1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŠKO-ENERGO, s.r.o.

ŠKO Energo 17Hřeje Vás čistá energie

1. července 1995 byla založena společnost ŠKO‐ENERGO jako první česko‐německý podnik „joint‐venture“ v energetickém průmyslu. Od počátku vsadila na používání moderních technologií a zařízení, na šetrný přístup k životnímu prostředí a zaměstnávání odborníků.

Díky tomu si vybudovala pověst spolehlivého dodavatele energií. V současnosti zásobuje energiemi české výrobní závody své mateřské společnosti Škoda Auto. Konkrétně dodává elektrickou energii, teplo, průmyslovou, pitnou a chladicí vodu, stlačený vzduch a zemní plyn. Dále provádí čištění a odvádění odpadních a povrchových vod, provozuje a udržuje všechny energetické sítě a poskytuje komplexní služby v oblasti zásobování energiemi a energetického managementu. ŠKO-ENERGO dodává teplo pro 14 tisíc domácností v Mladé Boleslavi. Vlastníky podílů firmy jsou spolu se Škoda Auto (44,5 %) také VW Kraftwerk (22,5 %), E.ON Beteiligungen (21 %) a ČEZ ESCO (12 %).

 

Začala nová topná sezona

 

Společnost ŠKO-ENERGO ukončila 1. června topnou sezonu 2020/2021, trvala přitom déle než ta loňská, kdy hřála firma odběratele do 20. května, tedy o celých 12 dní méně, a prověřila tak vysokou spolehlivost dodávek tepla. „Uplynulé topné období bylo velmi studené. Meziročně byly všechny měsíce kromě září chladnější, únor dokonce o 4,7 °C a duben o 3,8 °C. V období od 6. do 16. února 2021, kdy u nás panovaly největší mrazy, jsme zaznamenali historicky nejvyšší odebíraný výkon 230 MW,“ prozradil Ing. Tomáš Kubín, jednatel společnosti ŠKO-ENERGO, která i v minulé topné sezoně zajistila svým zákazníkům stabilní, bezpečné a cenově výhodné dodávky tepla. „Celkovou vyšší spotřebu tepla vloni ovlivnily kromě počasí i rostoucí požadavky na dodávky tepla našeho největšího zákazníka, společnosti Škoda Auto. Ta rozšiřuje své aktivity v areálu, otevírá nové provozy, pro které zajišťujeme spolehlivé zásobování teplem. Za poslední tři roky přibyly dodávky tepla do nové lakovny M18, přístavby haly M1, do nové velkokapacitní kuchyně a řady dalších, přičemž jejich celkový instalovaný výkon je 35 MW,“ dodal Tomáš Kubín.

Letošní topnou sezonu zahájili ve ŠKO-ENERGO 21. září. Před ní ale nezaháleli a v průběhu léta provedli revize a opravy topných systémů. „Konec vytápění pro naše energetiky neznamená, že nemají co na práci, právě naopak. Každoročně v leté děláme rozsáhlé revize, údržbu a plánované opravy. Technologie teplárny je s výjimkou letní odstávky v provozu nepřetržitě 24 hodin denně. Ovšem ani při využití současných moderních technologií nelze některé revize a opravy provést bez odstávky dodávek teplé vody. Letošní odstávka proběhla od 6. do 11. srpna, trvala tedy stejně jako v loňském roce,“ vysvětlil Tomáš Kubín s tím, že ve ŠKO-ENERGO také vyhodnocují denní teploty a monitorují předpověď. Všechno sleduje dispečink přes meteo web. Velké revize se týkali obou kotlů, vzduchotechniky i úpravy vibrační diagnostiky turbogenerátoru. Kromě toho ukončují 1. fázi oprav na tamním 200 metrů vysokém komínu. Práce na jeho vnější části budou pokračovat v roce 2022.

 

Na cestě za uhlíkovou neutralitou

 

Společnost ŠKO-ENERGO dosáhla dalšího „zeleného“ milníku – elektrickou energii pro automobilku Škoda Auto bude odebírat i z větrného parku Moravice - Melč. Kontrakt za více než 1 mld. korun uzavřela se společností Ambient Energy na 20 let s dlouhodobou fixací nákladů a minimalizací rizika kolísání cen na principu PPA (Power Purchase Agreement). Ten umožňuje odběratelům energie uzavírat dlouhodobé smlouvy o nákupu vyrobené zelené energie přímo se soukromými dodavateli z konkrétních zdrojů energie. Jedná se vůbec o první korporátní smlouvu v České republice fungující na tomto principu. První dodávky elektřiny z větrného parku do ŠKO-ENERGO a automobilky Škoda Auto začnou proudit na začátku roku 2023. „Jsme velmi hrdí na to, že se nám podařilo uzavřít obchod, díky kterému může vzniknout nový velký ekologický zdroj elektřiny bez provozní podpory státu. O to více, že dlouhodobým odběratelem této elektřiny není nikdo jiný než ŠKO-ENERGO – dceřiná společnost Škoda Auto. PPA obchody jsou jednou z cest k decentralizaci energetiky a rozvoji obnovitelných zdrojů. Fungují skvěle například v USA a mohly by být úspěšné i v České republice,“ řekl Ladislav Seidler, člen správní rady společnosti Ambient Energy.

V rámci dlouhodobého kontraktu vznikne nový zdroj obnovitelné energie na severní Moravě. Ve větrném parku Moravice - Melč jsou aktuálně dvě větrné elektrárny, čtyři nové pro ŠKO-ENERGO se budou teprve realizovat. Uzavřením smlouvy získává společnost ŠKO-ENERGO dlouhodobou fixaci nákladů za elektřinu, minimalizuje rizika kolísání cen elektřiny a především opět naplňuje svoji strategii šetrného přístupu k životnímu prostředí. „Pro ŠKO-ENERGO byla ekologie vždy klíčovým tématem. Věříme, že dostojíme závazku stát se ve výrobě elektrické energie a tepla uhlíkově neutrálními podle našich plánů a strategie a v souladu se strategií našeho hlavního zákazníka Škoda Auto. Cílíme na obnovitelné zdroje energie a usilujeme o jejich diversifikaci,“ konstatoval Tomáš Kubín. Na jeho slova navázal jednatel ŠKO-ENERGO Jaromír Vorel: „Dlouhodobě využíváme v naší teplárně biomasu a modernizujeme provoz tak, abychom její podíl navýšili, spolupracujeme na projektech střešních fotovoltaických elektráren v automobilce a nově na projektu využívání větrné energie. Průběžně hledáme nové možnosti alternativních zdrojů z různých oblastí energetiky.“

 

Rozšíření ekologické energie

 

Část elektřiny ekologicky vyrobené ve společnosti Škoda Auto již nyní pochází z fotovoltaické elektrárny. Na konci roku 2019 totiž automobilka uvedla do provozu solární panely s výkonem 441 kWp instalované na střechách Servisního centra v Kosmonosech. Za realizaci tohoto projektu nesla odpovědnost společnost ČEZ ESCO, která je také vlastníkem majetkových podílů v energetické společnosti ŠKO-ENERGO. Od druhé poloviny tohoto desetiletí bude totiž energie potřebná pro výrobu vozů a komponentů ve výrobních závodech společnosti Škoda Auto v České republice pocházet kompletně z obnovitelných zdrojů.

Automobilka společně se Skupinou ČEZ realizuje další projekt. Na střechách Škoda Parts Centra i logistických budov poblíž hlavního závodu automobilky v Mladé Boleslavi vzniká největší střešní fotovoltaická elektrárna v České republice. „Celkem bude instalováno téměř 6000 solárních modulů, jejichž jmenovitý výkon bude činit 2300 kWp a výroba elektřiny přesáhne 2200 MWh ročně. Přitom se budou používat moduly nejnovější generace, které disponují více než dvojnásobnou kapacitou oproti běžným solárním modulům,“ prozradil Tomáš Kubín, jednatel společnosti ŠKO-ENERGO, která převzala koordinaci projektu. Za instalaci i provoz zařízení nese odpovědnost ČEZ ESCO. Realizace solární elektrárny byla zahájena v létě 2021 a v příštím roce bude připojena k přenosové soustavě.

 

Výročí posunula pandemie

 

Společnost ŠKO-ENERGO si vloni připomněla 25 let své existence na trhu. Oslavy výročí se zaměstnanci však proběhly až letos na začátku září, kdy se mohli ve větším počtu osobně setkat. „Tradiční setkání ŠKO-ENERGO se zákazníky se vzhledem k bezpečnostní situaci uskutečnilo historicky poprvé v on-line prostoru 25. února 2021. Tentýž den jsme měli i historicky 1. on-line tiskovou konferenci,“ prozradil Tomáš Kubín a doplnil: „V roce 2020 se stalo jedním z našich prioritních témat nepřerušení dodávek energií a zároveň bezpečnost provozů a zaměstnanců v kontextu koronavirové pandemie, která zapříčinila i přerušení výroby ve Škoda Auto. Provozům ŠKO-ENERGO se podařilo zajistit své služby a dodávky energií bez přerušení, nicméně přijatá bezpečnostní opatření měla vliv de facto na každý segment práce a života naší společnosti.“

Ve ŠKO-ENERGO jmenovali krizový výbor, který se pravidelně scházel, aby analyzoval aktuální situaci, vyhodnocoval ji a přijímal příslušná opatření v souladu s vládními nařízeními a s opatřeními. „Vedoucí pracovníci koordinovali směny a chod i v nepřetržitých pracovních režimech tak, aby došlo k rozdělení na střídající se týmy, přičemž zároveň reagovali na individuální potřeby jednotlivců, situaci v jejich rodinách i na jejich zdravotní stav a rizikovost. V souvislosti s tím se změnila také organizace pracovních schůzek a jednání. Ty se přesunuly do on-line prostoru a konaly se prostřednictvím skype termínů. Vedoucí pracovníci přešli na řízení svých kolegů „na dálku“. Změnil se i trend vzdělávání, byl důraz na interní komunikaci, aby naši lidé byli o všem maximálně informování. Alfou a omegou všeho byla bezpečnost práce,“ uzavřel Tomáš Kubín.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...