1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

SIAD Czech, spol. s r.o. (SIAD Slovakia, spol. s r.o.)

SIAD 19Green Deal je křižovatkou ke konkurenceschopnosti

„Většina z našich projektů úspěšně přežila a my jsme, doufám, moudřejší,“ říká Jiří Lang, generální ředitel společnosti SIAD Czech, která je jedním z nejvýznamnějších tuzemských výrobců a dodavatelů medicinálních či technických plynů pro nejrůznější odvětví průmyslu.

Firma, která je součástí nadnárodní skupiny SIAD, má v Česku dva výrobní závody. V Rajhradicích u Brna se nachází jednotka na dělení vzduchu, ale v provozu je tam i plnírna medicinálních a speciálních plynů včetně kalibračních směsí a akreditovaná laboratoř. V Braňanech u Mostu je pro změnu plnicí stanice acetylenu. Distribuční síť pak stojí na zhruba 130 prodejních místech, která jsou rozmístěna po celé republice. „Jsem hrdý na to, že SIAD obstál,“ ohlíží se Jiří Lang nejprve za loňským rokem, který byl podle něj kvůli pandemii COVID-19 plný nejistoty a obrovského úsilí nutného k zajištění základního spolehlivého servisu u všech zákazníků. Jaký je rok letošní? To už se dozvíme v našem rozhovoru s manažerem, který většinu dosavadního profesního života strávil v USA, Rusku, Německu, Belgii a Švýcarsku.

Loni jste pro Průmysl Dnes uvedl, že do roku 2021 vstoupíte optimisticky a s důvěrou v potenciál českých i slovenských firem vyrovnat se s jakýmkoli makroekonomickým scénářem. Přetrvával váš optimismus i ve druhé polovině roku?

Je pravda, že úroveň makroekonomických nástrah od doby našeho posledního rozhovoru drasticky eskalovala. Tehdy si nikdo nedokázal představit, že přerušení dopravních cest do Asie povede k několikaměsíčním zpožděním a zdražením dopravného na desetinásobek, stejně jako si asi těžko někdo představil, že se energetická burza EU vyšplhá na trojnásobek v cenách silové elektřiny. Tím více jsem rád, že má důvěra v odpovědnost a nápaditost mých kolegů a zákazníků SIAD se plně potvrdila. Většina z našich projektů úspěšně přežila a my jsme, doufám, moudřejší. I z příkladů našich předků chápeme, že víra ve vlastní schopnosti a ochota tvrdě pracovat je pro slušné firmy asi nejuniverzálnější recept pro zachování práva na úspěch.

Jak se s takovými šoky v makroekonomických podmínkách hodláte vyrovnat? Může přinést obrat k lepšímu například energetický summit v Glasgow?

Výroba plynů je zásadním způsobem závislá na dostupnosti a cenách elektřiny. Pokud nebudeme chtít podlehnout technicky nepodloženým iluzím, musíme počítat s tím, že na tom se v dohledné době nic nezmění. Chceme-li tedy našim zákazníkům, ať už laboratořím, nemocnicím či výrobním podnikům, zaručit spolehlivé a kvalitní dodávky plynů, nezbývá než promítnout změny do obchodních podmínek. Co se týče druhé otázky, Green Deal je ambiciózní projekt a věříme, že jeho tvůrci byli vedeni ryze humánními stimuly, jak na příkladu EU motivovat svět k udržitelnému hospodaření. Nepodaří-li se ale v Glasgow přimět zbytek světa k zavedení podobných pravidel, stane se Green Deal noční můrou pro velkou část našeho průmyslu a povede nejspíše k další vlně vysídlování průmyslu a aplikované vědy a výzkumu z EU.

Vidíte tedy podobně jako 86 % dotázaných manažerů v chemickém průmyslu (CETA 8/2020) Green Deal jako hrozbu pro perspektivu průmyslového rozvoje v EU?

Motivace k vytváření objektivně smysluplných technologických řešení pro snižování energetických a ekologických zátěží je směr, kterému jsme ve skupině SIAD historicky oddáni. Spolu s dceřinými firmami SMI a TPI jsme na tomto poli velice aktivní a úspěšní. Potvrzují to i naše konkrétní projekty, jako jsou mimo jiné kryogenní jednotky pro výrobu vzdušných plynů, či zkapalňování zemního plynu LNG, kompresorové jednotky procesních plynů a vzduchu, systémová řešení hořáků a optimalizace pecí od sklářství po metalurgii a potraviny, dále jímání, rafinace a zkapalňování CO2 především z bioplynových stanic či jímání, čištění a distribuce biometanu. Na těchto příkladech a realizovaných zakázkách vidíte, že Green Deal vnímáme i jako příležitost ke smysluplnému pokroku.

V minulém rozhovoru jste mluvil i o tom, že budete pokračovat v investicích do pokroku v poskytování inovativních produktů a služeb. Daří se vám to?

Inovační aktivity máme rozdělené do několika kategorií dle parametrů náročnosti a časové naléhavosti a s naším „azimutem“ postupu neotřásly ani šoky dané pandemií a cenami energií. Dále pokračujeme ve zdokonalování produktů a služeb pro laboratoře výzkumných pracovišť a škol, akreditačních pracovišť v medicíně i chemických a potravinářských pracovišť. Zkrátka všude tam, kde je třeba speciálních plynů s extrémně přesně definovaným složením. Pro taková pracoviště jsme letos v létě dosáhli mimo jiné na nejvyšší existující standard pro referenční materiály a obdrželi jako první výrobce v Česku úroveň kvality ISO 17034.

Znamená to, že v klasickém strojírenském průmyslu, kde jste se na trhu historicky profilovali, již není takový potenciál k inovacím?

Naši aplikační inženýři jsou velmi aktivní při optimalizaci technologií a ochranných plynů například s obsahem vodíku či helia (Hydrostar®, Helistar®) v nových náročných aplikacích svarových spojů. Pro příklad uvedu tzv. dolegovávané austenitické oceli pro chemické aparáty nebo svařování pohliníkovaných vysoce-legovaných ocelí pro produkci modrého vodíku. Takže i všude tam, kde je třeba dosahovat vysoké produktivity a kvality svaru v robotizovaném či mechanizovaném svařování, budeme mít dál co přinášet. Současně se účastníme bouřlivého rozvoje technologií 3D tisku s kovovými prášky a dráty, jedná se například o technologie SLM či WAAM.

Na kterých referenčních zakázkách jste letos pracovali či stále pracujete?

Vyberu jen několik zajímavých aplikací, kde věřím, že za rok budu již moci uveřejnit jména investičních partnerů či už dokonce zkolaudovaných projektů. Je to intenzifikace čištění odpadních vod s řízenou bio-kinetikou a současným snižováním škodlivých aerosolů v okolí existujících čistíren vod systémem Mixflo®. Dále jde o ozonové dočišťování pitné vody systémem Mixflo3® od hormonálních a jiných těžko-odlučitelných zátěží. Zabýváme se však také rekonstrukcemi sklářských pecí a hořáků až s třetinovou úsporou plynu, produkcí kapalného CO2 z biologického zdroje nebo efektivními průmyslovými kompresorovými jednotkami SMI pro petrochemii a potravinářství.

Také letos se bohužel potýkáme s dopady pandemie. Co vám náročné období posledních měsíců řeklo o kondici a kvalitě firmy?

Pandemie byla hlavně na počátku roku brutální prověrkou našich možností a nerad bych, aby se kdykoliv zopakovala. Naši kolegové na výrobě medicinálního kyslíku, na plnírnách, laboratořích, distribuci a dopravě fungovali doslova nadoraz, a nakonec přišli dobrovolně na pomoc i kolegové v důchodu. Představte si, že výchylka životně nutných dodávek do nemocnic přesahovala 6 sigma historické spotřeby a pracovalo se v nočních a víkendových směnách ve speciálních režimech. Výsledkem ale bylo, že 100 % nemocnic mohlo bez výpadku léčit těžce nemocné covidem. Věřím také, že navzdory lockdownu se ještě zvýšila důvěra mezi námi a většinou našich zákazníků. A to jak díky rozšiřujícím se technologickým možnostem skupiny SIAD, tak třeba i projevenou zapáleností a oddaností našich kolegů ve výrobě a distribuci. Vždyť mnozí z nich obětovali víkendy i dovolené pro zajištění dodávek všem zákazníkům, nejen do nemocnic.

Podle jakého makroekonomického scénáře se teď řídíte a jaké výsledky letos očekáváte?

Nyní už mohu s jistotou tvrdit, že výsledky jak za rok 2020, tak i v roce 2021 dosáhnou úrovně plánů ve všech třech zemích, za které máme přímou odpovědnost. Kromě Česka a Slovenska jde také o Polsko. Naše země mají dlouhodobě lepší růstové předpoklady, než je průměr EU a z toho vycházíme i při projektování budoucí strategie obchodních a výrobních aktivit. 

Jakým způsobem chcete dál rozvíjet pozici firmy SIAD Czech ve skupině?

Společnost SIAD Czech, ale také SIAD Slovakia, dostává s dynamikou trhu opodstatněnou šanci pro další nové vlastní investice v regionu, především do oblasti speciálních, technických a medicinálních plynů. Dále pak s dceřinými firmami SMI a TPI rozšíříme nabídku technologických investičních celků a kvalifikovaných služeb v oblastech výroby a aplikací plynů či bioplynů, intenzifikacích průmyslových pecí a čištění odpadních vod.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...