1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŠKO-ENERGO, s.r.o.

ŠKO Energo 17Ekologická teplárna ušetřila už 5 milionů tun CO2

50 % z obratu společnosti ŠKO-ENERGO, s.r.o., tvoří prodej elektřiny a 20 % prodej tepla. Loni utržila 2,8 miliardy korun. Svým zákazníkům dodává také plyn, vodu nebo stlačený vzduch.

Nyní ve firmě pracuje 340 lidí, z toho přes sto technicko-hospodářských pracovníků. Ročně společnost vyrobí kolem 611 GWh elektřiny a 483 GWh tepla. „Objemy vyrobené energie i přes dynamický rozvoj ŠKODA AUTO, a.s., našeho hlavního zákazníka, nerostou. Je to zásluhou úsporných opatření, k nimž rovněž přispíváme. Narůstá ale komplexita dodávaných služeb,“ říká v rozhovoru jednatel společnosti Ing. Tomáš Kubín.

Vaším hlavním zákazníkem je ŠKODA AUTO. Co vše této automobilce dodáváte?

Závody ŠKODA AUTO zásobujeme všemi energiemi nezbytnými pro výrobu automobilů. Naše teplárna vyrábí pro mladoboleslavský podnik elektřinu i teplo. Dieselové kogenerační jednotky na výrobu elektřiny a tepla jsou umístěny v závodech Kvasiny a Vrchlabí. Kromě toho dodáváme do podniku stlačený vzduch, průmyslovou, chladící a demineralizovanou vodu. Provozujeme a udržuje také energetické sítě. Vlastníme 110 kV rozvodnu a vysokotlakou stanici zemního plynu. Energetické sítě, které zabezpečují dodávky elektřiny, plynu a vody, provozujeme a udržujeme od vstupu do závodu až ke strojům. Provádíme také čištění a odvádění odpadních a povrchových vod ve vlastní čistírně odpadních vod a v lagunách.

Vedle ŠKODY AUTO máte i další zákazníky. Kdo mezi ně patří?

Asi jedna třetina prodaného tepla směřuje do města Mladá Boleslav a do průmyslových zón, kde ho odebírá okolo 12-tisíc domácností a přes 200 firem. Město tak získává levnou energii, a naše společnost díky tomu vykazuje v teplárně vysokoúčinnou kogeneraci. Přebytek vyrobené energie prodáváme do sítě. V roce 2017 se naše firma stala díky projektu Power to Heat poskytovatelem podpůrných služeb pro společnost ČEPS.

Jaké jsou vaše hlavní konkurenční výhody?

Kromě již zmiňované vysokoúčinné kogenerace je to ekologická výroba energií a spolehlivost dodávek. Zákazníci si jistě cení i stability cen vyráběných energií a komplexity služeb. Tyto silné stránky naší společnosti jsou dlouhodobě budovány společně s vlastníky, především mateřskou VW Kraftwerk, která zajišťuje obdobné služby pro VW v Německu. Dalšími konkurenčními výhodami, nezbytnými pro úspěch, jsou finanční stabilita firmy a loajalita zaměstnanců.

Pokud je vaší konkurenční výhodou ekologie, jaké aktivity v této oblasti realizujete?

Základem ekologické výroby jsou používané technologie. Teplárna ŠKO-ENERGO byla uvedena do provozu v roce 2000. Emise z této teplárny jsou nesrovnatelné se starou teplárnou i současnými konvenčními zdroji na výrobu energie. Tato technologie nebyla dosud překonána a splňuje náročné limity Evropské unie, které vstoupí v plné šíři v platnost po roce 2023.

Můžete ekologické dopady nové teplárny blíže specifikovat?

Důležitou součástí projektu výstavby teplárny byla úspora CO2. Teplárna byla projektem Kjótského protokolu, největšího v České republice, s roční úsporou 250-tisíc tun CO2. Dosud svým provozem ušetřila 5 milionů tun CO2. S tím se ale firma nespokojila a od roku 2005 postupně zvyšuje množství spalované biomasy, kterou nahrazujeme uhlí. V současnosti spalujeme 90-tisíc tun peletek a tím šetříme dalších 145-tisíc tun CO2 ročně.

Jaká ekologická opatření jste přijali v případě vody?

Velmi důležitou součástí zařízení společnosti, které přímo navazují na provozy ŠKODA AUTO, jsou čisticí stanice. Zde se čistí odpadní vody z lakovny karoserií. Voda bez přítomnosti organických látek a těžkých kovů se vypouští do lagun. Laguny jsou součástí stanice na dočištění vody z dešťové kanalizace a vypouštěná voda je naprosto nezávadná. Zajímavým technologickým řešením, které spojuje ochranu vod s teplárnou, je stanice na čištění odpadních vod z mechanického opracování kovů. Odpařováním pomocí vakua a několikastupňovým mechanickým předčištěním zde dochází k oddělení vody a olejové emulze, která se následně využívá jako palivo.

Zmínil jste i spolehlivost dodávek. Jak ji dosahujete?

Spolehlivost dodávek je určitě záležitostí špičkové technologie a neustálé péče o klíčová zařízení. Na údržbu teplárny, distribučních sítí a dalších zařízení vynakládá společnost řádově stovky milionů korun ročně. Pokud se vyskytne závada, je odstraněna a systematicky analyzována. Pozornost zaměřujeme především na dodávky elektřiny. Aktuálně pracujeme na projektu, který bude pomocí superkondenzátorů snižovat mikrovýpadky elektřiny. Spolehlivost dodávek je samozřejmě i výsledkem profesionality a neustálého vzdělávání našich zaměstnanců.

Jaké technologie využíváte v teplárně, kde vyrábíte elektřinu a teplo?

Hlavními výrobními jednotkami teplárny jsou dva fluidní kotle o parním výkonu 2 x 140 t/h, které spalují hnědé uhlí a biomasu, a parní kotel o parním výkonu 60 t/h se základním palivem na zemní plyn. Součástí zařízení jsou dvě odběrové kondenzační turbíny Siemens o výkonu 2 x 35 MWe. Zásobování teplárny chladící vodou je zajištěno z chladicího systému s chladící věží s ventilátorovým chlazením. Fluidní kotle, které dodalo česko-německé konsorcium EVT - Vítkovice, zajišťují spolehlivou výrobu při dodržení emisních limitů platných v ČR od roku 1999 a s minimálními úpravami plní i průmyslové emise po roce 2023. Z původních zařízení teplárny se nadále využívají dva horkovodní kotle, v nichž byla v oblasti strojní, elektro a řídící techniky provedena modernizace a napojení na nová zařízení. Navíc byl instalován další horkovodní kotel na zemní plyn od firmy ABB. Výhodou teplárny je rozsáhlá horkovodní síť a trvalý odběr tepla, který i v létě přesahuje 15 MW. Od listopadu 2016 je k teplárně připojen elektrodový kotel, jenž poskytuje podpůrné služby.

Do čeho nejvíce investujete? Jsou to právě nové technologie?

Ročně investujeme v průměru 60 milionů korun a investice jsou rozdělovány podle potřeby mezi teplárnu a ostatní zařízení společnosti. Teplárna, vzhledem ke svému stáří, nevyžaduje významné investice a pozornost zaměřujeme především na pravidelnou údržbu a opravy. Nejvýznamnější dodatečnou investicí v teplárně byl nákup zařízení na spolu-spalování biomasy. Tato investice dosáhla v souhrnu více než 50 milionů korun. V loňském roce jsme spolu s firmou E.ON zprovoznili elektrokotel v hodnotě 27 milionů korun. Mezi významné výdaje patří i investice do horkovodních sítí, které za posledních 10 let přesáhly 100 milionů korun. V oblasti mimo teplárnu jsou v posledních dvou letech nejvýznamnější výměny trafostanic 110/22 kV za téměř 40 milionů korun. Připravujeme taky výměnu kompresorů stlačeného vzduchu rovněž v hodnotě 40 milionů korun.

Jaké máte plány pro následující období? Před jakými výzvami stojíte?

Energetika se významně mění. Evropská unie prosazuje otevření celoevropského trhu a liberalizaci, která ve svém důsledku znamená snížení cen komodit, jež jsou pro firmu základem měřítka konkurenceschopnosti. Zároveň je kladen větší a větší důraz na snižování emisí CO2, energetickou účinnost a výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Technologie na výrobu z obnovitelných zdrojů se vyvíjí a jejich ceny klesají. Těmto změnám se musíme neustále přizpůsobovat, a proto vedení společnosti za přispění většiny techniků a ekonomů vypracovalo novou strategii. Ta je zformulována v Misi a vizi 2035. Nová strategie zároveň reaguje na strategii ŠKODA AUTO, kterou je intenzivní rozvoj elektromobility. Společnost ŠKO-ENERGO je v rámci této strategie odpovědná za vybudování infrastruktury pro dobíjení automobilů.

Nezůstáváte lhostejní ke svému okolí. Jaké aktivity sponzorujete a jak prospíváte regionu?

Teplem zásobujeme více než 80 % obyvatel města a chceme proto být „dobrým občanem“. Nejvýznamnější reklamní smlouvy jsme uzavřeli s hokejovým BK Mladá Boleslav a zimní stadion nese proto název ŠKO-ENERGO Aréna. Podporujeme i další kluby, jako je FK Mladá Boleslav a Technology Florbal Mladá Boleslav. Existuje i mnoho dalších menších projektů, které sponzorujeme. Jsou jimi dětské aktivity v oblasti sportu, kultury, ekologie a další volnočasové aktivity mládeže.

A na vašem komínu také hnízdí sokol stěhovavý.

Ano, už třetím rokem. Ve volné přírodě téměř vyhynul a na komínech nachází své útočiště. Náš komín je nejvýchodnějším hnízdištěm tohoto dravce. Mladé sokoly, kteří se vylíhli v letošním roce, bylo možné sledovat na našem webu v on-line přenosu. O tuto radost jsme se podělili s mladoboleslavskými dětmi. Každou školu navštívili sokolníci s dravci a děti se tak mohly seznámit se sokoly naživo. Oblíbily si i nového maskota Sokiho. Mnoho z dětí pak sledovalo dění na komíně a zúčastnilo se soutěže, ve které dvě narozené samičky a sameček dostávali své jméno. Soutěž vyhrála Kateřina Smutná a tak doufáme, že iPad, který vyhrála, z ní učinil Kateřinu Veselou.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...