1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

SMP CZ, a.s.

Do inovací zapojujeme co nejvíce našich kolegyň a kolegů

Společnost SMP CZ, a.s., už řadu let pomáhá propojovat města v České republice a přinášet do nich život na povrchu i pod ním. Firma se zaměřuje na pozemní, dopravní, průmyslové i vodohospodářské stavby a při jejich realizaci respektuje i zlepšuje životní podmínky obyvatel a biologickou rozmanitost prostředí. O historii, ale i aktuální struktuře společnosti jsme si povídali s jejím generálním ředitelem Ing. Martinem Doksanským.

SMP CZ loni oslavila 30 let společného příběhu – v roce 1990 vznikl státní podnik Stavby mostů Praha, se kterým je spjata historie vaší firmy. Mohl byste objasnit, jaké vazby spojují tyto dvě společnosti?

Rok 1990, kdy vznikl státní podnik Stavby mostů Praha, je skutečně jedním z nejdůležitějších milníků historie SMP CZ. Ta je však mnohem hlubší, protože základy naší mostařské společnosti byly položeny o více než 40 let dříve, kdy jsme jako mostní závod Staveb silnic a železnic, jedné z největších stavebních firem své doby, stavěli v rámci celé tehdejší ČSSR celou řadu úžasných mostů. Tento mostní závod se zdárně rozvíjel, působili v něm nejvýznamnější mostní stavitelé a odborníci, kteří mostní stavitelství posouvali technicky i technologicky dále a zároveň vychovávali další generace vynikajících mostařů – našich současných kolegů.

Ale zpět k historii. Tehdejší státní podnik Stavby mostů Praha se v roce 1992 transformoval na akciovou společnost a její vedení bylo postaveno před strategický úkol – jak novou společnost zdárně rozvíjet, což souviselo s financováním, investicemi, vlastnictvím know-how atd. Bylo zřejmé, že firma potřebuje silného partnera, kterým se ve výsledku stala francouzská společnosti GTM International. Nový partner postupně navyšoval svůj podíl ve společnosti, a nakonec se stal jejím stoprocentním vlastníkem. Tento proces provázely změny názvu společnosti, a také skutečnost, že GTM, později GTM DUMEZ, se stala součástí nadnárodní skupiny VINCI – jednoho z největších stavebních holdingů na světě. Takto ze státního podniku Stavby mostů Praha vznikla akciová společnost SMP CZ. Z ryze jednooborové firmy zaměřené na mosty se stala víceoborová společnost, která dnes vedle mostů realizuje i významné stavby ve vodohospodářské oblasti či energetice.

Jaké výhody vám přináší začlenění do skupiny VINCI?

VINCI existuje už 20 let a profiluje se jako zodpovědný celosvětový „hegemon“. Vedle stavebnictví se zaměřuje na další významná témata – kupříkladu udržitelný rozvoj, společenskou zodpovědnost, ekologii, bezpečnost atd. V tomto směru bych chtěl zmínit např. Nadaci VINCI, která i v ČR existuje už přes 10 let a vytkla si za cíl vytvořit – prostřednictvím podpory konkrétních projektů – propojení mezi pracujícími a obyvateli, mezi světem podniku a světem měst a venkova, světem občanské společnosti. Nadace za dobu své existence podpořila celou řadu úžasných projektů. Filosofií VINCI je rovněž neustálé zlepšování a inovace. Skutečnost, že patříme do rodiny VINCI, má pro nás přínos nejen v tom, že můžeme využívat know-how i zdroje ostatních společností z celého světa, ale také proto, že budujeme společnost, která má přesah i do jiných aktuálních témat.

Mohl byste popsat strukturu Skupiny SMP? Jak se vzájemně doplňují výrobní programy jednotlivých závodů?

Skupina SMP je společenství firem akciově propojených s SMP CZ. Jedná se celkem o 8 firem – 6 v ČR a po jedné na Slovensku a v Německu. Zaměření jednotlivých společností je voleno tak, abychom dohromady pokryli co největší objem prací na projektech, které jsou pro nás zajímavé. Základem Skupiny SMP jsou společnosti SMP CZ, která se zaměřuje na mosty, vodohospodářské stavby a je schopná koordinovat velké projekty z jiných oborů, a PRŮMSTAV orientující se na pozemní stavitelství. Do Skupiny SMP dále patří specializované společnosti OK Třebestovice se zaměřením na ocelové konstrukce, Prefa Pro zabývající se prefabrikací, Freyssinet CS s orientací na předpínání, hydrauliku a sanace, a ARKO Technology, která se zabývá technologiemi v oblasti vodohospodářských staveb.
Významné podíly ve společnostech Freyssinet CS, OK Třebestovice, Prefa Pro a VIA Structure mají i další společnosti patřící do VINCI, např. v případě společností OK Třebestovice a Prefa Pro je to Eurovia CS. Kromě těchto firem působí na Slovensku společnost SMS a v Německu VIA Structure. Společně jsme tak schopni zrealizovat i náročné projekty.

Kde má SMP CZ, a.s., své sídlo a výrobní areály? Kolik máte zaměstnanců a jakých hospodářských výsledků jste v posledních letech dosahovali? Dokážete odhadnout, jaký dopad bude mít v následujících letech na vaše hospodářské výsledky koronavirová krize?

Struktura SMP CZ je centralizovaná a divizní. To znamená, že máme 3 divize: divizi 1 zaměřenou na mosty a dopravní stavby, divizi 5 orientovanou na vodohospodářské projekty a divizi 6, která působí především v oblasti velkých projektů. Všechny 3 divize realizují projekty na celém území ČR. Celá Skupina SMP má cca 1000 zaměstnanců, z toho zaměstnanci SMP CZ tvoří necelou polovinu. Co se týče hospodářského výsledku, obratově se SMP CZ pohybuje okolo 2 mld. Kč/rok. Hodnotit dopady koronavirové krize je předčasné, v první vlně jsme nějaký výrazný dopad nezaznamenali. Každopádně každý, kdo současnou situaci ohledně koronaviru sleduje, cítí, že účet bude hodně vysoký. Jako firma závislá na státních a regionálních zakázkách máme logicky obavy z toho, aby se v následujících letech nesnižovaly investice do strategických stavebních projektů – tedy novostaveb, ale i rekonstrukcí a oprav.

Jaký je v současnosti výrobní program SMP CZ, a.s.? Mohl byste jej rozčlenit do kategorií? Ve kterých oblastech se nyní daří?

Zmiňoval jsem pro nás 3 klíčové obory – dopravní stavby, vodohospodářské stavby a projekty v energetice. Krize, která tady byla před více než 10 lety, ukázala, že nejrychleji reagují soukromí investoři, takže nejrychleji se krize projevila u naší sesterské společnosti PRŮMSTAV, která působí na trhu, kde jsou především soukromí investoři. Projekty, do kterých je vtažen přímo stát, kraj nebo města, jsou strategické, déle se plánují, takže krize se projeví se zpožděním a většinou formou útlumu dalších investic.

Vaše firma má vlastní akreditovanou laboratoř. Na jaké činnosti je zaměřena?

Klíčovým stavebním materiálem pro naše společnosti je železobeton. Musíme kontrolovat nejen kvalitu vstupů, ale i vyráběných konstrukcí. Proto máme akreditovanou laboratoř, která provádí zkoušky jak jednotlivých složek betonu – především kameniva, tak i kvalitu čerstvého betonu před „načerpáním“ do formy anebo po jeho zatvrdnutí. I laboratoř svůj záběr neustále zvyšuje, takže nyní je schopna zajistit i určité diagnostické práce apod.

Kdy a s jakým záměrem jste otevírali váš inkubátor rozvoje? Komu a jakým projektům nyní slouží?

Náš inkubátor rozvoje funguje již více než 4 roky a má jeden hlavní cíl. Zapojit do inovací a jejich zavádění do praxe co nejvíce našich kolegyň a kolegů. Je velmi zajímavé sledovat ten ohromný potenciál, který v našich zaměstnancích dříme. Máme několik inovací, které převzalo VINCI a používají se i v dalších filiálkách skupiny.

Vaše společnost získala řadu prestižních ocenění. Můžete jmenovat alespoň některé z nich?

Není prostor k vyjmenování všech ocenění, která nám udělala radost, ale zmínil bych alespoň dvě z poslední doby. Ocenění Stavba roku získal projekt „Nová vodní linka pražské čistírny“. Byl to náš doposud největší projekt, který by těch nej měl mít v přízvisku mnohem více. Tento projekt byl plný výzev, které naši kolegové a kolegyně, včetně zaměstnanců partnerských společností ze stavebních sdružení, přijali, a díky nim – respektive díky nové čistírně odpadních vod – dnes Praha výrazně zlepšila stav vody ve Vltavě. Další oceněnou stavbou z poslední doby byla rekonstrukce železničního mostu přes přehradu Hracholusky – technicky unikátní dílo, realizované ve složitých podmínkách.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...