posiluje na trzích a investuje. Z pozice lídra oboru se snažíme neustále ino-vovat výrobky a investovat do nejmodernějších technologií,“ říká v rozhovoru pro časopis Průmysl Dnes výkonný ředitel společnosti Jaroslaw Malik. Jen v letošním roce chce firma in-vestovat více než miliardu korun do modernizace tavicího agregátu a rozšíření výroby sklo-vláknitých tapet v Hodonicích.

Co konkrétně má tato masivní investice přinést?

V Hodonicích, kde zaměstnáváme přibližně 700 lidí, již nyní probíhá modernizace tavicího agregátu, tzv. vany, za zhruba miliardu korun. Jedná se o investici, která přichází každých 7 až 9 let. Vždy se snažíme aplikovat nejmodernější technologii a stavíme novou vanu pro základní zpracování skleněného vlákna nejlépe, jak je to možné. Kromě toho se rozjíždí i nová linka na výrobu tužených sklo-vláknitých tapet, do které jsme investovali 177 milionů korun. Hodonický závod je jediným výrobcem tohoto typu tapet. Ty jsou pro vysokou odolnost vůči mechanickému poškození i vnějším vlivům včetně plísní využívány zejména v nemocničních zařízeních a hotelech. Taková investice přinese nejen navýšení produkce sklo-vláknitých tapet, ale také navýšení počtu pracovníků zejména v dělnických profesích, jako jsou tkadleny, seřizovači nebo manipulační pracovníci. Celkově chceme v Hodonicích, kde výroba za minulých 15 let vzrostla až čtyřnásobně, pokračovat v náboru nových zaměstnanců.

Takové výsledky a plány určitě naplňují očekávání skupiny Saint-Gobain, největšího světového výrobce stavebních materiálů. Je to tak?

Jsme neoddiskutovatelně důležitou součástí skupiny Saint-Gobain a to nejen proto, že přinášíme skupině velmi slušné hospodářské výsledky. V Evropě jsme vůbec největším výrobcem a platformou pro některé další typy výrobků. V našem oboru má sice skupina výrobní závody také v Mexiku, ve Spojených státech a v Asii, ale my jsme nejvíce komplexní, dokážeme základní sklené vlákno rovnou zpracovávat do mnoha finálních výrobků. Je to díky tomu, že výroba funguje už od roku 1950 a že se technologie dlouhodobě vyvíjela. Na základě toho se od 90. let investovalo do dalšího rozvoje, vývoje výrobků a technologií. Můžeme se tak spolehnout na výrobní základnu s dlouhou historií, navíc ve spojení se zkušeností a sílou světové skupiny, což má určitě velký význam. S tím také souvisí naše velká výhoda, kterou je stabilní a velmi zkušený tým.

Které výrobky jsou klíčovou součástí vašeho sortimentu?

Za tradiční, zejména pro český a slovenský trh, považujeme tzv. perlinky neboli tkané sklo-vláknité mřížky. Ty se vyrábějí v Litomyšli a jsou dodnes známé pod značkou Vertex. Silnou pozici na evropských trzích drží výrobky s vysokou přidanou hodnotou jako například sklo-vláknité pásky FibaTape, které jsou určené do spojů sádrokartonových desek nebo sklo-vláknité tapety Novelio, na které se specializuje závod v Hodonicích. Naší velkou inovací posledních let jsou výztuže do asfaltových povrchů GlasGrid, které výrazně prodlužují životnost komunikací, jedná se o skutečně inovativní a trendy výrobek. Mezi letošní inovace patří nová kolekce designových sklo-vláknitých tapet Novelio Nature nebo páska pro spoje cementových desek FibaTape Cement.

Jak technologicky náročná je vaše výroba?

Vstupním produktem pro všechny naše finální výrobky je skleněné vlákno, které sami vyrábíme. Vlákno pak dalším zpracováním získává přidané vlastnosti. Naše závody jsou tak kombinací sklářského, papírenského a textilního průmyslu, výroba je velmi komplexní, nejenom co se týče know-how, ale i samotné technologie. Pokud bychom měli jít více do detailu, musíme mít jak dostatečnou znalost chemie, fyzikálních a mechanických zákonitostí, tak i textilního zpracování. Opravdu provozujeme velmi komplexní výrobu, kterou řídí ti nejlepší odborníci.

Kde všude je možné se s vašimi výrobky setkat?

Musím říct, že v Česku se s našimi výrobky potkáte téměř na každém kroku, protože perlinky značky Vertex mají velkou tradici a jsou na trhu velmi populární. Jsou přítomny téměř ve všech zateplovacích fasádních systémech a v poslední době je velkým trendem používat je k výztužím při aplikaci vnitřních omítek. Naopak třeba tapety prodáváme zejména v zahraničí. Naše výrobky jsou běžným sortimentem ve stavebninách, a to buď samostatně, nebo v systémech pro zateplení. Sklo-vláknité výrobky průmyslového typu se zpracovávají jako výztuž v různých aplikacích, jako jsou například asfaltové izolační pásy, do kterých výrobci vkládají naši sklo-vláknitou výztuž. Dalším specifickým segmentem jsou geomříže, používané například na opravy silnic. Celkově jde až 90 % naší produkce na export. Trhem číslo jedna je pro nás Německo, dále je to Francie a pro některé výrobky je důležité i Polsko.

Co je hlavní prioritou současné firemní strategie?

Díky spojení se skupinou Saint-Gobain jsme lídrem na téměř všech trzích a chováme se především jako inovátor. Jsme inovativní ve všech skupinách výrobků, ať už jde o jejich technické nebo dekorativní vlastnosti. Například naše tapety jsou unikátní tím, že kromě vlastností sklo-vláknité tkaniny, jako je otěruvzdornost, pevnost či omyvatelnost, mají i výrazný dekorativní prvek. Těžíme z toho, že máme v Litomyšli šikovný vývojářský tým, který neustále přichází s novými a inovativními výrobky a řešeními.

Jakým dalším výzvám se chcete do budoucna věnovat?

Uvědomujeme si, že sílou naší firmy jsou lidé, a proto se jim hodně věnujeme a podporujeme je, vytváříme inspirativní prostředí pro šikovné zaměstnance. Dlouhodobě si v regionech, kde působíme, budujeme pověst zaměstnavatele, který nabízí dobré podmínky a dokáže vytvořit takové pracovní prostředí, ve kterém jsou lidé spokojení a pracují tak, jako by Adfors byla jejich vlastní firma. My máme lidem co nabídnout, ať už se to týká pozic ve výrobě nebo v dalších úsecích, kde zaměstnáváme techniky, stavaře, strojaře či chemiky. I když situace na trhu práce není jednoduchá a pracovní síly je kritický nedostatek, snažíme se nabírat zaměstnance, kteří mají technické znalosti a schopnosti, a dokážeme je velmi dobře ohodnotit. Samozřejmě, že se soustředíme i na investice do automatizace a robotizace výroby, což je další výzva pro celý průmysl. Ale bez dobře motivovaných a loajálních zaměstnanců bychom se neobešli.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...