1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŠKO-ENERGO, s.r.o.

sko energo 04 14Dosáhli jsme dalšího „zeleného“ milníku

Uspokojit potřeby zákazníků, a to jak v případě kvality služeb a spolehlivých dodávek energií, tak v udržení konkurenceschopné ceny za teplo, chce také v letošním roce mladoboleslavská společnost ŠKO-ENERGO. Kromě toho hodlá dál pracovat na již započatých projektech souvisejících s CO2 neutralitou, na kterých spolupracuje především s automobilkou ŠKODA AUTO.

Právě pro jednu z největších a nejúspěšnějších tuzemských firem totiž již od roku 1995 zajišťuje veškeré energie, které vyrábí a distribuuje s využitím bezuhlíkatých technologií. Čímž mimo jiné neustále snižuje energetickou náročnost v místě spotřeby.

Dodávky energií pro automobilku ŠKODA AUTO probíhají na základě dlouhodobého smluvního vztahu a dosahují výše téměř 2,3 miliardy korun ročně. Je zřejmé, že nepřerušované dodávky energií za cenu, která tradičnímu českému výrobci automobilů umožní konkurovat na mezinárodních trzích, jsou strategickou nutností. Kromě komplexních služeb v oblasti průmyslové energetiky je neméně významné také centrální zásobování teplem pro většinu ze 45-tisíc obyvatel Mladé Boleslavi, na jejímž celkovém rozvoji se společnost ŠKO-ENERGO jakožto dobrý a zodpovědný „spoluobčan“ velmi aktivně podílí. Více už nám v rozhovoru řekne Tomáš Kubín, jednatel společnosti, která byla svého času vůbec prvním česko-německým joint venture podnikem v energetickém průmyslu.

Na úvod se ještě můžeme ohlédnout za průběhem minulého roku. Jak se vám během něj dařilo a jaké výsledky společnosti ŠKO-ENERGO přinesl?

Loňský rok nebyl jednoduchý s ohledem na dopady pokračující covidové situace, přesto jsme ani výrobu, ani dodávky energií nepřerušili. Týmy našich zaměstnanců ze sebe vydaly maximum a navzdory nelehké době jsme společnými silami pokračovali nejen v našich běžných činnostech, ale pokročili jsme i v nových projektech souvisejících s ekologizací a udržitelností.

Takže jste se i v roce 2021 pustili do nových projektů zejména v oblasti snižování uhlíkové stopy či výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jakých cílů chcete dosáhnout?

Pro ŠKO-ENERGO byla ekologie vždy klíčovým tématem. Věříme, že dostojíme závazku stát se ve výrobě elektrické energie a tepla uhlíkově neutrálními podle našich plánů a strategie a v souladu se strategií našeho hlavního zákazníka, kterým je ŠKODA AUTO. Cílíme na obnovitelné zdroje energie a usilujeme o jejich diverzifikaci. Dlouhodobě využíváme v naší teplárně biomasu a modernizujeme provoz tak, abychom její podíl navýšili. Dále úspěšně spolupracujeme na projektech střešních fotovoltaických elektráren v automobilce a nově také na projektu využívání větrné energie. Kromě toho průběžně hledáme další nové možnosti alternativních zdrojů z různých oblastí energetiky.

Co zpětně považujete za nejvýznamnější událost nebo největší úspěch za poslední rok?

Na naší cestě za uhlíkovou neutralitou jsme během loňského roku dosáhli dalšího „zeleného“ milníku – elektrickou energii pro automobilku bude ŠKO-ENERGO odebírat i z větrného parku Moravice – Melč. Kontrakt za více než jednu miliardu korun jsme uzavřeli na 20 let s dlouhodobou fixací nákladů a minimalizací rizika kolísání cen na principu PPA (Power Purchase Agreements), který umožňuje odběratelům energie uzavírat dlouhodobé smlouvy o nákupu vyrobené zelené energie přímo se soukromými dodavateli z konkrétních zdrojů energie. První dodávky elektřiny z větrného parku do ŠKO-ENERGO a automobilky ŠKODA AUTO začnou proudit na začátku roku 2023. Na vysvětlenou ještě dodám, že v rámci dlouhodobého kontraktu vznikne na severní Moravě de facto zcela nový zdroj obnovitelné energie. Ve větrném parku Moravice – Melč jsou totiž aktuálně pouze dvě větrné elektrárny a čtyři nové pro naši společnost se budou teprve realizovat.

Již letos byste pro změnu přímo v areálu ŠKODA AUTO měli dokončit projekt vůbec největší střešní solární elektrárny v Česku. Podaří se vám to?

Přestože se do výrobních kapacit firem dodávajících technologie promítla pandemie COVID-19, měli bychom projekt dokončit letos na podzim. Potvrzujeme tím, že hledat alternativní zdroje energií s ekologických přínosem je jedna z našich priorit a strategických vizí.

Budete v obdobných projektech pokračovat? Jaké další investice máte nyní v plánu?

V letošním roce soustředíme naši pozornost především na přípravu projektů, které umožňují zapojit se do služeb výkonové rovnováhy, tzv. podpůrných služeb.

Chystáte novinky také ve spolupráci s dalším strategickým zákazníkem, kterým je město Mladá Boleslav?

S vedením města dlouhodobě spolupracujeme a aktivně přispíváme k tomu, aby byla Mladá Boleslav městem, kde se dobře žije. Jsme členy městského Výboru pro spolupráci a v rámci něj každoročně přispíváme na konkrétní aktivity města, které jsou v souladu s naším ekologickým smýšlením a odpovědným chováním. V loňském roce jsme na to uvolnili částku 2 miliony korun a přispěli jsme na využití srážkových vod i na studii využití solárních panelů na veřejných budovách, revitalizaci lesoparku a další smysluplné projekty. Ani v letošním roce to nebude jinak a opět se zapojíme do projektů, které mají pro město význam.

Energie teď obecně zdražují, jaká je a do budoucna bude vaše cenová politika (nejen) směrem k domácnostem?

Jdeme cestou postupného zajišťování a rozkládání rizika do dalších let. Kromě toho průběžně hledáme možné úspory spotřeby energií. Máme sofistikovaný energetický management a odborníky specializované právě na úspory v oblasti energií.

Jste na budoucí výzvy připraveni i po personální stránce? V jednom z předchozích rozhovorů jste zmiňoval, že chcete firmu citlivě restrukturalizovat. Povedlo se to?

Organizační změny v našich týmech stále probíhají. Všechny aktivity, které v rámci personálního managementu provádíme, děláme v souvislosti s připravovanými projekty. Pokud úspěšně projdeme touto cestou změn a nových projektů, zajistíme budoucnost naší firmy na další desítky let.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...