1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Schäfer – Menk, s.r.o.

Shafer menk 16Vyrábíme konstrukce pro autojeřáby na špičkové úrovni

V České republice má společnost Schäfer – Menk, s.r.o., hned dva závody. V obou zpracovává vysokopevnostní jemnozrnnou ocel a přetváří ji na konstrukce pro autojeřáby, zejména na spodní a vrchní rámy, patky a tubusy. Z těchto dílů, k nimž se přidávají další od ostatních dodavatelů, vznikají autojeřáby, jež se používají po celém světě. Firmě se v posledních letech daří.

„Loni naše tržby dosáhly téměř 1,2 miliard korun, což bylo o 17 % více než v roce 2017. V letošním roce, vzhledem ke stěhování do nového dýšinského závodu, počítáme s přibližně stejným objemem a v dalších letech předpokládáme nárůst až na úroveň 1,5 miliard korun. Naší strategickou oblastí i do budoucna zůstanou autojeřábové komponenty,“ říká v rozhovoru jednatelka společnosti Ing. Magdaléna Zemanová.

Naposledy jsme si povídali před třemi roky. Co se od té doby ve vaší firmě změnilo? Kam jste se posunuli?

Letos naše společnost oslavila 25 let působení v České republice. Za poslední tři roky se v naší společnosti změnilo téměř všechno. Aktualizovali jsme základní strategické dokumenty, vizi, misi a strategický plán. Vzhledem k situaci na světovém trhu s energiemi jsme ukončili výrobu důlních výztuh, také jsme zastavili maloobjemovou výrobu a plně se koncentrujeme na výrobu komponentů pro autojeřáby. Stali jsme se prémiovým partnerem ve výrobě konstrukcí pro autojeřáby.

Výchozím materiálem pro vaši výrobu je ocel. Jak náročné je získat kvalitní ocel? A jak její kvalita ovlivňuje výsledný produkt?

Většina našich výrobků potřebuje vysokopevnostní jemnozrnné oceli, které kupujeme od předních evropských válcoven. Bez těchto kvalitních materiálů bychom nemohli dodávat naše výrobky v požadované kvalitě.

Do závodů, v České republice máte hned dva, pravidelně investujete. Jaké technologie jste pořídili v poslední době nebo jaké investice chystáte?

Od našeho posledního rozhovoru v roce 2016 jsme realizovali velkou investici v našem dýšinském závodě u Plzně, investovali jsme půl miliardy korun do rozšíření výroby. Rozšířili jsme náš výrobní areál v Dýšině o více než 100-tisíc m², zrekonstruovali a dostavěli jsme výrobní haly a od počátku letošního roku rozbíháme výrobu v těchto nových prostorách. Investice byly nejen do stavebních činností, ale i do nového moderního strojního vybavení.

Jakou roli u vás hrají automatické stroje nebo roboti? Můžete uvést příklady jejich zapojení do výroby?

Vzhledem k tomu, že minimálně v průběhu posledních tří let je velmi těžké na evropském pracovním trhu sehnat dostatek kvalifikovaných zaměstnanců, zejména pro oblast těžké strojírenské výroby, je robotizace naším přirozeným cílem. Naše stávající robotická pracoviště jsme v loňském roce doplnili o unikátní robot na nastřelování čepů a zároveň i na rozrýsování pozic dílů na rámech autojeřábů. Na vývoji tohoto robotu se kromě specialistů výrobce podíleli také naši odborníci. Další dva svařovací roboty máme objednané a zprovozníme je ještě do konce letošního roku. V naší výrobě nikdy nevymizí potřeba ruční práce, nicméně tam, kde je možné zapojovat roboty, tak to děláme, zejména z důvodu stabilní výkonnosti robota a výborné kvality robotických svarů.

Vaše produkce jde hlavně na vývoz. Kam exportujete? A v jakých průmyslových segmentech nachází vaše výrobky uplatnění?

Naše společnost je stoprocentním exportérem. Náš hlavní trh je Německo, ale některé výrobky prodáváme i do USA a Polska. Jak už jsem zmínila, naše výrobky jsou svařované konstrukce pro autojeřáby, zejména spodní rámy, vrchní rámy, patky a tubusy. Zákazníci ve svých továrnách kompletují naše komponenty s díly od ostatních dodavatelů a finální výrobky, tedy autojeřáby, jsou prodávány zákazníkům po celém světě.

Jak zajišťujete kvalitu výrobků? Jaké procesy jste ve firmě přijali, abyste dodávali špičkové produkty?

Vysoká kvalita celého výrobního procesu, a tím i finálních výrobků, je nutnou podmínkou pro uplatnění na vysoce kompetitivním evropském a severoamerickém trhu. Naše společnost je certifikována společností TÜV NORD podle ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 a ISO 45001:2018. Společnost GSI-SLV nás certifikovala podle norem DIN EN ISO 3834-2, EN 1090-2, EN 15085 a DIN 18800-7. Průběžně investujeme do nejmodernějších měřících přístrojů. Provozujeme laboratoř na destruktivní a nedestruktivní zkoušky. Podporujeme neustálé zlepšování, zavádíme principy štíhlé výroby v obou závodech.

Kolik lidí u vás nyní pracuje? Které pozice nejčastěji obsazujete a jak se vám daří hledat nové pracovníky při současné situaci na pracovním trhu?

Stabilně zaměstnáváme kolem 550 lidí. Nejčastější profese jsou svářeč a zámečník, ale s postupem automatizace a robotizace potřebujeme kvalitní obráběče, obsluhu a programátory robotů a CNC strojů. Přesto, že máme závody v regionech s nízkou nezaměstnaností, v Praze a Plzni, vzhledem k podmínkám, které nabízíme zájemcům o práci, nemusíme odmítat další zakázky a dostatečný počet zaměstnanců vždy seženeme. Pravdou ovšem je, že noví zaměstnanci často nemají potřebnou kvalifikaci pro práci s vysokopevnostní ocelí. Proto máme program adaptace, v jehož průběhu se nový zaměstnanec proškolí ve všech potřebných znalostech a dovednostech, aby mohl nastoupit do výrobní linky jako plnohodnotný pracovník.

Zmíníte i benefity, které u vás lidé najdou?

Kromě vysoce nadstandardního ocenění práce u nás naši kolegové a kolegyně najdou celou řadu benefitů, jako je například pětitýdenní dovolená, příspěvek na stravování, na vzdělávací a jazykové kurzy, příspěvek na dopravu a ubytování, roční odměny a mnoho dalšího.

Jaké jsou vaše vize a přání ohledně dalšího rozvoje firmy?

Jak jsem už uvedla na začátku rozhovoru, naše vize je jednoduchá a vypovídající: „Schäfer-Menk je PRÉMIOVÝM PARTNEREM ve výrobě konstrukcí pro autojeřáby.“ V obchodních vztazích preferujeme dlouhodobý partnerský přístup jak k zákazníkům, tak k dodavatelům. I do budoucna budeme efektivně vyrábět naše produkty za konkurenceschopných podmínek a tím pomáhat našim zákazníkům udržet se na špici světového trhu.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...