1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

SCHOTT Flat Glass CR, s.r.o. a SCHOTT CR s.r.o.

Shott flat glass19Máme za sebou výjimečný rok

V průběhu let se změnily jejich produkty a částečně i zákazníci, ale jedna věc ve valašskomeziříčské společnosti SCHOTT Flat Glass CR a SCHOTT CR zůstává. Je to neustálá snaha o inovace a hledání nových možností pro uplatnění skla v nejrůznějších technických aplikacích. „Když jsme loni slavili 25 let od založení firmy, bylo příjemné si uvědomit také skutečnost, že s hrdostí pokračujeme v tradici sklářství, která v našem regionu sahá až do 19. století,“ říká na úvod Jerzy Marcin Macko, jednatel firmy, která je od roku 1996 součástí světového technologického a průmyslového koncernu SCHOTT.

Oslavy 25. výročí se povedlo uspořádat počátkem loňského září, kdy se ve výrobním areálu společnosti SCHOTT CR a SCHOTT Flat Glass CR sešla nejen zhruba tisícovka zaměstnanců, ale dorazili rovněž vážení obchodní partneři, bývalí členové managementu i zástupci regionální samosprávy, tedy starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Své přání také prostřednictvím videa připojili kolegové z centrály koncernu, který sídlí v německé Mohuči. „Vzhledem k tomu, že poslední dva roky byly dost ovlivněny pandemií, jsme se těšili hlavně na společné setkání. Všichni jsme byli rádi, že si můžeme opět v klidu posedět, popovídat a konečně se vidět. Vzpomínali jsme samozřejmě i na začátky firmy a na to, jakým způsobem se v průběhu let měnilo našeho portfolio,“ pokračuje jednatel.

Na výkyvy jsme byli připraveni

Společně mohli zhodnotit mimo jiné také ekonomické výsledky, neboť firma SCHOTT uzavřela vzhledem ke svým účetním zvyklostem fiskální rok 2020/2021 právě během září. „Musím říct, že to byl jeden z nejlepších roků pro celou korporaci SCHOTT i pro naši pobočku ve Valašském Meziříčí. Pro nás to byl dokonce vůbec nejlepší rok. Naše výsledky byly oproti původnímu plánu výrazně překročeny, zaznamenali jsme takřka čtvrtinový nárůst v prodejích, což se odrazilo na tržbách i na ziskovosti. Celkově vzato, rok 2021 byl pro nás opravdu výjimečně dobrý,“ dělí se Jerzy Marcin Macko o úspěšné výsledky firmy, jejíž tržby se v předchozích letech pohybovaly na úrovni 50 až 60 milionů euro.

Z pozice zpracovatele různých typů plochého skla, které je určeno pro výrobce domácích spotřebičů či pro výrobce boxů a vitrín na chlazené a mražené zboží, byli ve Valašském Meziříčí ovlivněni vnějšími i vnitřními faktory, které měly rozhodující vliv na mimořádné výsledky. „Vnější faktory souvisejí s dopady pandemie, ale i s globálními změnami, které probíhají napříč světem. Konkrétně mohu říct, že v divizi Home Appliance, která je zaměřena na výrobu skla pro domácí spotřebiče, jsme během pandemie evidovali zvýšenou poptávku po nových domácích spotřebičích a zejména po luxusnějších výrobcích. To se přirozeně promítlo i v našem portfoliu a předpokládáme, že touha investorů po novém vybavení bytů a domů nám bude výrazně pomáhat také v nejbližších letech,“ vysvětluje jednatel.

Druhý silný vnější faktor se projevil v divizi Food Display, která zpracovává ploché sklo pro chladicí boxy na potraviny nebo nápoje. „Vidíme, že společnost vnímá dopady lidského působení na životní prostředí a zajímá se o udržitelnost. Našimi výrobky, jako jsou izolační skla, jdeme tomuto trendu vstříc. Jsou vhodné zvláště pro uzavíratelné chladicí boxy v supermarketech nebo na čerpacích stanicích, protože šetří energie a tím pádem i životní prostředí. Navíc předpokládáme, že díky nové direktivě Evropské unie, která omezuje používání otevřených chladicích boxů, se bude poptávka po uzavíratelných boxech s našimi izolačními skly v dalších letech ještě zvyšovat,“ upřesňuje Jerzy Marcin Macko s tím, že v souladu s udržitelným civilizačním trendem jde celý koncern SCHOTT.

Zároveň upozorňuje na klíčové vnitřní faktory, které společnosti SCHOTT pomohly k dosažení dobrých výsledků. „Všichni máme za sebou hodně turbulentní rok, během kterého jsme se museli vyrovnat s výkyvy v poptávce, růstem cen či nedostatkem některých materiálů. Koncern SCHOTT ovšem na tento možný scénář reagoval už před dvěma až třemi lety, kdy jsme přenastavili veškeré procesy tak, abychom byli na případné výkyvy připraveni. Když přišla pandemie, bylo to pro nás nakonec jen potvrzení trendu, se kterým jsme už tak trochu počítali. Výkyvy v poptávce našich zákazníků jsme tedy zvládli relativně dobře a dílčí ztráty způsobené růstem cen nebo nedostatkem materiálů jsme ustáli, aniž bychom snižovali naši výrobní kapacitu a efektivitu,“ zdůrazňuje jednatel.

Přichází nová vlna investic

S jakými plány a prioritami vstoupili skláři z Valašského Meziříčí do letošního roku? „Podobně jako všichni ostatní, kdo podnikají, se i my potýkáme s inflací a růstem nákladů. Pokud dosáhneme výsledků jako v roce 2021, bude to pro nás úspěchem. Soustředíme se na to, abychom výjimečný růst z loňského roku udrželi. Zároveň hledáme veškeré možné úspory, protože si uvědomujeme, že obecný nárůst cen, a zejména pak energií, nemůžeme okamžitě přenést na naše zákazníky. Musíme s nimi jednat a bavit se o řešeních, jak kompenzovat nárůst cen. Celkově bude letos největší výzvou ustát inflační tlaky a dodržet plán, který jsme si dali,“ odpovídá Jerzy Marcin Macko. Společnost SCHOTT Flat Glass CR bude podle něj pokračovat v rozvoji a inovacích produktů, jako jsou hlavně plochá izolační skla pro chladicí a mrazicí boxy.

Společně se zákazníky rovněž kooperuje přípravu na významné mezinárodní veletrhy, na kterých chce jednotlivé novinky prezentovat. Konkrétním příkladem může být veletrh EuroShop, který by se měl konat v příštím roce v německém Düsseldorfu, kde hodlají představit především energeticky úsporné a zároveň designově atraktivní novinky z divize Food Display. V rámci druhé stěžejní divize Home Appliance se budou soustředit spíše na inovace výrobních technologií. „Za poslední roky jsme realizovali několik větších investic a následně jsme se věnovali spíše drobným úpravám výrobních procesů, které ovšem měly zásadní vliv na efektivitu a kvalitu našich výrobků. Teď se dostáváme k nové vlně investic, společně s koncernem SCHOTT vnímáme, že nastává chvíle, kdy potřebujeme více investovat jak do digitalizace, tak i do prvních robotů, které použijeme na některé výrobní linky,“ doplňuje jednatel firmy. Největší letošní investicí bude podle něj nová temperační pec za zhruba 1,7 milionu euro. K tomu je třeba přidat i rozšiřování skladových prostor, které mají být v dalších letech bohatší o dalších 10-tisíc m².

Co se týče robotizace, nainstaluje letos společnost SCHOTT Flat Glass CR vůbec prvního robota, který se uplatní v jedné z částí výrobního procesu. Jde o pilotní projekt, po jehož vyhodnocení se firma rozhodne, zda bude s podobnou technologií pokračovat i v dalších oblastech výroby. Jinak ve Valašském Meziříčí stále spoléhají na lidský faktor. Třeba lidské oko je nezastupitelné v oblasti posouzení kvality finálního výrobku a taktéž manuální manipulace s některými výrobky se jeví jako vhodnější varianta než robotizace nebo automatizace. „Chystáme se i na zajímavé projekty v oblasti rozšiřování stávajícího MES systému, který používáme pro řízení výroby. Budeme rádi, když se nám podaří dostávat ještě více informací přímo k operátorům v digitální podobě,“ podotýká Jerzy Marcin Macko a na závěr dodává, že firma také hledá strategického partnera, který by měl zájem podílet se na dalším růstu a rozvoji její průmyslové zóny ve Valašském Meziříčí.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...